IZMAIŅAS (MUN) MIKROUZŅĒMUMU NODOKĻA LIKUMĀ atliek līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums Новости

IZMAIŅAS (MUN) MIKROUZŅĒMUMU NODOKĻA LIKUMĀ atliek līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums

Пятница, 2 декабря, 2016

Izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā atliek līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums, piektdien vienojās Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinās vai neizsludinās Saeimā pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, šā gada decembrī valdība plāno iesniegt Saeimā grozījumus MUN likumā, papildinot to ar pārejas noteikumiem, proti, tās likuma normas, kas paredz mikrouzņēmuma režīma izbeigšanas termiņus, stāsies spēkā tikai pie nosacījuma, ja Saeimā tiks apstiprināts jauns mazo uzņēmumu regulējums.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sacīja, ka tādējādi Saeimā pieņemtie grozījumi MUN likumā, kurā paredzēts mikrouzņēmumu regulējuma izbeigšanas termiņš, pagaidām nebūs spēkā.

Kučinskis žurnālistiem stāstīja, ka ar LTRK ir panākts kompromiss, kas paredz, ka Ekonomikas ministrija (EM) līdz nākamā gada aprīlim izstrādās alternatīvu mazā biznesa regulējumu, kas tiks skatīts kontekstā ar kopējām izmaiņām nodokļu politikā. Premjers piebilda, ka šodienas vienošanās neatceļ valdības ieceri veikt izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā.

Pēc Kučinska teiktā, MUN likumā tiks iestrādāti pārejas noteikumi, paredzot, ka Saeimā pieņemtie grozījumi MUN likumā par mikrouzņēmumu režīma termiņa beigām stāsies spēkā ar nosacījumu, ja valdība radīs jaunu mazā biznesa regulējumu. "Ja valdība nebūs spējīga izveidot jaunu regulējumu, tad uzņēmumi varēs strādāt esošā režīma ietvaros," uzsvēra Kučinskis.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis pauda gandarījumu, ka iepriekšējais regulējums tiks likvidēts tikai tad, kad spēkā stāsies jauns. "Tā ir galvenā ziņa mikrouzņēmumu režīmā strādājošajiem, ka viņi var turpināt darbu bez stresa," piebilda Rostovski.

Rostovskis informēja, ka LTRK kopā ar valdību turpinās darbu, lai radītu mazā biznesa regulējumu, kas būs pieņemams valdībai, uzņēmējiem un sabiedrībai. "Esošais mikrouzņēmumu regulējums ir krīzes laika produkts, kas daudziem palīdzēja sākt uzņēmējdarbību. Tolaik šis režīms tika izstrādāts ātri un tajā ir iestrādāti brāķi, bet tie ir jāizlabo," teica LTRK prezidents.

Savukārt Ašeradens informēja, ka EM jauno regulējumu neizstrādās sasteigti. Pēc viņa teiktā, vispirms tiks meklēts risinājums tam, ko vispār sagaida no mikrouzņēmumu režīma, pēc tam tiks piesaistīts kāds pētnieks no Latvijas, kas apstrādās datus un izstrādās rekomendācijas, visbeidzot tiks pieņemts regulējums, kas atbalstītu gan mazo biznesu, gan dzīvesstila uzņēmumus.

Pēc ekonomikas ministra teiktā, jaunais mazā biznesa regulējums tiks ietverts kopējā jaunajā valsts nodokļu politikā, kas jāizstrādā līdz nākamā gada 1.aprīlim.

"Apsolu, ka nopietni diskutēsim par jauno regulējumu un aicinu uzņēmējus ieklausīties valdības argumentos, piemēram, par sociālo nodokli vai nodokļu politiku vispār. Meklēsim veidus, kā salāgot valsts un uzņēmēju intereses. Ceru, ka dialogs būs un vairs nepiedzīvosim protestus," atzina Ašeradens.

Jau ziņots, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai tikai nozares likumu par mikrouzņēmumu nodokli. Taču netiek plānots nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nākamā gada budžetu vai vidēja termiņa budžeta ietvaru, sacīja Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izskata iespēju atdot parlamentam Mikrouzņēmumu nodokļa likumu, kas tika pieņemts kopā ar nākamā gada budžetu un pārējiem saistītajiem likumprojektiem. Tomēr šī likumprojekta nodošana otrreizējai caurlūkošanai nenozīmējot automātisku arī budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara nodošanu, jo tam neesot tiešas fiskālās ietekmes.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu. Likuma izmaiņas paredz, ka pašreizējiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākumu nodokļa vai iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātāju.

Valsts prezidents pieņēma lēmumu uz diviem mēnešiem apturēt to likumu publicēšanu, kuri paredz ierobežot sociālo pabalstu izmaksāšanu (Valsts prezidenta 2011.gada 19.aprīļa paziņojums Nr.9 "Par likumu publicēšanas apturēšanu", "Latvijas Vēstnesis", 2011.gada 19.aprīlis, nr.61) un pieņemti vienotas likumu paketes ietvaros, izdarot grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam".

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик