Primekss atklās betona izpētes centru Ziņas

Primekss atklās betona izpētes centru

Pirmdiena, 22 maijā, 2023

Betona grīdu ražotājs "Primekss" šodien atklās "Primekss betona izpētes centru", aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka gadā "Primekss" iegulda divus miljonus eiro izpētes centra attīstībā.

Centra uzdevums ir mūsdienīgam un videi draudzīgam betonam nepieciešamo īpašību pētīšana un attīstīšana, lai piedāvātu inovatīvus un ilgtspējīgus risinājumus būvprojektiem visā pasaulē.

"Primekss betona izpētes centra" izpētes un testēšanas laboratorijās augsti kvalificētais personāls sadarbībā ar starptautiski vadošajām akadēmiskajām pētniecības iestādēm un augstskolām nodarbojas ar betonam nepieciešamo īpašību izpēti un attīstību, lai piedāvātu inovatīvus, ilgtspējīgus risinājumus būvprojektiem visā pasaulē.

"Primekss" ģenerāldirektors Jānis Ošlejs norāda, ka zinātnes un praktiskās būves mijiedarbības trūkums, viņaprāt, ir centrālā problēma, kuras dēļ kavējas celtniecības tehnoloģiju attīstība, tāpēc "Primekss betona izpētes centrā" tiek sasaistīta kopā praktiskā būve ar zinātni.

"Primekss" tehnoloģiju direktors un asociētais profesors Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē Rolands Cepurītis skaidro, ka būvniecība un būvju tālākā ekspluatācija ir atbildīga par aptuveni 40% no kopējiem siltumnīcas gāzu izmešiem pasaulē ik gadu. Aptuveni ceturto daļu no minētā apjoma rada betona un tērauda ražošana un iebūvēšana būvē. "Primekss" mērķis ir optimizēt konstrukciju efektivitāti no materiālu īpašību, to patēriņa, laika un darba drošības viedokļa, un padarīt betonu un konstrukcijas kopumā ievērojami zaļākas.

Centra atklāšana notiks plkst.11 Brīvības ielā 155-K7.

Lai veicinātu izpratni par ilgtspējīgāka betona veidošanas izaicinājumiem un ieguvumiem, centra eksperti pasākumā sniegs interaktīvus tehniskos paraugdemonstrējumus.

Vienā eksperimentā apmeklētāji varēs salīdzināt betona sastāvu, kas izgatavots no dažādās pasaules valstīs pieejamām izejvielām. "Primekss betona izpētes centra" klimata kamerā dalībnieki iepazīsies ar betona kvalitāti saistītiem izaicinājumiem dažādos klimatiskajos apstākļos, kā arī "Primekss" betona izejvielu fizikāli-ķīmisko īpašību testēšanas laboratorijā attīstītajiem risinājumiem ilgizturīga betona ražošanai.

Citā eksperimentā varēs novērot, kā betona īpašības izmaina maza apjoma ķīmisko piedevu klātbūtne. Visbeidzot viens no ekspertiem parādīs, kā "Primekss" tehnoloģija samazina betona radīto CO2 izmešu apjomu.

"Primekss" 2021.gadā strādāja ar 32,872 miljonu eiro apgrozījumu un guva 414 522 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Primekss" reģistrēts 1997.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 625 474 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir SIA "Primekss Group", kas pilnībā pieder Šveices uzņēmumam "Primekss Group Switzerland". "Primekss" patiesais labuma guvējs ir Jānis Ošlejs.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē