Par aptuveni 71% pieaudzis pieprasījums pēc celtniecības tehnikas, pārsniedzot pagājušā gada apjomus Новости

Par aptuveni 71% pieaudzis pieprasījums pēc celtniecības tehnikas, pārsniedzot pagājušā gada apjomus

Вторник, 5 октября, 2021

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos par aptuveni 71% audzis pieprasījums pēc celtniecības tehnikas, salīdzinot ar 2020.gada attiecīgo laika posmu, liecina Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras dati. Arī Luminor Līzings novērojumi rāda, ka no šī gada janvāra līdz jūlijam celtniecības tehnikas līzinga apjomi ir pārsnieguši visa pagājušā gada apjomu.

Īpaši lielu pieprasījumu pēc celtniecības tehnikas Luminor novēroja jūlijā, kad līzinga apjomi auga par 178%. Vidējais šī gada septiņos mēnešos Luminor piešķirtais līzinga apmērs celtniecības tehnikas iegādei ir ap 110 tūkstošiem eiro.

"Sākoties pandēmijai, vairāki attīstītāji celtniecības projektu tālāko būvniecību bija iesaldējuši un ieņēma situācijas attīstības novērotāju pozīciju. Tā rezultātā pagājušā gada līzinga apjomi saruka gandrīz uz pusi, salīdzinot ar 2019.gadu. Šobrīd Latvijas būvuzņēmēji aktīvi turpina un aizsāk aizvien jaunus projektus, attiecīgi pieprasījums pēc celtniecības tehnikas ir atjaunojies ar lielu vērienu," informē Lauris Vēveris, Luminor Līzings valdes loceklis.

Viņš norāda, ka ir daudzi uzņēmumi, kas iepriekš celtniecības tehniku nomāja, bet, palielinoties darba apjomam, šobrīd izvēlas to iegādāties. Turklāt tuvākajos gados būvniecības pieaugums prognozējams kā apjomīgs un ilgtermiņā stabils, jo plānota tāda lielu projektu kā Rail Baltic, Ķekavas apvadceļš, Austrumu maģistrāles u.c. izbūve.

"Ņemot vērā negatīvo tendenci pērn, var prognozēt, ka šis gads kopumā noslēgsies ar aptuveni 50% pieaugumu, salīdzinot ar pagājušo gadu, un augstais pieprasījums pēc celtniecības tehnikas turpināsies arī nākošgad. Lielā mērā tas saistīts arī ar faktu, ka lielā pieprasījuma dēļ tehnikas rūpnīcas šobrīd nespēj nodrošināt augošo pieprasījumu, līdz ar to tehnikas izgatavošanas un piegādes laiks var sasniegt pat 8-9 mēnešus," komentē L.Vēveris.

Lūkojoties desmit gadu perspektīvā, tirgus dati liecina, ka visaktīvākais pieprasījums pēc celtniecības tehnikas līdz šim bijis 2013. un 2019.gadā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 22 дня на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик