Apgaismojuma izvēle: Aktuālākās 2019. gada tendences Новости

Apgaismojuma izvēle: Aktuālākās 2019. gada tendences

Пятница, 15 марта, 2019

Ja agrāk apgaismojuma nozīme telpās svārstījās vien no "izslēgt" līdz "ieslēgt" funkcijai, tad nu jau tas kļuvis par visaptverošu mūsdienu industriju. Apgaismojuma sistēmu veidošanā tiek iekļauti arvien jauni tehnoloģiskie risinājumi un inovācijas, turklāt to izstrādē tiek pielietotas ne vien enerģētikas, bet arī psiholoģijas zināšanas. Neskaitāmi pētījumi pierāda, ka pat mazākās apgaismojuma nianses būtiski ietekmē cilvēka veselību, labsajūtu un arī uzvedību. Sadarbībā ar tehnoloģiju un dizaina centru "Lucidus" un viedo māju tehnoloģiju ražošanas uzņēmumu JUNG apkopots, kādas ir aktuālākās tendences apgaismojuma industrijā 2019. gadā.

Pielāgot apgaismojumu savam dzīvesveidam

Kā vienu no aktuālākajām iezīmēm apgaismojuma industrijā pēdējo gadu laikā eksperti min patērētāja interesi par pareizu un atbilstošu apgaismojumu ne vien sabiedriskās telpās, bet arī savā mājoklī. "Ja līdz šim gaismas aprēķini tika veikti galvenokārt publiskajiem objektiem, tad nu jau arvien biežāk patērētāji savos mājokļos izvēlas apgaismojumu, kas pilnībā atbilst viņu dzīves ritmam un veic vajadzīgo funkciju telpā," stāsta tehnoloģiju un dizaina centra produktu attīstības vadītājs Māris Endziņš. Arvien biežāk tiek lietots arī termins "human centric light" (HCL) – cilvēkam pielāgots mākslīgais apgaismojums, kas balstās uz saules gaismas daudzumu attiecīgajā gadalaikā, kuru atdarina dabiskā dienas gaismas ciklā. Īpaši svarīgi tas ir, piemēram, birojos, medicīnas un izglītības iestādēs, kur tiek pavadītas garas stundas un apgaismojumam ir ļoti liela ietekme uz cilvēka redzes veselību, komfortu un darba efektivitāti.

Nevis redzēt, bet sajust

Funkcionalitāte, energoefektivitāte, gaismas krāsa (temperatūra) un intensitāte ir galvenie pamatnosacījumi apgaismojuma izvēlei. Taču būtiska loma ir arī tam, kā apgaismojums iekļaujas mājokļa interjerā. Mūsdienīgu interjeru 2019. gadā raksturo tīras formas, nepiesātinātas līnijas un vienlaidu apgaismojums. Arī eksperti atzīst – ja vien apgaismojuma armatūra nav mērķtiecīgi veidota kā dekoratīvs elements, tad būtiski ir tas, lai apgaismojums telpā drīzāk ir sajūtams, nevis redzams. Turklāt, ja ir vēlme interjeram piešķirt kādu interesantu akcentu, to var darīt ne tikai ar lampu abažūriem, bet arī gaismas slēdžiem.

Tam piekrīt arī viedo māju tehnoloģiju ražošanas uzņēmuma pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimundas Skurdenis, atzīstot, ka industrijas tendences ienes jaunas vēsmas arī uzņēmuma produktu portfelī.

 

Kā vienu no jaunumiem viņš min eleganto slēdzi LS 1912, kuru šajā nedēļas nogalē būs iespējams aplūkot arī būvniecības industrijas izstādes "MĀJA I 2019" izstādes apmeklētājiem. Modeļa nosaukums atsaucas ne vien uz viedo māju tehnoloģiju ražošanas uzņēmuma dibināšanas gadu, bet arī uz ekskluzīvo slēdžu klāsta pirmo publisko prezentāciju.

Inovācijas arī gaismas regulēšanas tehnoloģijās

 

Gaismas regulēšana vairākos līmeņos jau kādu laiku ir pieprasīta funkcija, ko ražotāji cenšas izstrādāt iespējami ērtāku un vieglāku. Tāda ir, piemēram, jaunā "Plug & Light" tehnoloģija, kas kombinācijā ar piemērotām apgaismes ierīcēm nodrošina ērti regulējamu interjera apgaismojumu. Atbilstošas LED apgaismojuma ierīces pieslēdzas ietverei ar magnētu, apgaismojums kļūst stabils un regulējams, turklāt pēc uzstādīšanas apgaismes ierīces iespējams pagriezt par 360°.

Tāpat arvien vairāk klientu interesējas par iespēju savos mājokļos uzstādīt viedās mājas sistēmu, ietverot tajā arī apgaismojuma kontroli un konfigurēšanu savā viedtālrunī. ‘’Ar gaismjūtīgiem sensoriem iespējams regulēt apgaismojuma intensitāti, savukārt ar kustības sensoriem – apgaismojumu, cilvēkam pārvietojoties. Mūsdienās cilvēku interesē viss, kas atvieglo viņa ikdienu,’’ uzsver tehnoloģiju un dizaina centra produktu attīstības vadītājs.

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 7 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик