BVKB vadītāja: Būvspeciālistu sertificēšanas process ir jāpilnveido Новости

BVKB vadītāja: Būvspeciālistu sertificēšanas process ir jāpilnveido

Четверг, 12 июля, 2018

Būvspeciālistu sertificēšanas process ir jāpilnveido, jo Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) joprojām konstatē neatbilstības, kurās bijuši iesaistīti arī sertificēti speciālisti, intervijā aģentūrai LETA sacīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

"Būtu nepieciešams pilnveidot šo procesu kopumā. Tas ir viennozīmīgi. Manuprāt, esošais process nenodrošina tādu procesu, kādu mēs visi sagaidām. To mēs redzam arī uzraudzības ietvaros, piemēram, konstatējot dažādas neatbilstības un secinot, ka bijuši iesaistīti arī sertificēti speciālisti. Šajā ziņā būtu nepieciešams pilnveidot sistēmu kopumā," stāstīja Mjakuškina.

Viņa norādīja, ka patlaban būvspeciālista sertifikātu ir iespējams arī anulēt, bet process šobrīd ir tāds, ka nenodrošina efektīvu šādu lēmumu pieņemšanu. Mjakuškina piebilda, ka biroja darbības laikā neviens sertifikāts nav anulēts.

"Mēs vienmēr esam informējuši par konstatētajām neatbilstībām sertificēšanas iestādes, un viņu uzdevums ir attiecīgi to visu novērtēt. Taču šādu lēmumu nav bijis. Informācija par pieņemtajiem lēmumiem ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā. Tur redzēsiet, ka šādu būtisku lēmumu praktiski nav. Bet gribētu uzsvērt, ka tas nav tādēļ, ka šobrīd tiktu nodrošināts, ka visi speciālisti tiešām pilda savus pienākumus tā, kā tam vajadzētu būt," sacīja Mjakuškina.

Jautāta, kam tieši ir jāmainās un par kādu laika perspektīvu ir runa, Mjakuškina norādīja, ka negribētu spekulēt ar kaut kādiem termiņiem. "Tas ir jautājums, kas vairāk būtu adresējams Ekonomikas ministrijai. Mēs, protams, esam gatavi būt klāt un kopā runāt par nepieciešamajām izmaiņām. Zinu, ka iekšēji jau par to tiek runāts. Kādas konkrēti izmaiņas un kad varētu būt, ir diskutējams [jautājums]. Šobrīd, kā zināt, arī attiecībā uz sertificēšanu ir jauni Ministru kabineta noteikumi. Šobrīd tie lielāku uzsvaru liek uz uzraudzību pēc tam, kad sertifikāts ir piešķirts. Noteikti esam iesaistīti procesā, lai definētu uzraudzības kritērijus - tātad, kas ir tas, ko būtu nepieciešams uzraudzības ietvaros kontrolēt un kādiem lēmumiem pie noteiktām neatbilstībām ir jāseko," stāstīja Mjakuškina.

Jautāta, vai vajadzētu būt tā, ka būtisku neatbilstību, pārkāpumu gadījumā sertifikātu varētu atņemt, anulēt BVKB, vai tomēr tas lai paliek sertifikācijas iestāžu, piemēram, Būvinženieru savienības ziņā, Mjakuškina norādīja, ka nav lielas nozīmes, kurš tieši to dara.

"Mēs arī savā ziņā esam sertificēšanas iestāde, mēs sertificējam speciālistus ekspertīzes jomā - tos, kas, piemēram, veic būvprojektu vai būves ekspertīzes. Faktiski šis regulējums tieši skar arī mūsu funkcijas. Domāju, ka nav nozīmes, kurš tieši to dara, vienkārši ir jābūt skaidram un galvenais efektīvam procesam, lai mēs spējam nodrošināt atbilstošu uzraudzību. Ja mēs saskatītu riskus, lai mums būtu visi nepieciešamie resursi, lai mēs varētu arī pieņemt šādus lēmumus," norādīja Mjakuškina.

Источник: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик