Noslēgušies RŠV Terehova I posma būvdarbi - pārbūvēti 6 kontroles paviljoni Новости

Noslēgušies RŠV Terehova I posma būvdarbi - pārbūvēti 6 kontroles paviljoni

Пятница, 19 августа, 2022

Noslēgušies 2019.gadā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) uzsāktie robežšķērsošanas vietas (RŠV) "Terehova" I posma modernizācijas būvdarbi. Būvdarbu ietvaros pārbūvēti un paplašināti 6 kontroles paviljoni un kontroles nojumes, servera telpa un uzstādītas jaunas attīrīšanas iekārtas, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

RŠV "Terehova" attīstības modernizācijas projekta pirmais posms tika uzsākts 2019.gadā, un tas norit vairākās kārtās, nepārtraucot kontroles dienestu darbību. Modernizācijas projekta pirmajā posmā izbūvēta jauna muitas kontroles ēka padziļinātu pārbaužu veikšanai, pārbūvēti un paplašināti seši esošie kontroles paviljoni un nojumes, aprīkojot nojumes ar elektroniskām zīmēm, lai varētu operatīvi mainīt joslu apzīmējumu sastrēguma stundās. Tāpat pārbūvēta lietus ūdens kanalizācija, siltumapgāde, elektroapgāde un sakaru tīkli, uzlabots apgaismojums visā teritorijā, veikta attīrīšanas iekārtu pārbūve, projektēšanas teritorijā uzlabota asfalta seguma kvalitāte. Modernizācijas projektā būvdarbus īstenoja SIA "Monum", kopējās projekta izmaksas - 8,35 miljoni eiro. Projekta ietvaros vēl tiks veikta darbavietu pielāgošana, lai jau 2022.gada rudenī noslēgtu visus pirmā modernizācijas posma plānotos darbus, lai kontroles procedūras RŠV kļūtu ātrākas un efektīvākas, stiprinot valsts robežas apsardzību.

Paralēli pirmā posma modernizācijas darbiem, 2021.gadā uzsākts arī otrais modernizācijas posms, kura ietvaros izbūvēs termināli pasažieru bagāžas kontrolei 399 m2 platībā un modernizēs administratīvās ēkas inženierkomunikācijas. Otrā posma modernizācijas darbusīstenos SIA "Pillar Contractor", šobrīd ir izstrādāta projekta topogrāfija, veikta ģeotehniskā izpēte. Otrā posma modernizācija noslēgsies 2023.gada decembrī, projekta budžets - 1,84 miljoni eiro (no tā EEZ finanšu instrumenta finansējums 85% un Nacionālais līdzfinansējums 15%), no EEZ finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda Iekšlietu ministrijas programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" projekta "Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā "Terehova"" līdzekļiem. Kopējie abu posmu ieguldījumi RŠV "Terehova" modernizācijā ir 10,19 miljoni eiro (bez PVN).

Robežšķērsošanas punkts "Terehova" ir visnoslogotākā robežšķērsošanas vieta uz Latvijas austrumu robežas, kas vienlaikus ir arī ES ārējā robeža.

Latvijas un Eiropas Savienības drošībai nozīmīgu objektu uzturēšana un robežu attīstīšana ir viens no VNĪ darbības virzieniem. Kopumā VNĪ vadībā īstenoto robežšķērsošanas vietu modernizācijā šobrīd tiek ieguldīti aptuveni 121 miljons eiro. Šo projektu rezultātā līdz 2023.gada beigām robežkontroles punktos strādājošajiem būs pieejami ērti un mūsdienīgi darba apstākļi, uzlabota robežkontrolei un muitas kontrolei nepieciešamā infrastruktūra, padarot robežu šķērsošanu efektīvāku un ātrāku.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик