LBAS cerīgi raugās uz FM piedāvājumu darbinieku noturēšanai Covid-19 krīzes skartajos uzņēmumos Новости

LBAS cerīgi raugās uz FM piedāvājumu darbinieku noturēšanai Covid-19 krīzes skartajos uzņēmumos

Четверг, 19 марта, 2020

Ņemot vērā, ka ir būtiski saglabāt tautsaimniecības konkurētspēju un novērst potenciālu iedzīvotāju emigrāciju, ko nākotnē varētu izraisīt koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 sekas, valstij ir jārīkojas sociāli atbildīgi, tostarp lemjot izmaksāt atalgojumu 75% apmērā visvairāk skarto nozaru darbiniekiem, aģentūrai LETA pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Līdz ar to otrdien pēc valdības sēdes izteikto finanšu ministra Jāņa Reira (JV) piedāvājumu krīzes skarto uzņēmumu un to darbinieku atbalstam Baldzēns komentē kā "pareizu gājienu". Arodbiedrību savienības priekšsēdētājs arī uzskata, ka atbalsta apmērs, proti, 75% no atalgojuma, ir samērīgs, argumentējot, ka "valstij nevajadzētu kļūt par privāta sektora darba devēju".

Valsts atbalsts ir būtisks it īpaši tām nozarēm, kur situācija būs vissmagākā, tajā skaitā tūrisma, tostarp viesnīcu, transporta un interešu izglītības jomām, pauda Baldzēns. "Tāpēc jāgatavojas un jādara viss, lai pēc šīs krīzes varētu atkopties pēc iespējas ātrāk," uzsvēra LBAS priekšsēdētājs, piebilstot, ka patlaban ir jādara viss, lai mazinātu sekas, kuras tiks radītas tautsaimniecībai.

"Jau ceram, ka jūnijā varēsim atkopties, un tam būs vajadzīgi cilvēki," norādīja Baldzēns, skaidrojot, ka ir būtiski, lai darbinieki neplūstu uz citām valstīm un pārvarētu tās dusmas, ko potenciāli radīs ekonomiskie zaudējumi.

"Pašreizējai valsts politikai ir jābūt sociāli atbildīgai gan pret darbinieku, gan darba devēju," uzskata LBAS priekšsēdētājs, norādot, ka arī darbinieku atalgojumu izmaksa no valsts puses ir viens no šādas pieejas piemēriem. "Mēs neko neiegūsim, ja mēģināsim katrs risināt savas problēmas individuāli," piebilda Baldzēns, uzsverot, ka "tāpēc ir svarīgi, lai politikas veidošanā piedalītos abas puses - darbinieki un darba devēji".

Tomēr arodbiedrību apvienības priekšsēdētāja ieskatā pastāv vēl citi veidi, kā pieiet Covid-19 radītajiem izaicinājumiem. Baldzēns uzskata, ka darbinieka atlaišanas vietā tam var iedot citus pienākumus, piešķirt atvaļinājumu un pat atlaišanas gadījumos - izmaksāt darbiniekam atvaļinājumam paredzētos līdzekļus.

Atbalstāma ir arī valdības piedāvātā nodokļu brīvdienu piešķiršana, jo konkrētos gadījumos tos pat nebūtu iespējams iekasēt, uzskata Baldzēns.

Pēc arodbiedrību savienības priekšsēdētāja paustā, vienlīdz atbalstāmi ir arī iepriekš ieviestie uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumi, ko uzņēmumam var piešķirt, ja tā peļņa tiek ieguldīta tieši uzņēmumā. Baldzēns prognozēja, ka šādā veidā varētu tikt stimulēta uzņēmumu atkopšanās no Covid-19 izraisītajām sekām.

"Protams, galvenie nodokļu maksātāji ir darba devēji, bet visu atkopšanās būs atkarīga no viņiem," argumentēja LBAS priekšsēdētājs, norādot, ka visu sabiedrības grupu labklājība ir atkarīga no tautsaimniecības spējas atkopties maksimāli ātri un ar iespējami mazākiem zaudējumiem.

Kā ziņots, finanšu ministrs Reirs pēc otrdienas valdības sēdes informēja, ka Covid-19 visvairāk skartajām nozarēm valsts nepieciešamības gadījumā maksās darbinieku atalgojumu 75% apmērā, nosakot maksimālos izmaksas griestus 700 eiro.

Reirs norādīja, ka šādu priekšlikumu Finanšu ministrija virzīs izskatīšanai ceturtdienas, 19.marta, valdības ārkārtas sēdē.

Vienlaikus ministrs atzina, ka atbalsta sākotnējā posmā būs grūti izkontrolēt, cik godprātīgi šis atbalsts tiek izmantots, piemēram, uzņēmumam pieprasot atbalstu sešiem darbiniekiem, lai gan reāli nodarbināti ir trīs. Tajā pašā laikā potenciāli negodprātīgu rīcību varēs izkontrolēt Valsts ieņēmumu dienests (VID), kam būs informācija par uzņēmuma naudas plūsmu un aktivitāti.

Ministrs arī norādīja, ka valsts atbalsts atalgojuma nomaksā nav nepieciešams visiem uzņēmumiem, jo ir arī tādi komersanti, kuri atzīst, ka tie var samaksāt darbiniekiem algu, bet nevar nomaksāt nodokļus, tāpēc šiem uzņēmumiem tiks atlikta nodokļu nomaksa.

Jau ziņots, ka, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas uz ekonomiku, Ministru kabinets otrdien atbalstīja virkni priekšlikumu, tostarp no valsts budžeta apmaksāt slimības lapas uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2020.gadā atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu un pagarināt uzņēmējiem nodokļu brīvdienas no viena gada līdz trim gadiem.

Tāpat tika pieņemts lēmums par uzņēmējdarbības atbalstu finanšu instrumentu veidā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 9 часов назад
Строительный поисковик