Vai ir vajadzīga saldētava? Kā to izvēlēties? Aktuālie padomi

Vai ir vajadzīga saldētava? Kā to izvēlēties?

Piektdiena, 7 oktobrī, 2022
Lai izvēlētos piemērotu saldētavu ne tikai pēc krāsas, izmēra un tilpuma, Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz ieteikumus, kas jāņem vērā, izvēloties saldētavu, un kā to efektīvi ikdienā izmantot, lai tā lieki netērētu elektrību.

Būt vai nebūt

Lai gan pārtikas krājumu veidošana no ekonomiskā aspekta ir veids, kā ietaupīt, tomēr vispirms ieteikums rūpīgi izvērtēt, cik lietderīgi tieši jūsu gadījumā būtu iegādāties papildu saldētavu. Būtiski novērtēt cilvēku skaitu ģimenē, nepieciešamo produktu daudzumu un ēdiena gatavošanas biežumu, kā arī pārdomāt, kam tieši tiks izmantota saldētava – kādus produktus uzglabāsiet. Tāpat jāņem vērā, ka šī būs papildu elektroierīce, kas veidos izmaksas arī nākotnē – patērētās elektrības veidā. Tādēļ sākotnēji ieteikums pārskatīt esošā ledusskapja saldētavas saturu, izprotot, ko ierasti tajā uzglabājat, un varbūt secināsiet, ka šāds pirkums tomēr nav nepieciešams.

"Jā" vārds – saldētavai

Ja secināt, ka nepieciešama atsevišķa saldētava, tad, nonākot jaunās elektroierīces izvēles priekšā, ieteikums vispirms pievērst uzmanību energomarķējumam. Jebkuras elektroierīces iegādes brīdī ir svarīgi iepazīties ar tās energomarķējumu – tas sniedz būtisku informāciju par ierīces jaudu, lielumu, skaļumu un citām īpašībām.

Tāpat energomarķējumā ir norādīta informācija par ierīces energoefektivitātes klasi jeb to, cik lietderīgi ierīce patērē elektrību. Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo efektīvāka un kvalitatīvāka ir elektroierīces darbība.

1. Elektroierīces ražotājs un modelis
2. Energoefektivitātes klase
3. Prognozētais elektrības patēriņš, kWh/gadā
4. Saldētavas tilpne, litros
5. Atdzesēto produktu atdzesēto produktu tilpnes tilpums, litros
6. Trokšņu līmenis decibelos un trokšņu līmeņa klase


Izmēram un telpai ir nozīme

Pirms saldētavas iegādes nepieciešams izvērtēt, kur vēlaties to novietot un cik daudz vietas ir šajā telpā. Raugoties no saldētavas ietilpības, jo vairāk cilvēku ģimenē un jo saldēsiet lielāku produktu daudzumu, jo lielāka tilpuma saldētava būs nepieciešama – līdz pat 400 l. Plānojot saldēt vien nedaudz ogu vai sēņu, ieteicams izvēlēties mazāku saldētavu, proti, 80–100 l.

Attiecībā par novietojumu, tad saldētavu var novietot virtuvē, pieliekamajā kambarī, dzīvojamā telpā, priekšnamā, zem kāpnēm, saimniecības ēkā vai garāžā – galvenais, lai tai ir ērti piekļūt.

Tāpat kā ledusskapis arī saldētava ir jānovieto atstatus no siltuma avotiem – radiatora, plīts un citām ierīcēm, kas darbojoties izdala siltumu, tāpat arī no tiešiem saules stariem.  Nav ieteicams saldētavu novietot pārāk tuvu sienai, telpas stūrī vai nišā, jo netiks nodrošināta gaisa cirkulācija, tādējādi palielināsies tās elektrības patēriņš. Svarīgi, lai saldētavai ir apkārt 5–10 cm brīva vieta gaisa cirkulācijai.

Būtiska ir arī telpas temperatūra, jo katrai saldētavai ir noteikta klimata klase, kas norāda, kādā telpas temperatūrā tā darbosies efektīvi. Aicinām sekot līdzi ražotāja norādēm un lietošanas instrukcijai.

Novietojot saldētavu neatbilstošos apstākļos, var rasties tās darbības traucējumi. Tāpat jālūko, lai telpā nebūtu paaugstināts mitruma daudzums un krasas temperatūras izmaiņas. Ja vēlaties saldētavu novietot dzīvojamā telpā vai virtuvē, iesakām rūpīgi apskatīt energomarķējumā norādīto trokšņa līmeni konkrētajai ierīcei. To apzīmē ar burtiem dB (decibeli) – jo mazāks skaitlis, jo saldētava darbosies klusāk. Parasti tas ir no 35 līdz 45 dB.


Cik enerģiska ir iekārotā saldētava?

Izvēloties saldētavu, pievērsiet uzmanību šādiem aspektiem: jaudai (cik kg svaigas pārtikas tā spēj sasaldēt 24 h laikā) un saldēšanas klasei (norādīts energomarķējumā, tehniskajā specifikācijā). Jo vairāk produktu plānots sasaldēt, jo ietilpīgāka saldētava nepieciešama, tādējādi saldēšanas jaudai ir jābūt lielākai. Piemēram, četru cilvēku ģimenei pietiks saldētava ar jaudu 5-8 kg/24h.


Cik daudz ''ēd''  saldētava?

Arī šeit jāpievērš uzmanība energomarķējumam – jo augstāka energoefektivitātes klase, jo ierīce mazāk patērēs elektrību. Svarīgi ielāgot, ka saldētava ir elektroierīce, kas atšķirībā no plīts vai veļas mazgājamās mašīnas, darbojas nepārtraukti, tādēļ ir sevišķi svarīgi pievērst uzmanību, cik daudz elektrības patērēs izvēlētā saldētava jeb prognozētais elektrības patēriņš(kWh/gadā), kas norādīts energomarķējumā.

Jāņem vērā, ka saldētavas lietošanas paradumi un apkārtējās vides temperatūra var būtiski ietekmēt elektrības patēriņu. Tāpat kā ar ledusskapi, ja bieži atver tā durvis, tilpnē ieplūst gaiss un elektroierīce patērēs papildu elektrību dzesēšanai. Tamdēļ  aicinājums rūpīgi izvērtēt saldētavas veidu, paredzot tās izmantošanas veidu.


Kā ķirsītis uz saldējuma tortes. Papildu funkcijas.

Lai gan saldētava ir elektroierīce ar skaidru mērķi, to piedāvājums ir plašs, turklāt līdzīgi kā citām elektroierīcēm ir pieejami dažādi papildinājumi, kas padara tās izmantošanu ērtāku un lietderīgāku, protams, palielinot arī izmaksas.

Apgaismojums

Pievērsiet uzmanību – ne visi saldētavu modeļi ir aprīkoti ar apgaismojumu, dažiem modeļiem ir paredzēta vieta, kur apgaismojumu var ierīkot.

Low frost/no frost

Lai nenāktos bieži veikt manuālu atkausēšanu, ieteicama izvēle ir saldētava ar “Low frost” tehnoloģiju – ledus kārta veidojas mazāk un jāatkausē būs krietni retāk nekā parastai saldētavai. Vislabāk ir izvēlēties saldētavu ar "No frost" funkciju, kas nozīmē, ka saldētavā tiek nodrošināta optimāla ventilācija, samazināts mitruma daudzums un pilnībā novērsta ledus veidošanās, līdz ar to atkausēšana vispār nav nepieciešama.

Ja saldētavai nav automātiskā atkausēšanas funkcija, regulāri to atkausējiet, jo katrs ledus centimetrs saldētavā palielina elektrības patēriņu aptuveni par 10 %. Savukārt saldētavu ar automātisko atkausēšanas funkciju reizi gadā  iztīriet.

Ātrā saldēšanas funkcija

Ar šīs funkcijas palīdzību saldētavā tikko ievietotie produkti būs sasaldēti ātri, netraucējot saldētavas darbību ar savu siltumu. Ātrās sasaldēšanas funkcija ir jāiestata apmēram 4 – 5 h pirms jauno produktu ievietošanas saldētavā. Šāda sasaldēšana garantē produktiem  augstu kvalitāti, saglabājot uzturvielas un vitamīnus un neizmainot produktu izskatu, garšu vai smaržu, turklāt tos uzglabājot ilgāku laiku.

Displejs un vadība

Saldētavām ir pieejami trīs vadības tipi: elektroniskais, mehāniskais un sensoru. Elektroniskais tips ļauj režīmus iestatīt ar pogu palīdzību, sensoru – ar pieskārieniem, mehāniskais – ar kloķiem. Savukārt displejs attēlo informāciju par ierīces uzstādījumiem un temperatūru, un tas var būt izvietots gan saldētavas iekšpusē, gan arī uz durvīm. Ja displejs ir apvienots kopā ar elektronisko vadības paneli, ir īpaši ērti pārvaldīt saldētavas iestatījumus, sekot līdzi temperatūrai.


Saldē efektīvi! Padomi saldētavas izmantošanai

1. Atcerieties, ka tikko iegādāto saldētavu pēc novietošanas paredzētajā vietā uzreiz ieslēgt nedrīkst. Jānogaida vismaz četras stundas, un pēc saldētavas ieslēgšanas ir jānogaida vēl dažas stundas, lai tiktu sasniegta nepieciešamā temperatūra, un tikai tad drīkst ievietot sasaldēšanai paredzētos produktus ar nelieliem laika intervāliem. Papildu informāciju par konkrētās saldētavas izmantošanu skatiet tās lietošanas instrukcijā.

2. Saldētavā iestatiet optimālo temperatūru -18 °C. Līdz ar katru lieki pazeminātu grādu elektrības patēriņš palielinās par 5 %.

3. Saldētavas kameru nav ieteicams pilnībā aizpildīt, bet atstāt brīvu vietu, kur cirkulēt gaisam.

4. Rūpīga pārtikas produktu iesaiņošana palīdz samazināt mitruma zudumu un novērst saldēšanas apdegumu iespējamību.

5. Saldētavas durvis/ vāku viriniet pēc iespējas retāk un neatstājiet ilgstoši vaļā. Pretējā gadījumā saldētavā ieplūdīs siltais gaiss, radot nepieciešamību atkal pazemināt temperatūru, kas palielinās elektrības patēriņu.

6. Pirms negaisa vai paredzamiem strāvas pārrāvumiem ieteicams saldētavu jau laikus izslēgt. Īpaši tad, ja tā aprīkota ar elektronisko displeju un pogām, jo tieši elektronika ir jutīgākā pret strāvas pārrāvumiem. Saldētavā esošie produkti vēl kādu laiku uzturēs aukstumu arī situācijā, ja tā ir izslēgta. Ražotāji norāda, ka pēc saldētavu izslēgšanas produkti saglabāsies sasaluši aptuveni 24 stundas, tomēr dažādi testi liecina, ka uz to nevajadzētu pilnībā paļauties, sevišķi – vertikālo saldētavu gadījumā.

Lai uzzinātu noderīgus ieteikumus citu elektroierīču izvēlē un lietošanā, skatiet EsmuEfektivs.lv! Aicinām arī pieteikties individuālai bezmaksas energokonsultācijai, un zinoši Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.
Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 16 dienu portālā
Bija online 10 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē