Šonedēļ notiks 12 pasīvo māju atvērto durvju dienas Новости

Šonedēļ notiks 12 pasīvo māju atvērto durvju dienas

Среда, 6 ноября, 2019

No 8. līdz 10. novembrim norisināsies Viedās pilsētas klastera un biedrības “Passive House Latvija” organizētās tradicionālās Pasīvo ēku atvērto durvju dienas. Šogad trīs dienu laikā būs iespējams viesoties 12 objektos Rīgā, Ikšķilē, Ādažos, Mārupē, Ungurpilī, Babītē, Jūrmalā, Siguldā un Līgatnē – gan pasīvajās ēkās, gan arī augsti energoefektīvās ēkās ar pasīvās ēkas elementiem.

Ikviens interesents varēs apskatīt gan privātmājas, gan publiskās ēkas, gan ražotnes, kā arī uzdot jautājumus speciālistiem, kas ir strādājuši pie šo ēku izveides.

Pasīvo ēku durvju dienās tradicionāli piedalīsies arī plaša spektra pieredzējuši speciālisti – arhitekti, būvinženieri, ventilācijas speciālisti, energoauditori, ēku būvnieki.

 

Pasākuma ietvaros būs apskatāms arī objekts – Ādažu brīvās Valdorfa skolas sporta zāle, kuras apkures izmaksas 7 mēnešu apkures sezonā ir 5 eirocenti par kvadrātmetru mēnesī, lai gan Latvijā bieži sastopama ir situācija, kad par apkuri tiek maksāts 20-30 reizes vairāk.

Ieguldījums vecumdienām

“Pasīvā ēka tiek uzskatīta par labāko investīciju drošām vecumdienām draudīgajos demogrāfiskajos apstākļos, kad neviens nevar būt pārliecināts par savu vecuma pensijas apmēru. Latvijā vērojama augoša interese par pasīvajām ēkām gan būvniecības nozares profesionāļu, gan plašākas sabiedrības vidū,” atzīmē biedrības “Passive House Latvija” valdes loceklis Krišjānis Kalnciems.

Īpaši aktuāls šis pasākums šogad ir tāpēc, ka jau 2021.gadā stāsies spēkā prasība būvēt jebkuras ēkas pēc gandrīz nulles enerģijas ēkas standarta. Pasīvās ēkas standarts ir vienkāršākais un pārbaudītākais veids, kā sasniegt šīs samērā augstās, jaunās prasības ēku energoefektivitātei.

Pasīvā ēka ir ilgtspējīgas būvniecības standarts, ko uzskata par energoefektivitātes jomā visprogresīvāko brīvprātīgo ēku projektēšanas un būvniecības standartu pasaulē.

Par 90% mazāk tērē enerģiju

Pasīvās ēkas patērē līdz pat 90% mazāk enerģijas apkurei nekā parastās ēkas. Pasīvajām ēkām piemīt virkne priekšrocību, salīdzinājumā ar tradicionālā būvniecības procesā celtām ēkām:

Noturīgs komforts – hermētiskā, labi nosiltinātā ēkā, kurā nav termisko tiltu, ir vienmērīga iekštelpu temperatūra visos gadalaikos.

Izcila iekštelpu gaisa kvalitāte – pārdomāta, klusa ventilācijas sistēma ar rekuperāciju vienmēr nodrošina kvalitatīvu gaisa apmaiņu. Svaigs gaiss bez nevēlamām smakām un alerģiju izraisošām daļiņām ir ikvienā pasīvās ēkas telpā.

Klusums – pilsētas duna, kaimiņu radītie trokšņi pasīvajā ēkā ir dzirdami daudz mazāk, jo biezāka siltumizolācijas kārta, ēkas hermētiskums un trīskārša stiklojuma logi kalpo kā skaņas barjera.

Vienkāršība un zemas izmaksas

Vienkāršība ekspluatācijā – pasīvajās ēkās nav dārgu, sarežģītu tehnoloģisko risinājumu. Rūpīgi projektēta, rūpīgi būvēta, ar vienkāršiem, bet kvalitatīviem būvelementiem – tas viss nodrošina vienkāršu ēkas ekspluatāciju ilgtermiņā.

Radikāli zemākas ēkas uzturēšanas izmaksas – niecīgas siltumenerģijas izmaksas, mazākas investīcijas ēkas uzturēšanā kvalitatīvo ēkas komponenšu dēļ.

 

Stabila tirgus vērtība – augstais pasīvo ēku būvniecības kvalitātes līmenis, kā arī paredzamās ēkas ekspluatācijas un enerģijas izmaksas veicina augstāku vērtību sekundārajā tirgū.

Pasīvo ēku atvērto durvju dienas ir daļa no Starptautiskajām pasīvo ēku dienām, kas vienlaicīgi notiek vairāk kā 20 pasaules valstīs un kuru ietvaros ir iespējams apskatīt simtiem pasīvo ēku. Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Savienības līdzfinansējuma palīdzību.

Sīkāks apmeklēšanai pieejamo objektu saraksts ir pieejams šeit.

Krišjanis Kalnciems @user_715096
https://www.buvbaze.lv/user_715096/
4 года 5 месяцев 12 дней на портале
Был онлайн 14 августа в 11:35
Строительный поисковик