Četros mēnešos paveikti 40% no Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbiem Ziņas

Četros mēnešos paveikti 40% no Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbiem

Pirmdiena, 2 oktobrī, 2017

Rīgas domes vadība klātienē pārliecinājās, ka četros mēnešos ir paveikti 40% Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbi. “Tā kā Dziesmu un deju svētkus pārcelt nav iespējams, tad ir ļoti svarīgi darbus Mežaparka Lielajā estrādē pabeigt laikā. Šodien klātienē bija prieks redzēt, ka darbi virzās pēc plāna un pat nedaudz apsteidz iecerēto,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.»
Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbi norit pēc plāna. Uz vietas objektā ir vērojams, ka darbi sekmējas, pateicoties labai sadarbībai starp pašvaldību, būvkompānijām un Kultūras ministriju. Visas puses izprot, ka svarīgi ir ne tikai termiņu ievērošana, bet arī kvalitāte, jo nākamgad šajā vietā ir jānotiek Latvijas simtgades kulminācijas svētkiem - Dziesmu un deju svētkiem.

«Šobrīd skatītāju zonā ir iedzīti visi 2196 pāļi. No kopējā zemes apjoma, kas ir 55 kubikmetri, ir izraksti 52 000 kubikmetru zemes. Ir iebetonēti visi pamatu režģogi. Demontēti estrādes ēkas abi spārni un iebetonētas visas kolonnas, kapiteļi, sienas ēkas pirmajā un otrajā stāvā. Pilnībā ir pabeigti esošā ūdensvada demontāžas darbi gan parka teritorijā, gan ārpus tās. Notiek ceļu izbūves darbi un esošās estrādes pakāpienu restaurācijas darbi. Šodien ir arī aprēķināts, ka estrādes solos būs vietas 30 516 skatītājiem. Neskatoties uz to, ka būvniecības nozare šogad saskaras ar dažādām grūtībām attiecībā uz darba spēku, tad šajā objektā šādas problēmas nav. Nepieciešamības gadījumā darbs tiek darīts pagarinātos darba laikos.
Ar pārbūves darbiem klātienē iepazīstināja arī pilnsabiedrības “LNK, RERE” projekta direktors Valdis Koks: “Lai arī pēdējo četru mēnešu laikā mums, būvniekiem, ir bijis saspringts, intensīva un atbildīga darba posms, līdz aukstās sezonas sākumam mums vēl ir jāpaveic apjomīgi darbi. Saskaņā ar plānu, tuvākie darbi paredz estrādes pergolas nesošo konstrukciju montāžu, skatītāju lauka ar zaļo jumtu izbūves darbus, kā arī apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbus.”

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbus, kas paredz skatītāju zonas un estrādes pielāgošanu 2018. gada XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, klātienē apsekoja arī Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, SIA „Rīgas meži” valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš, arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis, Dziesmu un deju svētku padome, Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta mākslinieciskā grupa un projektā iesaistīto institūciju pārstāvji.

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekts ir izstrādāts, ievērojot 2013.gadā Rīgas pašvaldībā apstiprināto kultūras un atpūtas parka Mežaparks lokālplānojumu. Ja šobrīd esošā svētku estrādes teritorijas platība ir 91 997 kvadrātmetri, tad 2018.gadā pēc pārbūves tā tiks palielināta līdz 146 430 kvadrātmetriem.
Paralēli estrādes izbūves darbiem, tiks izbūvēta svētku nodrošināšanai nepieciešamā infrastruktūra – elektroapgādes, ūdensapgādes, kanalizācijas un lietus novadīšanas tīkli Ostas prospektā un Atpūtas alejā; Jančevska prospektā līdz zaļajam teātrim; helikoptera nosēšanās laukums ārkārtas gadījumiem; jauns piebraucamais ceļš no Viestura prospekta līdz esošiem dalībnieku autobusu stāvlaukumiem.
Tiks ierīkotas jaunas dalībnieku pulcēšanās vietas, ūdens pieslēguma vietas, papildus mobilo tualešu un izbraukumu tirdzniecības vietas gar Ostas prospektu un Atpūtas aleju. Tāpat paredzēts ar elektrību nodrošināt Ostas prospekta malu.

Ja šobrīd tribīnēs satilpst 7510 koristi, tad 2018.gadā svētkos būs 9802 koristus vietas, no kuriem 2292 tiks izvietoti pagaidu koka tribīnes. Savukārt skatītāju lauka jaunā platība būs 22 197 kvadrātmetri, kuros būs nodrošinātas sēdvietas 30 516 skatītājiem pašreizējo 23 000 sēdvietu vietā.

Tāpat projektā plānots izveidot četrus torņus, kas nodrošinās apgaismojumu estrādē, turklāt tajos būs radio un televīzijas pieslēguma akas. Turklāt zem jaunā skatītāju laukuma plānots izbūvēt divu līmeņu telpas, kurās būs ierīkotas gan tualešu telpas, kas nodrošina 30 000 apmeklētāju vajadzības, gan platības dažādām tirdzniecības vietām, lai to radītā skaņas netraucētu koncerta akustikai. Šajā vietā būs izvietoti arī medpunkti un informācijas centrs.

Pirmās kārtas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli ir 32 miljoni eiro. No tiem 43% finansējuma paredzēti skatītāju laukam, 22% skatītāju lauka aprīkojumam, 25% piebraucamajiem ceļiem un 10% ārējiem inženiertīkliem.

Estrādes pārbūves pirmās kārtas būvniecību veic PS "LNK, RERE". Plānots, ka pirmā posma rekonstrukcijas darbi tiks nodoti ekspluatācijā 2018. gada 18. jūnijā.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 9 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas