Kooltherm augstas efektivitātes siltumizolācija ar papildu ieguvumu Aktuālie padomi
Foto: Kingspan

Kooltherm augstas efektivitātes siltumizolācija ar papildu ieguvumu

Pirmdiena, 10 oktobrī, 2022

Ēku norobežojošo konstrukciju siltināšana joprojām ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā rūpēties par siltuma saglabāšanu iekštelpās, veicināt energoefektivitāti un samazināt apkures rēķinus. Turklāt izvēloties ēkai atbilstošākos siltināšanas risinājumus, iespējams iegūt vēl papildu gan finansiālus, gan ikdienas ekspluatācijā patīkamus ieguvumus.

 

Šobrīd, kad energoresursu cenas “kāpj debesīs” un saņemtie rēķini liecina par vairākkārtēju izmaksu pieaugumu, tiek meklēti iespējami ātrāki un efektīvāki taupības risinājumi. Lai arī daudzi meklē veidus, kā iegūt un izmantot alternatīvus enerģijas veidus, piemēram, uzstādot saules paneļus vai vēja ģeneratorus, nedrīkst aizmirst, ka pamatu pamats ir pašas ēkas siltumnoturības efektivitāte. Ko līdzēs no saules iegūtā elektrība, ja siltums iekštelpās ilgi nesaglabāsies? Divas lietas ar ko sākt – nomainīt vecos logus un uzlabot norobežojošo konstrukciju siltumnoturību. Savlaicīgi plānojot vēl līdz ziemai iespējams paveikt fasādes siltināšanas darbus vai arī vismaz tikt skaidrībā, kuri siltumizolācijas materiāli būs tie, kurus izmantot tikko laikapstākļi būs atbilstoši siltināšanas darbiem.

 

Tirgus piedāvājums paplašinās

 

Runājot par siltumizolācijas materiālu tirgu, kā pirmie allaž tiek minēti tradicionālie akmens vate un putuplasts jeb putupolistirols. Šo materiālu izmantojums Latvijā ir ļoti plašs un katram no tiem ir gan savi ieguvumi, gan trūkumi. Piemēram, akmens vates materiāliem ir zema tvaika caurlaidība un augsta ugunsdrošība, taču jārauga, lai materiāls nekļūst mitrs un atsevišķos gadījumos jāseko līdzi spiedes izturībai. Putupolistirolam tvaika caurlaidība ir mazāka, taču, lai iegūtu pareizu siltumizolācijas sistēmu, jāveic pareiza materiāla montāža. Attiecībā uz ugunsdrošību, putuplasts ir termoplastisks, kas saskarsmē ar uguni kūst.

 

Pēdējā desmitgadē Latvijā pieejamo siltumizolācijas materiālu klāstu papildinājuši fenolisko putu (phenolic foam) siltumizolācijas produkti. Pieprasījuma līkne pēc šiem materiāliem strauji virzās augšup, ko apliecina to izmantošana jaunos daudzdzīvokļu un sabiedrisko ēku projektos, privātmāju celtniecībā un dažādos rekonstrukciju un atjaunošanas objektos. Līdz šim pazīstamākais ir zīmola Kingspan produkts Kooltherm, kas ir plāna un energoefektīva siltumizolācija loksnēs. Piemēram, šis produkts izmantots Siguldas pamatskolas, Jelgavas bērnudārza, BIOR laboratorijas fasādes siltināšanā, kā arī vairākos jaunajos daudzdzīvokļu ēku projektos Siguldā un citviet Latvijā.

 

Trīs būtiskas īpašības

 

 

Viena no Kooltherm siltumizolācijas īpašībām ir efektivitāte, kas šajā kontekstā aptver vairākus ieguvumus. Pirmkārt, tas ir siltumvadītspējas koeficients lambda (λ), kas Kooltherm produktiem ir 0,021 W/(m·K). Ja salīdzina ar akmens vati un putuplostirolu, kam šis koeficients ir no 0,030 – 0,040 W/(m·K), Kooltherm siltumizolācija šajā ziņā ir 1,5 – 2 reizes efektīvāka. Otrkārt, Kooltherm siltumizolācijas plāksnes ir uzstādāmas plānākā biezumā, kas nozīmē papildu lietderīgās platības iegūšanu, zemākas kopējās izmaksas un citus ieguvumus, kas sīkāk aprakstīti tālāk tekstā. Jebkurā gadījumā ieguvums slēpjas nevis materiāla biezumā, bet tā efektivitātē. Tēlaini salīdzinot, daudzi mūsu ikdienā lietojamie priekšmeti – televizori, datori, telefoni un citi, kļuvuši kompaktāki, plānāki, bet darbības un funkciju ziņā ievērojami efektīvāki.

 

Otra būtiskā Kooltherm siltumizolācijas plākšņu īpašība ir augsta ugunsdrošība. Kooltherm ir termoreaktīvs materiāls, kas saskarsmē ar uguni nekūst. Materiāls sasniedz pat B-s1,d0 uguns reakcijas klasi, kas nozīmē, ka neveidojas degoši pilieni un radīto dūmu daudzums ir ļoti niecīgs.

 

Trešā svarīgā īpašība – Kooltherm siltumizolācijai ir zema ūdens tvaiku pretestība, kas nozīmē, ka ēkas norobežojošās būvkonstrukcijās esošais mitrums tiks izvadīts caur siltumizolācijas materiālu ārpusē un konstrukcijas izžūs. Šajā ziņā Kooltherm tvaika pretestība ir līdzvērtīga dabīgajam kokam un tā var mainīties atkarībā no relatīvā mitruma. Piemēram, ja relatīvais mitrums ir 50 – 90%, tad tvaika caurlaidība (μ) būs 12 – 50. Tiesa, nevajadzētu uzskatīt, ka caur sienām var pilnvērtīgi izvadīt telpā esošo mitrumu, kas tiek ģenerēts veicot dažādas sadzīves darbības: gatavojot maltīti, mazgājot veļu utt., šis mitrums jāizvada kontrolēti caur ēkas ventilācijas sistēmu.

 

Iespēja iegūt papildu lietderīgo platību

 

Ņemot vērā, ka Kooltherm siltumizolācijas plākšņu biezums ir no 2 – 20 cm, ar to palīdzību iespējams iegūt papildu lietderīgo izmantojamo platību. Praksē to labi pierāda apjomīgi daudzdzīvokļu ēku projekti ar maksimālu apbūvi. Ko izvēlēties fasādes siltināšanai – akmens vati 25 cm biezumā vai Kooltherm plāksnes 15 cm biezumā, kas abi sasniedz vienādus siltumnoturības rādītājus (U vērtību 0.14 W/m2K)? Uz šīs 10 cm starpības iespējams būtiski samazināt kopējās konstrukcijas biezumu, pie maksimālas apbūves iegūstot lietderīgo platību 10 cm apmērā. Piemēram, ja ēkas perimetrs ir 100 m perimetrs, tad 10 cm ieguvums uz vienu stāvu sniedz 10 kvm lietderīgās platību. Ja tā ir 9-stāvu māja, tie jau ir 90 kvm. Rēķinot, ka vidējā kvadrātmetra cena Rīgā jaunajos projektos ir ap 2,5 tūkst. eiro, kopējais ieguvums lēšams summā virs 200 tūkst. eiro. Lai arī Kooltherm izolācija ir nedaudz dārgāka par tradicionālajiem siltināšanas materiāliem, ieguldīto investīciju atdeve būs 10 reizes lielāka par sākotnēji samaksāto.

 

Attiecībā uz privātmājām jaunbūves lielākoties ceļ kompaktākas, ar rūpīgu plānojumu un Kooltherm siltumizolācijas izvēle ļauj būvēt plānākas būvkonstrukcijas, tādējādi samazinot kopējās izmaksas.

 

Vairāk gaismas telpās

 

Iespēja veidot šaurākas būvkonstrukcijas gan jaunbūvēs, gan rekonstrukcijās nozīmē arī plānākas logu ailes. Ja rekonstrukcijas laikā, logu aili siltina ar 20 – 25 cm biezu materiālu, tās biezums palielinās un, raugot no saules krišanas leņķa pozīcijām, biezā loga aile samazina saules gaismas iespīdēšanu telpā. Jo īpaši tas jūtams padomju laikā celtajās daudzdzīvokļu ēkās, kur nomainīti logi, “iesēdinot” tos jau 10 cm dziļākā ailē, papildu vēl siltumizolācijas slānis ap 25 cm biezumā un galarezultātā telpā nonākušais dienasgaismas daudzums krietni sarūk.

 

Savukārt, gaišākas un plašākas telpas iegūstamas ar šaurām ailēm un plānāku siltumizolācijas kārtu, piemēram, ar Kooltherm plāksnēm. Tādējādi efektīva siltumizolācija palīdz vairot telpu dabīgo apgaismojumu.

 

Nesamazina balkonus un dzegas

 

Plānāka siltumizolācijas kārta labi noder pie rekonstrukciju darbiem, īpaši balkoniem un jumta dzegām. Piemēram, nosiltinot ārsienu ar 20 – 25 cm biezu materiāla kārtu, sarūk jau tā nelielā balkona izmēri. Šajā gadījumā 10 cm starpībai būtu liela nozīme balkona platības saglabāšanā.

 

Atsevišķa situācija ir jumta dzega. Vidēji tās garums ir ap 30 cm – uzliekot 20 cm siltumizolācijas kārtu, no dzegas paliek mazs gabaliņš, kas nav nedz estētiski, nedz praktiski. Pārbūvēt jumta dzegu noteikti būs dārgāk nekā nomainīt risinājumu no tradicionālās siltumizolācijas uz Kooltherm siltumizolāciju, tādejādi iegūstot iespēju samazināt siltumizolācijas biezumu par apmēram 10 cm.

 

Gan fasādēm, gan sienām

 

Kooltherm siltumizolācijas sortimentā ietilpst vairāku veidu plāksnes dažādām vajadzībām.

Apmestām fasādēm paredzēta ārējās siltumizolācijas kompozītsistēmas (ETICS) produkts Kooltherm K5, ko tirgū piedāvā caur apmetumu sistēmas partneriem. Kooltherm K5 ir ļoti augstas veiktspējas fenolisko putu siltumizolācija, kas paredzēta izmantošanai apmetuma fasādēs. Siltumizolācijas loksnēm abās pusēs ir difūzijai atvērti, tvaika caurlaidīgi stiklšķiedras pārklājumi. Materiāls pieejams biezumā no 2 – 20 cm. 2 un 3 cm paredzēti logu aiļu siltināšanai, 5, 6, 7 un 8 cm rekonstrukciju darbiem ar ierobežotu platību, 10, 12 un 14 cm ir mūsdienu energoefektīvajām mājām, bet 16, 18 un 20 cm biezums ļoti zema un pasīva enerģijas patēriņa mājām.

 

Ventilējamām fasādēm paredzēts produkts Kooltherm K15, kur ietilpst Kooltherm K15N publiskām ēkā ar melnu pārklājumu, ugunsreakcijas klasi B-s1,d0 un Kooltherm K15C privātmājām, kur vienā pusē ir stiklšķiedras pārklājums un otrā pusē perforēta, pastiprināta alumīnija folija.

 

Trīsslāņu betona paneļu ražošanā izmanto  betona sienas plāksni Kooltherm K20, kas ir ļoti augstas veiktspējas fenolisko putu siltumizolācija. Siltumizolācijas loksnēm abās pusēs ir difūzijai atvērti, tvaika caurlaidīgi stiklšķiedras pārklājumi.

 

Koka un metāla karkasa siltināšanai paredzēta Kooltherm K12 karkasa plāksne, kam abās pusēs ir difūzijai atvērti, tvaika caurlaidīgi, perforētas alumīnija folijas pārklājumi.

 

Savukārt vēsturiskām restaurējamām ēkām, kur siltināšana jāveic no iekšpuses, paredzēts Kooltherm K17 siltumizolācijas panelis ar ģipškartonu sienu un griestu siltināšanai no telpas iekšpuses. Siltumizolācijai vienā pusē ir stiklšķiedras pārklājums un otrā pusē tvaika necaurlaidīgas kompozīta folijas pārklājums, kam pielīmēts 12,5 mm ģipškartons.

 

Jāpiemin arī Kooltherm K3 grīdas plāksne izmantošanai betona grīdās, balstot siltumizolāciju uz betona pamatnes. Siltumizolācijas loksnēm abās pusēs ir difūzijai atvērti, tvaika caurlaidīgi stiklšķiedras pārklājumi.

 

 Šobrīd augstās energoresursu izmaksas ir svarīgs iemesls, lai daudz nopietnāk domātu par energoefektivitāti jaunbūvēs un veiktu efektīvu renovāciju ar siltināšanu esošajās ēkās. Tāpat augstā un pieaugošā inflācija rada situāciju, ka siltināšanu var būt kā lielisks ieguldījums, kas tiek atpelnīts īsā periodā pie esošajām cenām.

Reinis Neļķe @reinis_nelke
Kingspan Insulation pārdošanas vadītājs Latvijā
5 gadu 6 mēnešu 29 dienu portālā
Bija online 27 martā 17:15
Meklētājs būvniecības nozarē