Latvijas uzņēmums ZAZA TIMBER izgatavojis un Kopenhāgenā uzbūvējis dabai draudzīgu unikāla dizaina auto elektrouzlādes staciju. Новости

Latvijas uzņēmums ZAZA TIMBER izgatavojis un Kopenhāgenā uzbūvējis dabai draudzīgu unikāla dizaina auto elektrouzlādes staciju.

Среда, 22 сентября, 2021

Latvijas uzņēmumu grupa “ZAZA TIMBER” ir izgatavojusi un Kopenhāgenas iekšpilsētas Frederiksbergas domes priekšā uzbūvējusi dabai draudzīgu, unikāla dizaina auto ātrās elektrouzlādes staciju no līmētās koksnes (glulam). Stacijas arhitektūru izstrādāja Dānijas arhitektu birojs “Cobe”. Tā būvēta pēc Dānijas elektroauto uzlādes staciju un mobilitātes risinājumu kompānijas “CLEVER” pasūtījuma.

Kopenhāgenā uzbūvētā īpaši ātrās (ulta-fast) uzlādes stacija ir piecus metrus augsta, 14 metrus gara un septiņus metrus plata. To vienlaikus var izmantot četras automašīnas, un katrai ir pieejama 150-300 kW uzlādes jauda. Ar šādu jaudu pēc 10 minūšu uzlādes auto var nobraukt 150 - 300 km.

Būve tika ražota Latvijā no FSC sertificētas egles koksnes, un tika izgatavota pēc lego konstruktora principa, sadarbojoties trīs ZAZA TIMBER grupas uzņēmumiem Jelgavas novadā - projektētājam, ražotājam un būvniekam. ZAZA TIMBER projektētāji izstrādāja būvkonstrukciju detalizāciju, veica paneļu un to stiprinājumu projektēšanu; Latvijā tika ražotas līmētās koksnes detaļas, izgatavoti jumta moduļi, bet gala montāžu būvnieks veica Dānijā. Šāda pieeja ļāva veikt būvniecību ātri un tikpat kā bez ražošanas atlikumiem. Kopenhāgenā Latvijas būvnieki celtnes montāžu veica sešās dienās.

“Cobe” izstrādātais arhitektūras koncepts, dizains un materiālu izvēle atspoguļo “zaļo” domāšanu”, paredzot izmantot atjaunojamos resursus un orientējoties uz materiālu ilgtspējīgu izmantošanu. Domājot, kā tīrās enerģijas uzlādes vieta iekļaujas ikdienas dzīvē un pilsētas ritmā, stacijas veidots kā vietas , kurā uzlādēt ne vien auto, bet arī atpūtināt prātu un izbaudīt atkāpi no pilsētas industriālās arhitektūras.

Arhitektūras koncepcijas centrā ir no koka izgatavots jumta modulis, kurš līdzinās kokam ar stumbru un lapotni, un pasargā apmeklētājus no saules un nokrišņiem. Arī būves jumts ir "zaļš" - to klāj augi - ekstensīvais zaļais sedums (laimiņš), kam vajadzīga minimāla kopšana. Moduli savienojot ar citiem moduļiem, stacijas iespējams būvēt dažādā lielumā un konfigurācijās, tā padarot arhitektu konceptu īstenojamu dažādās vietās. Arhitektu koncepts paredz, ka jumtu iespējams viegli demontēt un materiālus izmantot atkārtoti (recycling) vai pārizmantot (upcycling). Par šo projektu “Cobe” saņēma vairākus apbalvojumus - “Building Awards 2018” infrastruktūras kategorijā, un “ArchDaily Building of the Year Awards 2020”. Projekts ir nominēts uz Eiropas Savienības laikmetīgās arhitektūras “Mies van der Rohe” balvu 2022”.

Stacijas atklāšanā piedalījās Dānijas transporta ministrs. Elektroauto infrastruktūras izveidošana Dānijā notiek ar valsts atbalstu. Saskaņā ar Dānijas Elektroauto Alianses datiem, lai īstenotu transporta pāreju uz atjaunojamajiem resursiem, Dānijā līdz 2030. gadam paredzēts izveidot 30 000 elektroauto uzlādes punktus.

Par ZAZA TIMBER

ZAZA TIMBER (www.zazatimber.lv) ir trīs uzņēmumu grupa, kas specializējas līmētās koksnes konstrukciju ražošanā, projektēšanā un būvniecībā. Uzņēmumi darbojas Latvijā un citās Eiropas valstīs, to klienti ir arhitekti, būvinženieri un būvnieki.

ZAZA TIMBER Production SIA (iepriekš: IKTK) ražo līdz 32 metrus garas liektas un taisnas līmētās koksnes konstrukcijas, kā arī veic augstas precizitātes un sarežģītības pēcapstrādi. Uzņēmums ir ražojis līmētās koksnes konstrukcijas transporta, gājēju un slēpotāju tiltiem, ražošanas, biroja un dzīvojamajām ēkām, skolām, baznīcām, sporta būvēm, restorāniem, viesnīcām, koncertzālēm, degvielas un elektrouzlādes stacijām. Tās atrodas Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Īslandē, Lietuvā, Latvijā, ASV, Dienvidkorejā, Vācijā, Nīderlandē, Spānijā.

ZAZA TIMBER Engineering SIA (iepriekš: Rodentia) ir projektēšanas uzņēmums. Tā specializācija ir koka konstrukciju projektēšana – līmētā koksne, krusteniski līmēti kokmateriāli (CLT), masīvā koksne, saplāksnis – atsevišķi vai papildinājumā ar citiem materiāliem.

ZAZA TIMBER Construction SIA (iepriekš: Igate Būve) specializējas līmētās koksnes konstrukciju būvniecībā. Uzņēmums ir būvējis biroju ēkas, brīvdabas koncertzāles, ražošanas ēkas, dzīvojamās mājas, sporta būves, degvielas un elektrouzlādes stacijas. Kopš 2020. gada uzņēmums strādā arī Ziemeļvalstīs.

ZAZA TIMBER zīmola īpašnieks ir ģimenes uzņēmums ZAZA Grupa SIA, kuras patiesā labuma guvējas ir Baiba Radžele un Eva Peilāne. ZAZA TIMBER zīmola uzņēmumu gada apgrozījums ir 1,8 miljoni eiro (2020. gads), tajos strādā 40 cilvēki.

Papildu informācija:

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик