Piemiņas ansambļa izveides projekts tuvojas noslēgumam Новости

Piemiņas ansambļa izveides projekts tuvojas noslēgumam

Пятница, 16 декабря, 2016

Doles salas atbalsta fonda dalībnieki turpina aktīvi darboties, lai piemiņas ansambli zudušajām Doles salas mājām jau nākamajā gadā varētu uzstādīt tam paredzētajā vietā Daugavas muzeja teritorijā – Likteņupes krastā uz tās pašas salas, kuras daļa jau gandrīz pusgadsimtu atrodas zem ūdens.

Jūlija vidū notika tikšanās pie tēlnieka Valta Barkāna, lai jau reāli apskatītu izveidoto ansambļa maketu pagaidām gan tikai mālā. Tas tāpēc, ka vēl iespējamas korekcijas gan atveidoto māju novietojumā, gan arī to izmēros. Tālāk šie maketi tiks atlieti ģipsī un tad jau kalti akmeņos.

Diemžēl grūtības rada māju vārdu precizēšana. No Siguldas zonālā arhīva tika saņemti tikai daļēji dati par nojauktajām mājām, bet AS “Latvenergo” arhīvā šādu datu nav vispār. Pamatā tiek izmantoti Daugavas muzeja un Ķekavas novadpētniecības muzeja krājumos atrodamie materiāli. Tāpat arī tiek apzināti visi iespējamie liecinieki, kuri atceras savu vecāku mājas un arī kaimiņu īpašumus.

Novembra sākumā notika kārtējā Doles atbalsta fonda dalībnieku, Salaspils novada domes pārstāvju un tēlnieka tikšanās ar ainavu arhitektiem Kristīnu Briķi un

Mārīti Upesjuri-Škapari, lai izvēlētos piemērotāko apkārtnes labiekārtošanas projektu plānotajam tēlniecības ansamblim. Abiem ainavu arhitektiem bija atšķirīgs redzējums par ansambļa apkārtnes izskatu, tomēr vienota ideja bija, ka pareizi izveidota vide izcels un nodos iecerēto vēstījumu ne tikai zudušo māju pēctečiem, bet arī ļaus to labāk saprast visiem Daugavas muzeja apmeklētājiem. Par labāko tika atzīta Kristīnas Briķes piedāvātā vīzija, kuru šajā projektā izstrādās tālāk.

Savukārt tēlnieks Valtis Barkāns iepazīstināja klātesošos ar paveikto: ir gatavs ansambļa atlējums ģipsī un māju vārdu vizuālais sakārtojums.

Priekšā ir ziema, kad tiks veikti praktiskie akmeņu kalšanas darbi, lai jau pavasarī ansambli novietotu Daugavas krastā.

Doles salas atbalsta fonda valdes priekšsēdētāja R. Ķikuste

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 25 дней на портале
Был онлайн 18 апреля в 21:47
Строительный поисковик