Balvu novada Upītē atklās renovēto Nemateriālās kultūras mantojuma centru Ziņas

Balvu novada Upītē atklās renovēto Nemateriālās kultūras mantojuma centru

Otrdiena, 22 augustā, 2023

Šodien Balvu novada Upītē pēc mazliet vairāk kā gada renovācijas un pārbūves darbiem tiks atklāts Nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte", aģentūru LETA informēja centra direktors Andris Slišāns.

Pēc rekonstrukcijas centrs ir ieguvis gan jaunas aktiertelpas un palīgtelpas, lielu izstāžu zāli, muzeja fondu telpas, kā arī pilnībā atjaunotu tautas nama zāli un bibliotēkas telpas.

Atklāšana ir savijusies ar pasākumu ciklu "Svātki Upītie", kuri sāksies šodien un noslēgsies svētdien, 27.augustā.

Svētku nedēļai ir dots sauklis "Otkon jauns", kas tulkojumā no latgaliešu valodas nozīmē - "vēlreiz jauns". Nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte", kas ir Upītes kultūrtelpas vadošais kodols, vērienīgus remontdarbus un pārbūves darbus nebija piedzīvojis kopš tā būvniecības darbiem 20.gadsimta 60.-61.gadā.

Svētki sāksies ar atklāšanas pasākumU, kurā uzstāsies folkloras kopa "Upīte", Kei-Rei, "Unknown Artist", kā arī apvienība "Naktenīks un Reiti". Pēc atklāšanas pasākuma svētku dalībniekus priecēs Latvijas Nacionālais teātris ar izrādi "Divas pasaules" un vakara noslēgumā danči kopā ar folkloras kopas "Upīte" muzikantiem un dejotājiem.

Nedēļas garumā svētki tiks svinēti ar dažādām aktivitātēm, tostarp Upītē viesosies Latvijas Leļļu teātris ar izrādi "Divi mazi mežonēni" un "Dirty Deal Teatro" ar izrādi "Pārcēlāja", kā arī notiks tradicionālais "Styprūs skriejīns". Norisināsies interneta žurnāla "Satori" rakstnieku radošā nometne un varēs apmeklēt divas mājas kafejnīcas - "Stabļovas ķiploks un medus" un "Tuoraga stuosti Zeļčusolā".

Centra rekonstrukcija tika veikta VARAM ministrijas atbalstītajā Valsts investīciju projektā, līdzfinansējumu nodrošināja Balvu novada pašvaldība. Svētku nedēļa tapusi kopā ar biedrību "Upītes jauniešu folkloras kopa", teātru viesizrādes atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē