Meliorācijas infrastruktūras atjaunošanā pērn investēti 8,4 miljoni eiro Новости

Meliorācijas infrastruktūras atjaunošanā pērn investēti 8,4 miljoni eiro

Вторник, 14 января, 2020

 VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", turpinot ieguldīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsta līdzekļus valsts nozīmes meliorācijas infrastruktūras atjaunošanā, 2019.gadā īstenojusi septiņus projektus 8,4 miljonu eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Meliorācijas sistēmu sakārtošana ir būtiska plūdu risku mazināšanai lauku teritorijās. Turklāt pilnvērtīga meliorācijas sistēmu darbība arī veicina lauksaimniecības zemju ražību. Jo vairāk mēs rūpēsimies par savu zemi, jo vairāk mūsu zeme spēs sniegt mūsu tautai. Tādēļ ir būtiski turpināt meliorācijas sistēmu atjaunošanas darbus visā Latvijā, lai arī turpmāk tiktu nodrošināta lauksaimniecības zemju ilgtspējīga uzturēšana un apsaimniekošana," pauda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

ZM norādīja, ka 2019.gadā ir atjaunotas un pārbūvētas septiņas hidrobūves un valsts nozīmes ūdensnotekas atjaunotas 32,5 kilogramu garumā, tādējādi no plūdu apdraudējuma pasargājot vairāk nekā 5200 iedzīvotāju reģionos un no applūšanas aizsargājot lauku un meža zemes vairāk nekā 6600 hektāru platībā.

Tostarp atjaunots Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuves Ogres aizsargdambis, veikta Auces poldera sūkņu stacijas pārbūve Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, kā arī Vārpas poldera sūkņu stacijas pārbūve Jelgavas novada Līvbērzes pagastā. 

Tāpat pagājušajā gadā atjaunota valsts nozīmes ūdensnoteka "Roja" Talsu novada Īves, Lubes, Ārlavas un Valdgales pagastos, pārbūvēta Zvidzienas poldera sūkņu stacija Madonas novadā Ošupes pagastā, pārbūvēta Ošas pirmā poldera sūkņu stacija Līvānu novada Rožupes pagastā, kā arī pārbūvēta Ošas otrā poldera sūkņu stacija Līvānu novada Rožupes pagastā.

"Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" pašreizējā Eiropas Savienības (ES) plānošanas perioda laikā atjaunojusi 13 hidrobūves un valsts nozīmes ūdensnotekas 62,6 kilometru garumā 14,1 miljona eiro apmērā, tādējādi no plūdu draudiem pasargājot vairāk nekā 7000 iedzīvotāju reģionos un no applūšanas aizsargājot lauku un meža zemes vairāk nekā 11 800 hektāru platībā.

Jau ziņots, ka 2014.-2020.gada ES plānošanas periodā "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" Latvijā īsteno darbus, lai mazinātu plūdu riskus lauku teritorijās - atjauno un pārbūvē valstij piederošas hidrotehniskās būves, kā arī atjauno valsts nozīmes ūdensnotekas, ieguldot ERAF atbalsta pasākuma "Samazināt plūdu riskus lauku teritorijās" un valsts finansējumu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 20 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик