Tuvākajā laikā Bērnu slimnīcā izmeklējumus plāno veikt ar jaunu datortomogrāfijas iekārtu Ziņas

Tuvākajā laikā Bērnu slimnīcā izmeklējumus plāno veikt ar jaunu datortomogrāfijas iekārtu

Pirmdiena, 24 aprīlī, 2023

Tuvākajā laikā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) izmeklējumus plānots veikt ar jaunu datortomogrāfijas iekārtu, vēsta slimnīca.

Šonedēļ sākta līdz šim izmantotā datortomogrāfa iekārtas demontāža, un plānots, ka jaunais datortomogrāfs darbu pilnā apjomā sāks līdz jūnija sākumam. Visās situācijās, kad tas būs iespējams, izmeklējumi BKUS tiks veikti ar līdzvērtīgām radioloģijas iekārtām - ultrasonogrāfijas, rentgena un magnētiskās rezonanses iekārtu. Ja bērnam klīnisku apsvērumu dēļ būs nepieciešams izmeklējums ar datortomogrāfu un nebūs piemērojams līdzvērtīgs izmeklējums, datortomogrāfijas izmeklējumu nodrošinās citās slimnīcās.

BKUS skaidro, ka ar datortomogrāfu iespējams iegūt augstas izšķirtspējas orgānu attēlus, kas var palīdzēt precīzi noteikt diagnozi. Datortomogrāfijas iekārta sastāv no liela paneļa ar atveri centrā un kustīga galda, uz kura nogulda pacientu un kas izmeklējuma laikā virzās cauri panelim.

Kamēr BKUS izmeklējumus sāks veikt ar jauno iekārtu, ambulatori datortomogrāfijas izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem būs jāveic citās veselības aprūpes iestādēs vai arī, ja izmeklējumu var atlikt, jāgaida pieraksta atvēršanu pēc jaunās iekārtas darba uzsākšanas. Par to tiks ziņots BKUS informācijas kanālos. Savukārt, ja vecāki vēlas, lai bērnam izmeklējums ar datortomogrāfiju tiek veikts ātrāk, slimnīca aicina meklēt, kur tas ir iespējams par valsts budžeta līdzekļiem. Tīmekļvietnē "www.rindapiearsta.lv" var uzzināt, kuras ārstniecības iestādes sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un, kur tos var saņemt ātrāk.

Bērniem, kuri stacionēti BKUS un kuriem būs nepieciešams datortomogrāfijas izmeklējums, iekārtas nomaiņas periodā to veiks Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un Rīgas 2.slimnīcā. BKUS speciālisti darīs visu iespējamo, lai tiktu maksimāli mazināti drošības riski pacientu pārvadāšanas procesā. Uz šo laiku BKUS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikā ir izveidota papildu mediķu brigāde.

Bērniem no 14 gadu vecuma ar gūtām smagām traumām, kam būs nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, kas saistīta ar situācijām, kurās nepieciešams tieši datortomogrāfijas izmeklējums, to sniegs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Līdz ar to pusaudži no 14 gadu vecuma līdz maija beigām tiks stacionēti šajā slimnīcā un pēc stāvokļa stabilizēšanās vajadzības gadījumā pārvesti uz BKUS.

BKUS skaidro, ka līdz 16.aprīlim slimnīcā datortomogrāfijas izmeklējumus bija iespējams veikt ar vienīgo datortomogrāfijas iekārtu, kura jau ir kalpojusi vairāk nekā 10 gadus un ir nolietota. Uz to norādīja arī vairākkārtēji ierīces darbības traucējumi, kad to nācās remontēt un iekārtas remonta laikā izmeklējumus Bērnu slimnīcas pacientiem veikt PSKUS.

Jaunās datortomogrāfijas iekārtas iegādes un uzstādīšanas izmaksas ir vairāk nekā 900 000 eiro. Paredzēts, ka tā sniegs plašākas diagnostikas iespējas, uzlabosies izmeklējumu kvalitāte un samazināsies pacienta saņemtā radiācijas deva izmeklējuma laikā. Līdzekļi jaunās iekārtas iegādei un uzstādīšanai rasti no valsts budžeta līdzekļiem, kuri novirzīti, balstoties uz veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna onkoloģijas jomā 2022.-2024.gadam prasībām.

Lai iekārtas izmantošanai būtu optimāli apstākļi, telpā, kur tā atradīsies, tiks veikta pārbūve. BKUS komanda atvainojas pacientiem un viņu vecākiem par sagādātajām neērtībām telpu rekonstrukcijas un datortomogrāfijas iekārtas nomaiņas laikā.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem BKUS infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022.gadā pēc rekonstrukcijas tika atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs, bet šogad durvis vērusi rekonstruētā Administrācijas ēka. Tāpat šogad tās vēl vērs Bērna māja, jaunās Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, izbūvētais Epilepsijas un miega medicīnas centrs un jaunā ēkā - Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs.

2024.gadā pacientus uzņems jaunajā ēkā, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas un Aptiekas mājai un Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, ES Atveseļošanas fonda, un - Bērna mājas projekta īstenošanai - ar EEZ grantu 2014. -2021.gada perioda programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" atbalstu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē