Vidzemes Olimpiskais centrs veiks sporta laukumu apgaismojuma modernizāciju Новости

Vidzemes Olimpiskais centrs veiks sporta laukumu apgaismojuma modernizāciju

Понедельник, 25 мая, 2020

Vidzemes Olimpiskais centrs (VOC) spers nozīmīgus soļus energoefektivitātes uzlabošanā, sadarbībā ar SIA "RCG Lighthouse" veicot sporta laukumu apgaismojuma modernizāciju, kuras izmaksas ir 49 704 eiro, aģentūru LETA informēja VOC tehniskais direktors Zigmunds Ezergailis.

Projekta īstenošanas laikā tiks nomainīti esošie, nokalpojušie gaismekļi pret mūsdienīgiem, energoefektīviem "Lighthouse LED" gaismekļiem.

Ezergailis šo projektu raksturoja, kā vienu no energoefektivitāti veicinošiem soļiem, ko sper VOC, lai samazinātu ietekmi uz apkārtējo vidi. Veicot apgaismojuma modernizāciju vien, elektroenerģijas patēriņš tiks samazināts par 11 megavatstundām (MWh)/gadā, attiecīgi 10 gadu laikā samazinot elektroenerģijas izmaksas apmēram par 100 000 eiro. 

"Tādā veidā VOC kļūst vēl "zaļāks" un dabai draudzīgāks, jo desmit gadu laikā ar šo aktivitāti par 778 tonnām samazināsim mūsu radītos oglekļa dioksīda (CO2) izmešus," stāsta Ezergailis. 

Kā paskaidroja Ezergailis, apgaismojuma modernizācijas projekta īstenošana ir veiksmīgas sadarbības un inovatīvu risinājumu īstenošanas piemērs. Lai īstenotu projektu, VOC nenovirza papildu līdzekļus budžetā, bet projekta īstenotājs "RCG Lighthouse" uzņemas gan finanšu, gan tehnisko atbildību par projekta realizāciju un uzstādīto mērķu sasniegšanu. VOC ar projekta realizētāju norēķināsies tikai no tiem finanšu līdzekļiem, kas tiks ietaupīti pēc apgaismojuma nomaiņas. 

Patlaban esošajos gaismekļos ir metālhalogēnās spuldzes (400W), kuru gaismas intensitāte ir kritusies līdz aptuveni 60%. Uzstādāmais apgaismojums VOC ir viens no efektīvākajiem LED apgaismojumiem pašlaik Eiropā. Salīdzinot ar iepriekšējo apgaismojumu, tas patērē divas reizes mazāk elektroenerģijas vienā stundā, taču tajā pašā laikā sniedz divas reizes vairāk gaismas kā iepriekšējais apgaismojums. Izmantojot šādu apgaismojuma veidu, ir iespējams panākt gan elektroenerģijas samazinājumu, gan apgaismojuma kvalitātes pieaugumu. 

"Projekts paredz, ka jaunais apgaismojums jāuzstāda līdz jūnija vidum, taču, izmantojot situāciju, ka pašlaik VOC telpas ir brīvāk pieejamas darbiem, darbus plānots pabeigt jau līdz maija beigām, lai līdz ar sporta sezonu atsākšanos gan sportisti, gan apmeklētāji varētu baudīt sporta procesus jau pie energoefektīva un atbilstoša apgaismojuma," par jaunā projekta realizāciju stāsta Ezergailis.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 23 дня на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик