Kurzemē – vērienīga hidrobūve, racionāla ražotne un restaurācijas paraugs Новости

Kurzemē – vērienīga hidrobūve, racionāla ražotne un restaurācijas paraugs

Четверг, 12 мая, 2022

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 žūrija 11.maijā apskatīja sabiedriskos, ražošanas un infrastruktūras objektus Ventspilī, Liepājā un Saldū. Ekspertu iespaidus apkopojis žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs.

 

Ziemeļu mola atjaunošanā Ventspils brīvostā paveikts ļoti sarežģīts un grūts darbs, lai ostas akvatoriju pasargātu no jūras viļņiem un valdošā rietumu vēja. Atjaunotas visas komunikācijas kuģu izkraušanai un iekraušanai, nodrošināta ostas kravu loģistika. Ostas mols nostiprināts ar lielu daudzumu betona tetrapodu, rādot būves vērienīgumu.

 

Zinātnes un inovāciju centrs Vizium Ventspilī izceļas ar lieliski sakārtotu pilsētvidi. Uzbūvēta pilnīgi jauna ēka, izmantojot mūsdienīgas idejas arhitektūrā, materiālos un tehniskajos risinājumos. Centru pašlaik piepilda ar saturu, kas palīdzēs iepazīt dabaszinātnes.

 

Laivu māja Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā ir daļa no sakārtotās ārtelpas infrastruktūras, kas ļoti iepriecināja žūrijas ekspertus. Dažāda lieluma senās restaurētās zvejas laivas iekārtotas koka nojumēs, veidojot vienotu būvi, lai vēsturiskos eksponātus pasargātu no laikapstākļiem un tiem varētu piekļūt apmeklētāji.

 

Saulrieta ielā Ventspilī atjaunotais militārā mantojuma objekts – 46.krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis – sākotnēji celts novērošanai. Tagad tas pārveidots par publikai pieejamu objektu ar skatu platformu, mainot funkciju, bet saglabājot vēstures būvmantojumu.

Dzelzsbetons MB ražotne Liepājā papildināta ar jaunu cehu, kas celts tieši dzelzsbetona konstrukciju ražošanas vajadzībām. Būvei izmantotas pašu ražotās detaļas, izveidojot mūsdienīgu cehu ar estētiski noformētu ārtelpu.

 

Hoijeres kundzes restaurētā viesnīca Liepājā ir izcils objekts, kur Latvijas labākie restauratori parādījuši savu spēju atjaunot ēkas sajūtu pirms 200 gadiem, paraugs kultūrmantojuma saglabāšanā. Ja vēlaties labi pavadīt laiku, ir vērts šo māju apmeklēt individuāli, izjūtot seno laiku elpu, iesaka Grinbergs.

 

Kuldīgas iela posmā no autoceļa Rīga–Liepāja līdz Brīvības ielai Saldū ir noslogotākā maģistrāle pilsētā. Tās pārbūve bijusi sarežģīta, taču ieguvums ir ne tikai mūsdienīga infrastruktūra ar komunikācijām un veloceliņu, bet arī visu iemītnieku ieguldījums savu īpašumu sakārtošanā. Gandarījums ir gan pasūtītājam, gan būvniekiem un sabiedrībai, secina žūrijas vadītājs.

Fotogrāfijas skatīt šeit.

Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24.reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

 

Šogad skates galvenais partneris ir zīmols Ceresit ar kompāniju Henkel Balti OU. Skates norisi atbalsta Saint-GobainMiTek BalticEJOTBaumitGeberitCollomixAlejas projektiLandscape ConstructionS.B.C.PERI un Tikkurila.

 

Skates rīkotāju partneri ir 15 būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas, Būvniecības valsts kontroles birojs, VAS Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA FAD un nozares žurnāls Būvinženieris.

Informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, Nozare.lv, building.lv, archidea.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

 

Vairāk informācijas – skates koordinatore Baiba Mierkalne, tālrunis 26484891, e-pasts gadabuve@gmail.com.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 года 6 месяцев 3 дня на портале
Был онлайн 16 октября в 11:56
Строительный поисковик