Vai zini, cik vērts ir tavs īpašums? Kritēriji nekustamā īpašuma vērtēšanā Aktuālie padomi
Foto: dzivenotiek.lv

Vai zini, cik vērts ir tavs īpašums? Kritēriji nekustamā īpašuma vērtēšanā

Otrdiena, 4 jūlijā, 2017

Ja esi nolēmis pieteikties hipotekārā kredīta saņemšanai, tev būs nepieciešams nekustamā īpašuma vērtējums. Tas ir ātrs un nesāpīgs process, kura laikā tiek noteikta īpašuma tirgus, un, iespējams, arī nākotnes vērtība.

 

Nekustamā īpašuma vērtēšanai izvēlies sertificētu, pieredzējušu, kompetentu speciālistu ar lielu pieredzi no atzīta uzņēmuma.

 

Kā notiek īpašuma vērtēšana?

Apsekojuma laikā vērtētājs noteikti apskatīs visas telpas, piefiksēs redzamās plaisas un citus trūkumus, taču nepārbaudīs īpašuma tehnisko stāvokli. Speciālists īpaši pievērsīs uzmanību pārplānojumiem un to atbilstībai kadastrālās uzmērīšanas lietā jeb mājokļa plānojumā. Stiklotā lodžija, izņemtās durvis, un citas, plānojumā nepiefiksētas izmaiņas ir uzskatāmas par nesaskaņotu pārbūvi, tāpēc ietekmē nekustamā īpašuma vērtību.

Parasti īpašuma apsekojums ilgst apmēram pusstundu klientam ērtā laikā – vakarā, no rīta, vai arī brīvdienās.

Cik ilgā laikā saņemšu vērtējumu?

Ja visi dokumenti ir kārtībā, tad parasti vērtējums tiek sagatavots trīs darba dienu laikā. Ja vērtējums paredzēts bankai, tad tas noteikti jāizstāsta vērtētājam. Viņš dokumentā norādīs, ka vērtējums ir adresēts kredītiestādei vai kā nodrošinājums bankai hipotekārā kredīta saņemšanai. Ja to piemirsies izdarīt, tad jālūdz vērtētājam sagatavot pavadvēstuli, kurā tiek minēts vērtējuma mērķis.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē