Arhitektūras izglītības 150.gadskārtā diskutēs par tās attīstību Latvijā Новости

Arhitektūras izglītības 150.gadskārtā diskutēs par tās attīstību Latvijā

Пятница, 4 октября, 2019

Šogad aprit 150 gadi, kopš Latvijā var iegūt augstāko izglītību arhitektūrā, tāpēc Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultāte pasludinājusi oktobri par arhitektūras izglītības mēnesi un piedāvās diskusiju par arhitektūras izglītības lomu un attīstības vīziju, aģentūrai LETA norādīja RTU.

Oktobrī fakultātē notiks diskusija par arhitektūras izglītības attīstības Latvijā, kā arī tiks atklāta gadskārtai veltīta grāmata, vairākas izstādes un visu paaudžu Latvijas arhitektu salidojums.

Diskusija "Kādiem būt" norisināsies 8.oktobrī plkst.17 Arhitektūras fakultātē, Ķīpsalas ielā 6, kurā piedalīsies fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, arhitekte, urbāniste un dizaina interneta platformas "Fold" direktore Evelīna Ozola, "Riseba" Arhitektūras un dizaina fakultātes dekāns Jānis Dripe un arhitekts Austris Mailītis.

"Šobrīd Latvijā dominē tehniskā izglītība, jo 1869.gadā Arhitektūras nodaļa tika atvērta tehniskajā augstskolā - Rīgas Politehnikumā (tagad - RTU). Tikmēr Igaunijā un Lietuvā arhitektūras izglītība cieši saistīta ar mākslas akadēmijām, un katrā kaimiņvalstī arhitektūras studiju programmas piedāvā trīs valsts dibinātas universitātes," norādīja universitātē.

RTU skaidroja, ka Latvijā arhitektūras izglītība sākusi diversificēties tikai kopš 2011.gada, kad arhitektūras studijas sāka piedāvāt arī privātā augstskola "Riseba", savukārt jaunu pavērsienu šajā jomā ir iezīmējis Mailītis, kurš pašlaik strādājot pie arhitektūras maģistra studiju programmas izveides Latvijas Mākslas akadēmijā.

Savukārt 18.oktobrī plkst.18 RTU Arhitektūras fakultātē tiks atvērta fakultātes autoru kolektīva - zinātnieku un mācībspēku Jāņa Krastiņa, Uģa Bratuškina un Sandras Treijas - grāmata "Arhitektūras izglītībai Latvijā 150".

Grāmatā sniegts izvērsts atskats uz arhitektūras izglītības un pētniecības vēsturi, tuvāk iezīmējot nozīmīgākos Latvijas arhitektūras skolas attīstības posmus un iekļaujot tos starptautiskās un vēsturiskās situācijas kontekstā, norādīja RTU. Tāpat grāmata esot papildināta ar bagātīgu vizuālo materiālu, kas norādīs uz Latvijas arhitektūras skolas mantojumu - gan iecerētām, gan uzbūvētām, gan jau zudušām ēkām.

18.oktobra vakara turpinājumā fakultātē norisināsies Latvijas arhitektu salidojums "Zīmuļa termiņš".

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 22 дня на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик