Kuri ir lielākie elektrības liekēži virtuvē? Aktuālie padomi

Kuri ir lielākie elektrības liekēži virtuvē?

Piektdiena, 14 jūlijā, 2023

Ieviešot savā ikdienā vien pāris knifiņu, iespējams saimniekot gudrāk un krietni samazināt ikmēneša elektrības rēķinu. Izlasiet Elektrum Energoefektivitātes centra ekspertes Annas Luīzes Blodones sniegtos ieteikumus.

Neļauj netīrumiem apēst elektrību

Tīrot virtuvi, īpašu uzmanību pievērs putekļiem un tvaiku nosēdumiem, kas veido taukainu, lipīgu, blīvu kārtiņu uz spuldzēm, lustru kupoliem, tvaika nosūcēja un ledusskapja ventilācijas restēm. Ja šie netīrumi ilgstoši netiek notīrīti, tie palielina elektrības patēriņu.

Netīrumi nosēžas arī uz lustru kupoliem un LED spuldzēm, kas patērē par 70 % mazāk elektrības nekā halogēnspuldzes, tādējādi, apslāpējot gaismu, rodas nepieciešamība pēc papildu apgaismojuma, un elektrības patēriņš pieaug. 

Netīrs tvaika nosūcēja filtrs nespēj efektīvi uzsūkt tvaikus, līdz ar to tiek palielināta jauda, ierīce tiek ilgāk darbināta, patērējot vairāk elektrību. Biežāk būs vēlme atvērt logu, lai ātrāk atbrīvotos no tvaikiem telpā, taču tad kopā ar tvaikiem tiek izlaists arī siltums – naudu burtiskā nozīmē aizpūš vējš.

Vismaz reizi gadā centies notīrīt ledusskapja ventilācijas restes, jo arī uz tām uzkrājas putekļi un nosēdumi. Ja restes ir pārklātas ar netīrumiem, ledusskapim ir jādarbojas jaudīgāk, lai labi strādātu tā dzesēšanas sistēma, tāpēc elektrība tiek tērēta vairāk. Taukainos nosēdumus var labi notīrīt ar mīkstu drāniņu, kas samitrināta ūdeni, kam pievienots nedaudz etiķa vai trauku mazgājamā līdzekļa. No biezākas netīrumu kārtas palīdzēs atbrīvoties logu mazgājamais līdzeklis. Tikai atceries, ka ar to nav bagātīgi jāappūš tīrāmā virsma, bet tas jāuzpūš uz drāniņas un tad jātīra. Jābūt ļoti uzmanīgam, lai ar tīrīšanu nesabojātu ledusskapja dzesētāju! 

Gatavo saimnieciski

Ja ēst gatavošanai izmanto elektrisko plīti, vienmēr gatavo riņķa izmēram atbilstošā katlā vai pannā (izņemot indukcijas tipa elektriskās plītis). Ja gatavosi mazā katlā uz liela riņķa vai lielā katlā uz maza riņķa, patērēsi vairāk elektrības.

Pirms vai pēc plīts izmantošanas obligāti to notīri, jo piedegums aizkavē uzsilšanu, līdz ar to elektrība tiek patērēta vairāk nekā tad, ja plīts virsma ir tīra. Noberz arī katla un pannas apakšu, jo arī tur mēdz būt piedegums, turklāt itin biezā kārtā, un tas arī traucē ēdiena uzkaršanu.

Elektriskajai plītij ir milzīgs bonuss – tās riņķi arī pēc izslēgšanas saglabājas karsti vairākas minūtes. Izmanto šo iespēju, lai ieekonomētu elektrību! 

Lai gan vairumā recepšu, ko gatavo cepeškrāsnī, ir norādīts, ka ēdiens tajā ir jāievieto tikai tad, kad krāsns ir uzkarsusi līdz noteiktai temperatūrai, daļai recepšu vari šo punktu neievērot.

Tiesa, maizi, bulciņas un kūkas gatavo, stingri ievērojot recepti, bet sautējumu, viltoto zaķi vai cepeti droši vari likt vēl aukstā krāsnī. Cepeškrāsni vari izslēgt pirms vēl ēdiens ir pilnībā gatavs, jo tā ir tik ļoti uzkarsusi, ka ēdiens vēl turpinās gatavoties aptuveni 10 minūtes. 

Gatavošanas laikā nevirini cepeškrāsns durvis un necilā katlu un pannu vākus – tā tikai paildzināsi gatavošanas procesu, līdz ar to arī elektrības patēriņu. Ir aprēķināts, ka ik reizi, atverot cepeškrāsns durvis, temperatūra pazeminās aptuveni par 24 grādiem. Lai atkal sasniegtu nepieciešamo temperatūra, tai būs jāieslēdzas un jāuzkarst, tātad jātērē elektrība. 

Izmanto savu plīti efektīvi! Sākot gatavot ēdienu, plīti ieslēdz maksimālajā režīmā. Sakarstot līdz nepieciešamajai temperatūrai, silšanas intensitāti samazini. Gatavojot ēdienu ar lielu intensitāti, gatavošanas laiks nesamazinās, taču elektrība tiek patērēta lieki.

Ja nepieciešams uzsildīt nelielu ēdiena daudzumu, izmanto mikroviļņu krāsni, nevis plīti vai cepeškrāsni, jo tā patērēsi vismaz uz pusi mazāk elektrības.  

Trauku mazgājamā mašīna – pilna, bet ne pārbāzta

Ieslēdz trauku mazgājamo mašīnu tikai tad, kad tā ir pilna, bet ne pārbāzta. Ja trauku tajā būs par daudz, tie slikti tiks nomazgāti un būs jāmazgā vēlreiz, tāpēc ne tikai neietaupīsi, bet patērēsi krietni vairāk resursu – elektrību, mazgājamo līdzekli un ūdeni. Kad trauki nomazgāti, atceries atvērt durvis, lai tie nožūst un trauku mazgājamā mašīna izžūst. Tādējādi neveidosies pelējums un nepatīkama smaka. 

Ikreiz, kad izņem traukus, iztīri arī notekūdeņu filtrus, lai tajos nepaliek netīrumi un ēdienu paliekas. Bloķēts filtrs samazina mazgāšanas efektivitāti un palielina elektrības patēriņu. Lai trauku mašīna traukus mazgātu gluži kā jauna un lieki netērētu elektrību, reizi mēnesī kārtīgi to iztīri!

Atceries pārbaudīt ledusskapi

Ledusskapis tērē daudz elektrības, bet, ja ar to apietas nesaimnieciski, tas tērē divtik vairāk. Optimālā temperatūra tajā ir +5°C, saldētavā -18°C. Ja temperatūra ir iestatīta zemāka, katrs grāds zem norādītā palielina elektrības patēriņu par 5 %. Ja domā, ka tukšs ledusskapis strādā ļoti ekonomiski, tie ir maldi. Vismazāk elektrību tas patērē, ja ir piepildīts ne mazāk kā 60 %, jo atdzisušie produkti palīdz uzturēt vēlamo temperatūru. 

Ieskaties arī saldētavā! Ja pamani, ka tur ledus kārtiņa ir biezāka par centimetru, nekavējoties atkausē! Katrs liekais ledus centimetrs palielina elektrības patēriņu par 10 %. Pie reizes pārliecinies, vai ledusskapis nestāv pārāk tuvu sienai un tam piekļūst pietiekami daudz gaisa ventilācijai. Jo vairāk ledusskapim sevi jāatvēsina, jo vairāk elektrības tas patērē. Vislabāk to novietot 5–10 centimetrus no sienas. 

Novērtē virtuvi ar kritiski skatienu 

Aplūko savu virtuvi un pārliecinies, vai visas dienas garumā kontaktligzdām nav pievienotas elektroierīces, ko dienā ieslēdz tikai uz pāris sekundēm, piemēram, kafijas automāts, elektriskā tējkanna, tosters. Arī gaidīšanas režīmā tās patērē elektrību.

Pārbaudi, vai virtuvē nav izteikti vecu elektroierīču, kas var patērēt krietni vairāk elektrības nekā pāris gadu jaunākas, piemēram, pirms 15 gadiem iegādāts ledusskapis. Atvēli laiku un parēķini, kad un cik daudz ietaupīsi, ja vecās ierīces nomainīsi pret mūsdienīgām un energoefektīvām. Atceries – elektroierīču energoefektivitāti atklāj energoefektivitātes marķējums ar burtu skalu no A līdz G, kurā augstākās energoefektivitātes klases ir A, kas nozīmē, ka ierīce patērēs vismazāk elektrību. 

Noderīgi

Ja vēlies uzzināt, kā virtuvē saimniekot vēl efektīvāk un gudrāk, piesakies bezmaksas konsultācijai pie Elektrum Energoefektivitātes centra ekspertiem. Noderīgus padomus, kā ikdienā ietaupīt ne tikai elektrību, bet arī citus energoresursus, atradīsi vietnē EsmuEfektivs.lv! 

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 25 aprīlī 16:00
Meklētājs būvniecības nozarē