Vāc parakstus par vienotu kārtību publiski nozīmīgajās privātajās autostāvvietās Ziņas

Vāc parakstus par vienotu kārtību publiski nozīmīgajās privātajās autostāvvietās

Pirmdiena, 17 jūlijā, 2023

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par vienotu kārtību publiski nozīmīgajās privātajās autostāvvietās.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Aleksandrs Butikovs, kurš uzsver, ka vairākas publiski nozīmīgas autostāvvietas Latvijā apsaimnieko privātās kompānijas, kas parasti izmantots ofertas līgumu. Viņaprāt, ir izveidojusies absurda situācija, ka stāvvietas apmeklētāji ir spiesti automātiski piekrist lietošanas noteikumiem, pirms tie vispār ir izlasīti.

Parasti šie noteikumi saturot daudz juridiska, grūti saprotama teksta, kuru dažkārt esot pat grūti salasīt mazo burtu dēļ, vai tam vienkārši nepietiek laika, pirms iestājas līgumsods.

Ļoti bieži autostāvvietas apsaimniekotājs izmanto šo situāciju, lai gūtu peļņu sodu veidā. Citkārt apsaimniekotāji maina noteikumus, lai cilvēki nezināšanas dēļ atkal spiesti maksāt sodus. Piemēram, var mainīt auto novietošanas laika norādes veidu, skaidro iniciatīvas iesiedzējs.

Butikovs norāda, ka, ja agrāk autovadītāji varēja izmantot priekšējā logā ieliekamus papīra laika rādītājus, tad pēc kāda laika tie vairs nav derīgi, un drīkst izmantot tikai reģistrācijas automātu. Tātad, lai noteikti izvairītos no soda, katram apmeklētājam katru reizi ir jāmeklē stends ar noteikumiem un tie pilnībā jāizlasa. Tas, pēc Butikova domām, nav praktiski iespējams.

Soda apmēri, viņaprāt, arī ir neproporcionāli lieli, salīdzinot tos ar autostāvvietas pakalpojuma maksu. Paši apsaimniekotāji nereti nespējot paskaidrot, no kā izriet soda summa un kādas grūtības viņu pienākumu izpildei ir sagādājis konkrētais pārkāpums.

Iniciatīvas autors aicina izveidot vienotus un visiem viegli saprotamus publiski nozīmīgo stāvvietu apmeklēšanas noteikumus. Tāpat viņš aicinu apsvērt aizliegt apsaimniekotājiem pašiem piemērot jebkādus sodus un deleģēt šo pienākumu pašvaldības policijas darbiniekiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē