Uzņēmumiem būs jādzēš bijušo klientu dati Новости

Uzņēmumiem būs jādzēš bijušo klientu dati

Четверг, 29 декабря, 2016

Rīga, 28.dec., LETA. No 2018.gada piemērojamā Eiropas Savienības (ES) Vispārējā datu aizsardzības regula paredz, ka uzņēmumiem būs jādzēš bijušo klientu dati, intervijā aģentūrai LETA sacīja biznesa konsultāciju un audita pakalpojumu sniedzēja EY juridisko pakalpojumu vadītāja Latvijā Liene Cakare.

"Tas, kas ir nācis klāt jaunajā regulā, ir vairāk attiecināms uz fiziskās personas tiesībām, tās ir paplašinātas, proti, tiesību kopums, kas ļauj operēt ar saviem datiem attiecībā pret datu izmantotāju," sacīja Cakare.

Viņa skaidroja, ka līdz ar jauno regulu persona var lūgt, lai tai izsniedz datus, var lūgt datu pārnešanu, kas agrāk nebija iespējama, var lūgt datus dzēst, kas ir jaunais princips – ja datu turētājs vairs neizmanto datus pakalpojumu sniegšanai, viņam tie nav jāglabā, kas bija pierasta prakse, ka dati glabājās, ja nu kādreiz noder. Līdz ar jauno regulu persona var lūgt dzēst šos datus un arī pašam datu turētājam ir pienākums, ja dati vairs nav nepieciešami, tie ir jādzēš.

"Vēl kas ir nācis klāt – fiziska persona var iebilst pret savu datu profilēšanu, bez kā neiztiek neviena liela kompānija. Attiecīgi, datu turētājam nosacīti būs jāpārvērtē sava bāze, ka profilēt drīkst, bet tikai tos, kas devuši tam skaidru piekrišanu," piebilda Cakare.

Kā ziņots, ES Vispārējā datu aizsardzības regula stājās spēkā šā gada 24.maijā un tiks piemērota no 2018.gada 25.maija.

Papildus dažādiem personu datu aizsardzību pastiprinošiem pienākumiem regula paredz arī tiesības privātpersonai prasīt datu pārzinim dzēst un labot savus datus, kā arī pārnest tos uz citu organizāciju un tiesības iebilst pret savu datu profilēšanu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 25 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик