Darbarīki, kas nepiecešami katram dārzniekam Aktuālie padomi

Darbarīki, kas nepiecešami katram dārzniekam

Ceturtdiena, 10 augustā, 2017

Jebkura dārza saimnieks noteikti piekritīs, ka liela nozīme ir ērtiem darbarīkiem. Ja ar tīrumā izmantojamajām lāpstām un grābekļiem centīsies apkopt nelielu balkona dārziņu, jutīsies kā zilonis trauku veikalā un nodarīsi vairāk ļaunuma nekā labuma.

Lieliem un vidējiem dārziem

Apjomīgu dārzu īpašnieki novērtēs darbarīkus ar garākiem rokturiem, jo tie saudzē muguru un ļauj vienlaicīgi apstrādāt lielāku platību. Tāpat svarīga kvalitāte, lai izvairītos no galvas sāpēm, kas citādi rastos salūzušo un salocīto darbarīku dēļ. Materiālu ziņā dod priekšroku nerūsējošā tērauda ķermenim un koka kātam.

Dakša ir dārznieka mīļākais instruments un augsnes labākais draugs. Tā lieliski noderēs aerācijas veikšanai, augsnes irdināšanai un zemes apgriešanai.

Lāpsta nodrošinās vieglu rakšanu un zemes apgriešanu, bet taisnais asmens viegli tiks galā ar apmaļu veidošanu. Krūmu pārstādīšanai, grāvju rakšanai un apzaļumošanai noderēs lāpsta ar smailu galu.

Kaplis ir radīts mūžīgajai cīņai ar nezālēm, tāpēc arī pieejams dažādos veidos un izmēros. Īpaši rūpīgiem dārza saimniekiem parasti ir iegādāti vairāki kapļi – ravēšanai, augsnes irdināšanai taciņu tīrīšanai un vagošanai.

Grābeklis saudzīgi atbrīvos augsni no gružiem un ir izmantojams zemes līdzināšanai. Puķu dobju un mauriņa kopšanai noteikti jāiegādājas arī lapu grābeklis, jo dārza modelim sīko gružu un lapu savākšana nebūs pa spēkam.

Grieznes palīdzēs uzlabot koku, krūmu un citu augu vizuālo izskatu, tāpēc noteikti ir iegādes vērtas.

Šļūtene – bez tās nu nekādi neiztikt. Ja maziem dārziņiem vēl pietiek ar lejkannu, tad izmēros iespaidīgākiem dārzeņu laukiem šļūtene ir obligāta nepieciešamība.

Balkoniem un mazajiem pilsētnieku dārziņiem

Arī tad, ja esi dzīvokļa iemītnieks, tev ir tiesības saukties par dārznieku – nepieciešami tikai daži puķu podi un melnzemes kastes ar dārzeņiem un garšaugiem, ko aprūpēt uz balkona. Tiesa gan, šādā situācijā lielie darbarīki nebūs parocīgi un ērti, tāpēc veikalā lūkojies mazāku modeļu virzienā.

Maza lāpstiņa noderēs zemes pārcilāšanai no maisa uz puķu podu un irdināšanai. Svarīgi, lai lāpstai ir ne tikai īss kāts, bet arī izmēros mazāks asmens, citādi tas būs par lielu podiem un kastēm.

Nazis palīdzēs atvērt augsnes un mēslojuma iepakojumus, turklāt noderēs arī augsnes irdināšanai un vietēja mēroga aerācijai. 

Grieznes ir instruments, kas vajadzīgs arī balkona dārziņiem, lai veidotu skaistus un koptus stādus.

Lai augus apgādātu ar vitāli nepieciešamo ūdens devu, vēlams iegādāties nelielu lejkannu. Protams, bez tās var arī iztikt un izlīdzēties ar burciņu vai krūzīti, tomēr lejkanna ir speciāli veidota ērtai laistīšanai un pareizai ūdens strūklas virzībai.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē