Livonijas ordeņa Siguldas pils vēsturiskā mūra ārkārtas atjaunošana izmaksājusi 670 160 eiro Ziņas

Livonijas ordeņa Siguldas pils vēsturiskā mūra ārkārtas atjaunošana izmaksājusi 670 160 eiro

Otrdiena, 16 janvārī, 2024

Pirmie ārkārtas remontdarbi tika sākti jau pagājušā gada pavasarī, kad pēc straujās temperatūras maiņas ziemā tika konstatētas plaisas un nestabili akmeņi Livonijas ordeņa pils dienvidu torņa ārējā mūrī. Lai novērstu risku pilsdrupu apmeklētājiem, tika izbūvēts koka drošības tunelis. Eksperti, apsekojot mūri, konstatēja nestabilu un kustīgu akmeņu mūra posmus, lāstekas torņa logu ailās, kā arī to, ka plašās mūra zonās mūrjava kļuvusi stipri irdena un zaudējusi saistvielu, norāda pašvaldībā.

Tāpēc pašvaldība pieņēma lēmumu veikt visa dienvidu torņa mūra ārkārtas restaurāciju, un steidzamības kārtā tika izstrādāts torņa mūru ārkārtas atjaunošanas darbu plāns, lai novērstu lietus ūdeņu iekļūšanu torņa mūra konstrukcijās, stabilizētu un nostiprinātu mūra čaulu, kā arī aizpildītu mūra izskalojumus ar kaļķa bāzes injekciju javu.

Apjomīgie darbi Valsts nozīmes arheoloģiskajā piemineklī - Livonijas ordeņa Siguldas pilī - ilga piecus mēnešus. Saskaņā ar publiskā iepirkuma par Livonijas ordeņa Siguldas pils vēsturiskā mūra ārkārtas atjaunošanu Pils ielā 18, Siguldā rezultātiem par darbu izpildi noslēgts līgums ar SIA "ML būve". Projekta kopējās investīcijas ir 670 169 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Nostiprināšanas un konservācijas darbu laikā veikta neorģinālo un nestabilo šuvju demontāža, mūra virsmas attīrīšana un šuvojuma atjaunošana ar kaļķa bāzes javu, mūrēšanas un apmetuma darbi, nestabilās un irstošās mūra mūrjavas nostiprināšana ar pakāpenisku piesūcināšanas metodi, mūra daļas pastiprināšana ar injekciju metodi, deformācijas caurplaisu injicēšana un nostiprināšana ar armatūras stieņiem un mūra pārklāšana ar hidrofobizējošu līdzekli.

Livonijas ordeņa pils ir viena no Siguldas novada lielākajām kultūras mantojuma vērtībām, kuru pērn apmeklēja vairāk nekā 60 000 tūristu. Papildus tam Siguldas pilsdrupu estrādē, kas ir īpaša ar savu unikālo ainavu uz Gaujas senieleju, Turaidas pili un Krimuldas muižu, ik gadu notiek koncerti un svētki, kuros uzstājas Latvijas un pasaules mākslinieki.

Livonijas ordeņa Siguldas pils apmeklētājiem ir atvērta visu gadu. Lai arī visaktīvākā ir vasaras sezona, arī ziemā notiek pasākumi. Jau nākamajā nedēļas nogalē, 20.janvārī, Livonijas ordeņa Siguldas pilī norisināsies gastronomijas festivāls Siguldā "Ziemas garšu svinēšana", kurā varēs baudīt labāko no Siguldas un Rīgas-Gaujas reģiona restorāniem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē