Altum piedāvā iespēju sekot līdzi divu māju renovācijas procesam Ziņas

Altum piedāvā iespēju sekot līdzi divu māju renovācijas procesam

Pirmdiena, 13 martā, 2023

Rīga, 8.marts, LETA. "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"), lai iedrošinātu daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus lemt par mājas atjaunošanas un energoefektivitātes uzlabošanas projekta sākšanu un skaidrotu veicamos darbus soli pa solim, trešdien sāk projektu, kurā piedāvās iespēju sekot divu daudzdzīvokļu māju atjaunošanai Rīgā un Carnikavā, aģentūrai LETA pavēstīja "Altum" pārstāvji.

Abu māju iedzīvotāji jau ir veikuši priekšdarbus, un plāno iesniegt pieteikumu pagājušā gada decembrī atvērtajā jaunajā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanās programmā, kuru izstrādājusi Ekonomikas ministrija un kas tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda resursiem.

Daudzdzīvokļu namā Carnikavā, Liepu ielā 1, ir 36 dzīvokļi. Lai vienotos par daudzdzīvokļu nama renovēšanu, ir notikusi kopsapulce, kuras laikā 21 dzīvokļu īpašnieks nobalsoja par un viens - pret nama atjaunošanu. Nākamais plānotais solis ir izstrādāt tehnisko dokumentāciju, kā arī veikt energoauditu, lai noteiktu galvenās problēmas mājā un nepieciešamos uzlabojumus.

Mājas vecākais Kalvis Kalniņš norāda, ka iedzīvotāji vēlas veikt pilnu mājas atjaunošanu, taču par gala apjomu lems tikai tad, kad zinās visas nepieciešamās izmaksas.

Daudzdzīvokļu namā Rīgā, Varavīksnes gatvē 12, īpašnieki par mājas renovāciju vienojās oktobrī, ir veikuši cenu aptauju un šobrīd top lēmumprojekts, kā arī tiek parakstīts līgums par tehniskās dokumentācijas izstrādi. Iedzīvotāji ir plānojuši veikt pilno renovāciju - siltināt, uzlabot kāpņutelpas, liftus, stiklot lodžijas, labot jumtus, mainīt radiatorus, stāvvadus.

"Altum" energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece norāda, ka tikko ir atvērta jauna valsts atbalsta programma, vienlaikus strauji noslēgumam tuvojas iepriekšējā un ceļā uz energoefektivitātes darbu pabeigšanu virzās pēdējos gados lielākais māju projektu skaits. Pašlaik vairāk nekā 36 000 iedzīvotāju dzīvo ar šīs programmas atbalstu renovētās mājās, un šis skaitlis ar katru dienu aug.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas programmas finansējums ir 57,2 miljoni eiro, un tas paredzēts aptuveni 170 daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem. Projekta īstenošanas rezultātā būs jāsasniedz vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījums, un uz katriem renovācijas projekta attiecināmo izmaksu pieciem tūkstošiem eiro ir jāsasniedz primārās enerģijas ietaupījums - vienu megavatstundu gadā. 

Programmas īstenošanas gala termiņš ir 2026.gada 31.marts.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē