Izraudzīts projekts Daugavpils Stropu mežaparka estrādes pārbūvei Новости

Izraudzīts projekts Daugavpils Stropu mežaparka estrādes pārbūvei

Вторник, 16 мая, 2023

Maija sākumā ir noslēdzies konkurss un Daugavpils pilsētas pašvaldība ir izraudzījusies piedāvājumu, kas kļūs par pamatu Stropu mežaparka estrādes pārbūvei.

Kā aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā, konkursā uzvarējis SIA "DR arhitekti", SIA "Millenium Architecture", Dāvida Rubina, Viestura Baloža, Maijas Ezergailes un Ingurda Lazdiņa kopīgi veidotais projekts.

Uzvarējušā darba autori piedāvā veidot estrādi ar liektu, neregulāras formas jumtu, kuru balstītu divas kūļveida kolonnu grupas. Jumta forma ir akustiski aprēķināta, lai uzlabotu apskaņošanu skatītāju zonā. No apakšas jumtu būtu iespējams izgaismot, tādējādi veidojot skatuves scenogrāfiju. Meta izstrādātāji sevišķi akcentējuši koristu stāvvietu platumu, kas plānots viens metrs, tādējādi nodrošinot tiem kā ērtu stāvēšanu, tā sēdēšanu, vienlaikus saglabājot iespēju paiet vienam otram garām.

Skatītāju zonā tiktu veidots jauns uzbērums, veidojot skatītāju vietas slīpumā un uzlabojot estrādes redzamību no tālākajām rindām. Skatītāju zonas aizmugurē plānotas tirdzniecības vietas un sabiedriskās tualetes. Papildus ir paredzēta arī auto stāvvietu skaita palielināšana, sabalansējot to ar esošo koku saglabāšanu, kā arī treniņu zonas un bērnu rotaļu zonas izveide. Par spīti vērienīgajām pārmaiņām tikšot saglabāta iespēja bērniem ziemās šļūkt ar ragavām no kalna.

Dalībai konkursā bija pieteikušies trīs pretendenti. Otro godalgoto vietu ieguva apvienība "zgt", bet trešo - SIA "Meldera arhitektūras studija", Dāvja Markus, Agneses Purviņas un SIA "Akukon-Būvakustika" apvienība.

Pašvaldība vēlas, lai estrādes arhitektūra kļūtu par "unikālu Daugavpils vizītkarti, kurai nav līdzīga ne Latvijā, ne arī plašākā reģionā".

Stropu estrāde ir kultūrvēsturiski nozīmīga Daugavpils vieta. Tajā notiek lieli folkloras pasākumi, dziesmu un deju svētki un teatrāli uzvedumi. 1940.gadā Daugavpilī Stropu estrādē notika Latgales Dziesmu svētki, kas ar 8 000 dalībnieku un 50 000 klausītāju no visas Latvijas bija pēdējie Latvijas brīvvalsts dziesmu svētki.

Lai estrāde atdzimtu jaunā un mūsdienīgākā formā, tika rīkots metu konkurss ar mērķi turpmāk pārbūvēt to par daudzfunkcionālu publisku būvi, ko izmantot masu pasākumiem, kā arī labiekārtot blakus esošo teritoriju.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик