Hipotekāro kredītu ņēmēju atbalstam valsts kontā tiek ieskaitīti vairāk nekā 24 miljoni eiro Ziņas

Hipotekāro kredītu ņēmēju atbalstam valsts kontā tiek ieskaitīti vairāk nekā 24 miljoni eiro

Ceturtdiena, 11 aprīlī, 2024

Finanšu nozares asociācija (Asociācija) atgādina, ka aprīlī mājokļu kredītņēmēji saņems pirmo valsts atbalsta maksājumu par šī gada pirmajos trīs mēnešos veiktajiem kredītmaksājumiem. Lai saņemtu atbalstu, vienīgais, kas iedzīvotājiem ir jādara - jāpārliecinās, ka komercbankām sniegtā personiskā informācija ir korekta, tostarp ir pareizs personas kods, vārds un uzvārds. Savukārt atbalsta apjoms tiks aprēķināts un izmaksāts automātiski līdz 30.aprīlim, un to darīs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kompensācija tiks maksāta no banku nodevas. Kompensācijas aizņēmējiem tiks izmaksātas no līdzekļiem, ko valsts budžetā, īpašas nodevas veidā, iemaksās kredītiestādes. Atbilstoši hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju nodevu aprēķiniem par 2024.gada pirmo ceturksni valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā tiks iemaksāta hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva 24 235 800 eiro apmērā. Svarīgi uzsvērt, ka ne visa summa tiks izmaksāta atbalstam.

Kurš saņems atbalstu? Atbalstu saņems visi hipotekāro (mājokļa) kredītu ņēmēji, kuri kredītu ir saņēmuši līdz 2023.gada 31.oktobrim, un, kuru hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 tūkstošus eiro. Ja kredīta atlikuma summa šogad mainās, piemēram, samazinās zem 250 tūkstošiem eiro, kompensāciju aizņēmējs saņems ar nākamo mēnesi. Savukārt, ja aizdevuma summa pieaug virs 250 tūkstošiem eiro, aizņēmējs kompensāciju zaudēs. Aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 tūkstošu eiro apmērā, aizdevumiem 150 tūkstošu eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem līdz 250 tūkstošu eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro. Atbalstu nesaņems tie kredītņēmēji, kam ir fiksētās likmes kredīti (likme fiksēta no līguma noslēgšanas). Savukārt, atbalstu kredītņēmēji saņems arī tad, ja kredītlikme ir tikusi uz laiku samazināta, vai kredīts uz kādu laiku ir piešķirts ar 0% bankas pievienoto likmi.

Banka un VID kredītņēmējiem nesūtīs informācijas pieprasījumus. Iedzīvotājiem jāzina un jāņem vērā, ka atbalsta izmaksa notiks automātiski, no atbalsta saņemšanas nav iespējams atteikties, kas nozīmē - kredītiestādes un VID nezvanīs un nerakstīs kredītņēmējiem, lai pieprasītu informāciju un nelūgs sniegt jūsu datus. Līdz ar to, ja kāds saņem zvanus vai aizdomīgus e-pastus par atbalsta piešķiršanu, tas ir pamats aizdomām par finanšu krāpniecību. Krāpnieki jau iepriekš ir izmantojuši dažādu atbalstu izmaksu kā ēsmu, lai piekļūtu iedzīvotāju datiem un izkrāptu naudu, tāpēc Finanšu nozares asociācija un VID aicina būt īpaši uzmanīgiem un neizpaust savus personas un bankas piekļuves datus.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 15 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē