LDz dzelzceļa līnijā Rīga-Jelgava plāno demontēt piecas ēkas Ziņas

LDz dzelzceļa līnijā Rīga-Jelgava plāno demontēt piecas ēkas

Piektdiena, 19 maijā, 2023

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) dzelzceļa līnijā Rīga-Jelgava plāno demontēt piecas ēkas - divas ēkas pieturas punktā "Tīraine", vienu ēku pieturas punktā "Jaunolaine" un divas ēkas pieturas punktā "Ozolnieki", aģentūrai LETA pavēstīja LDz pārstāve Agnese Līcīte. 

LDz izsludinājusi iepirkumu par piecu ēku demontāžu dzelzceļa līnijā Rīga - Jelgava, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija. Piedāvājumu sarunu procedūrai iesniedz līdz 2023.gada 31.maijam plkst.9.

Iepirkuma nolikumā teikts, ka darbu izpildes vietas ir stacija "Tīraine", Mārupes novadā, stacija "Jaunolaine", Olaines novadā, un stacija "Ozolnieki" Jelgavas novadā. Darbu izpildes termiņš paredzēts 60 dienas no līguma abpusējas parakstīšanas dienas. LDz šim iepirkumam paredzētā kopējā finanšu budžeta summa ir 71 000 eiro.

Līcīte skaidroja, ka šobrīd norit LDz pasažieru infrastruktūras modernizācijas darbi 48 stacijās un pieturas punktos projekta "Dzelzceļa pasažieru infrastruktūras modernizācija" ietvaros, tai skaitā Jelgavas līnijas dzelzceļa pieturas punktos - "Tīraine", "Jaunolaine" un "Ozolnieki".

Vienlaikus ar jaunu, LDz "Pasažieru infrastruktūras universālā dizaina standarts" prasībām atbilstošu platformu izbūvi LDz veic arī blakus esošo teritoriju sakārtošanu. Tostarp ēkas, kas atrodas dzelzceļa pasažieru infrastruktūras modernizācijas būvprojektu teritorijās un nav integrētas projektu risinājumos un turpmāk nebūs izmantojamas, citu projektu ietvaros, tiks nojauktas. 

Nojaukšanas darbus ir plānots realizēt vienlaikus ar pasažieru infrastruktūras pārbūvi, jo vēlāka nojaukšanas darbu veikšana var ierobežot pasažieru piekļuvi jaunajai pasažieru infrastruktūrai.

Līcīte skaidroja, ka iepirkumā paredzētie darbi ir piecu šādu ēku nojaukšana. Divas ēkas pieturas punktā "Tīraine" - pasažieru nojume ar vairākus gadus vairs neizmantotu biļešu kases telpu un saimniecības šķūnis, viena ēka - pasažieru nojume ar vairākus gadus vairs neizmantotu biļešu kases telpu - pieturas punktā "Jaunolaine" un divas ēkas pieturas punktā "Ozolnieki"- neliela koka stacijas ēka, kas jau ilgstoši ir slēgta un nav tikusi izmantota pasažieru apkalpes vajadzībām, kā arī nav pielietojama arī citiem mērķiem, jo nav atbilstošā tehniskā stāvoklī un atrodas dzelzceļa nodalījuma joslā, un šķūnis.

Projekta "Dzelzceļa pasažieru infrastruktūras modernizācija" ietvaros LDz līdz šī gada beigām 48 stacijās un pieturas punktos veiks pasažieru platformu paaugstināšanu, lai nodrošinātu viena līmeņa iekāpšanu vilcienā, tāpat jaunās platformas tiks aprīkotas ar plašām un funkcionālām nojumēm, soliņiem, apgaismojumu un citu nepieciešamo aprīkojumu, kā arī uz tām tiks nodrošināta jauna un ērta informācijas un apziņošanas sistēma.

Jau ziņots, ka līdz 2023.gada beigām LDz modernizēs 48 paaugstinātās pasažieru platformas un ar tām saistīto infrastruktūru dzelzceļa iecirkņos Rīga-Krustpils, Rīga-Skulte, Rīga-Tukums un Rīga-Jelgava. Posmā Rīga-Krustpils tiks pārbūvētas 12 peroni, posmā Rīga-Skulte - 20, posmā Rīga-Tukums - deviņi, bet posmā Rīga-Jelgava - septiņi.

Projekta izmaksas ir 44,4 miljoni eiro, tostarp Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums ir 37,8 miljoni eiro, bet LDz līdzfinansējums - 6,6 miljoni eiro.

LDz ir noslēdzis līgumus ar diviem būvniecības uzņēmumiem. Staciju un pieturas punktu projektēšanu un būvniecību četrās dzelzceļa līnijās (Rīga-Jelgava, Rīga-Tukums II, Rīga-Krustpils, Zemitāni-Skulte posms Kalngale-Skulte) veic pilnsabiedrība "BMGS - Fima", savukārt vienā dzelzceļa līnijā (Zemitāni-Skulte posms Zemitāni-Vecāķi) šos darbus veic "Leonhard Weiss".

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDz ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDz apsardze", loģistikas uzņēmums "LDz loģistika".

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē