Rīgas XXI gadsimta arhitektūras tendences Ziņas

Rīgas XXI gadsimta arhitektūras tendences

Trešdiena, 18 oktobrī, 2017

Kādi būvmateriāli tagad ir modē dizaineriem, inženieriem un arhitektiem? Kā mainījusies "arhitektūras" mode pēdējās desmitgades laikā? Lasiet intervijas turpinājumā ar Rīgas pilsētas arhitektu Gvido Princi.

- Vai varat nosaukt trīs pašus sekmīgākos jau XXI gadsimta arhitektūras projektus Rīgā? - (Domā.) Pirmais – no telpiskā viedokļa labi, kaut arī dārgi īstenots – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja projekts. Uzskatu, ka šis projekts Rīgu ir ierakstījis pasaules kartē jau ar nedaudz citu nozīmi. Un vietējai publikai objekts ir pieejams un draudzīgs.

Otrais – ceru, ka Rail Baltic pilsētas iedzīvotājiem sniegs jaunas iespējas. Taču šajā projektā ļoti daudz kas ir atkarīgs no niansēm, kas pagaidām vēl nav apspriestas; ļoti daudz kas būs atkarīgs no izvēlētajiem arhitektūras risinājumiem, kas ir šo projektu attīstītāju rokās.

 


Un trešais – personiski man ļoti patīk Spīķeri. Tas ir labs paraugs tam, kā iespējams degradācijai pakļautu teritoriju pārveidot paruzņēmējiem, māksliniekiem un rīdziniekiem noderīgu un populāru vietu pilsētas centrā.

- Šajās dienās 11. reizi tika piešķirta Gada balva Rīgas arhitektūrā. Īsumā: kā šo gadu laikā mainījušās tendences arhitektūrā, būvniecībā?

- Galvenais – parādījies racionālisms. Agrāk es kaut ko tādu nemanīju. No pirmās dienas tiek veikti aprēķini, visi domā par to, lai ēku ekspluatācija, apkalpošana būtu ekonomiska, līdz pat tam, cik bieži vajadzēs ēku pārkrāsot. Autori nereti žēlojas par to, ka projektu nākas trīs vai pat vairāk reizes pārstrādāt, lai galarezultātā tas būtu ekonomiskāks, racionālāks. Tādi esam iznākuši no krīzes.»
Vēl – līdz krīzei bija ļoti daudz lielu objektu, pēc krīzes ir vairāk pragmatisku projektu. Agrāk bija ES projekti, lieli valsts un municipālie objekti, tagad šī niša ir tukša, toties ir parādījušies privāti projekti – un tajos pasūtītāji ļoti rūpīgi skaita savu naudu.«
Šī gada jaunums – īres nami. Tipiski – biroju ēkas, dažkārt rūpniecības objekti. Šogad atšķirībā no iepriekšējiem gadiem nav nevienas medicīnas vai mācību celtnes.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas