RTU zinātnieki no celtniecības atkritumiem attīsta jaunus siltumizolācijas materiālus Ziņas

RTU zinātnieki no celtniecības atkritumiem attīsta jaunus siltumizolācijas materiālus

Pirmdiena, 8 janvārī, 2024

Dodot otru dzīvi ģipsi un polimērus saturošiem būvniecības atkritumiem, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Būvmateriālu un būvizstrādājumu laboratorijas pētnieki izstrādā jauna veida materiālu siltumizolācijas un skaņu absorbējošu paneļu izgatavošanai, aģentūru LETA informēja RTU.

Zinātnieki veido jaunu šķidrā putuplasta sastāvu, izmantojot reciklētu ģipša saistvielu, kas iegūta no ģipškartona būvniecības atkritumus. 

Izstrādātais materiāls laboratoriskos apstākļos salīdzināts ar būvniecībā plaši izmantoto šķidrā putuplasta materiālu, kas veidots ar cementa saistvielu un ir ņemts tieši no būvlaukuma. Zinātnieki noteica gan materiāla tilpumsvaru, gan veica spiedes stiprības testus un pārbaudīja siltumtehniskos parametrus, lai noteiktu siltuma zudumu caur materiālu. Testi esot apliecinājuši, ka abi materiāli ir līdzīgi, ar ģipsi veidotajam materiālam ir nedaudz augstāka siltumietilpība, kas nozīmē, ka tas spēj akumulēt un atdot lielāku siltuma daudzumu, radot mazākas temperatūras izmaiņas telpā. Materiāls spēj arī efektīvi absorbēt skaņu. Testētas arī materiāla žūšanas īpašības. 

RTU asociētais profesors Ģirts Būmanis skaidro, ka būvniecības nozare, īpaši izejvielu ieguve un būvmateriālu ražošana, ir nozīmīgs siltumnīcefekta gāzu emisijas avots. Savukārt veiktais pētījums apliecina, ka var iegūt pilnībā reciklētu materiālu, aizstājot komerciālu saistvielu. Lai nodrošinātu garantētas materiāla īpašības, par saistvielu jāizvēlas sertificētas produktu sistēmas.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē