Par 70 000 eiro atjaunos remontos cietušo Rīgas vecāko strūklaku Vērmanes dārzā Ziņas

Par 70 000 eiro atjaunos remontos cietušo Rīgas vecāko strūklaku Vērmanes dārzā

Otrdiena, 17 maijā, 2022

 Rīgas domes Mājokļu un vides departaments šajā pavasarī par 70 000 eiro sācis galvaspilsētas vecākās strūklakas "Gadalaiki" atjaunošanu Vērmanes dārzā, kura iepriekš bija cietusi remontos, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Strūklakas rekonstrukcijas darbu laikā tiks nomainīta elektroinstalācija, veikta bronzas lējuma skulpturālās grupas restaurācija un strūklakas baseina rekonstrukcija - hidroizolācijas maiņa akmens plātņu izlīmēšana. 

Plānotos darbus apstiprinājusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Strūklakas rekonstrukciju paredzēts pabeigt jūlijā. Būvdarbu iepirkuma konkursā uzvarēja SIA "Teklat".

Strūklakas "Gadalaiki" skulptūra tika izgatavota Berlīnē, bet uzstādīta 1869.gadā un bija tolaik greznākais šāda tipa dekoratīvais tēlniecības darbs pilsētā. 

Oriģinālo skulptūru, kas bija cietusi vandālisma rezultātā, 1972.gadā nācās demontēt. Tēlniece Mirdza Lukaža izgatavoja kopiju, ko pašvaldība uzstādīja 1978.gadā.

Kā ziņots, 2019.gada decembrī cilvēku sašutumu izpelnījās Vērmanes dārza strūklakas seguma maiņa, kur vēsturiskais ieklājums bija nomainīts pret baltām un zilām flīzēm. Kā atzina tā laika Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, zilas krāsas flīžu ieklāšana Vērmanes dārza strūklakā "Gadalaiki" bijusi komunikācijas kļūda starp departamentu un remontdarbu veicējiem.

Pēc tam flīzes tika pārklātas ar betonu, taču betona pārklājums sāka lobīties un zilās flīzes atkal kļuva redzamas. Pašvaldībā skaidroja, ka tas bijis pagaidu risinājums.

Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas - desmit stacionārās un trīs peldošās.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē