Pārsteidz inovatīvas un videi draudzīgas būves Ziņas

Pārsteidz inovatīvas un videi draudzīgas būves

Pirmdiena, 9 maijā, 2022

Skates Gada labākā būve Latvijā 2021 žūrija 6.maijā apskatīja vairākus inovatīvus un videi draudzīgus objektus Rīgā, Getliņos, Salaspilī un Ogrē.

 

Braucienā piedalījās žūrijas dalībnieki no nozares nevalstiskajām organizācijām, iestādēm un uzņēmumiem.

 

Pirmā pietura bija divas jaunbūvētas dzīvokļu mājas projektā Divi krasti Ķengaragā. Žūrijas eksperte arhitekte Dace Medniece vērtē, ka ēkas atrodas ļoti labā vietā zaļā pilsētvidē Daugavas krastā, netālu no Rīgas centra. Attīstītāji ir lepni, ka visi dzīvokļi tajās jau pārdoti.

Loģistikas parkā A6 žūriju pārsteigusi racionāli izplānotā noliktavu platības izmantošana, pārdomātas detaļas un taupīgs resursu patēriņš, vērtē Medniece. Parka energoefektivitātes augsto līmeni apliecina BREEAM sertifikāts.

 

Tikpat labu iespaidu atstājusi jaunbūvēta bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārta poligonā Getliņi. Ar to iegūst biogāzi, to izmantojot dārzeņu siltumnīcu apkurei un mazinot nešķiroto atkritumu apjomu. Medniece uzsver – Getliņi tiek vadīti ar patiesu uzņēmēju tvērienu, aizvien pilnveidojot atkritumu apsaimniekošanu un pierādot tās ienesīgumu.

 

Līdzīgi racionāla pieeja attīstībai ir Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, kur iekārto jaunbūvētu Vides izglītības un informācijas centru Botania. Tas papildina Botāniskā dārza mūsdienīgās siltumnīcas, un jau drīz jaunajā ēkā aizraujošā veidā interaktīvi varēs izpētīt augu dzīvi.

Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūve ir paraugs energoefektīvai koka būvniecībai, te žūrijai bija daudz apskatāma un izzināma. Dace Medniece teic – ēkā apvienota skaista un racionāla arhitektūra ar videi draudzīgiem inženiertehniskajiem risinājumiem. Kā uzsver projekta vadītāji, jau tagad ekspluatācijā tiek izpildīti visi pasīvās ēkas nosacījumi, līdz ar komfortu un iederīgumu pilsētas vidē neatstājot ietekmi uz klimatu.

 

Braucienu noslēdza Ogres aizsargmola apmeklējums, kur līdz ar krāšņo Daugavas skatu varēja novērtēt krastmalas promenādi. Aizsargmols jeb straumvirze pie Ogres ietekas Daugavā pilda savu galveno funkciju – lielās upes ūdeņi vairs nerada plūdu draudus pilsētai. Medniece vērtē, ka promenādes vide vēl ir labiekārtojama, pastaigu celiņus, soliņus un uz aizsargmola uzcelto simbolisko bāku ar pilsētas vārdu papildinot ar rotaļu un spēļu laukumiem aktīvai atpūtai skaistajā vietā.

Fotogrāfijas skatīt šeit.

 

Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24.reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

 

Šogad skates galvenais partneris ir zīmols Ceresit ar kompāniju Henkel Balti OU. Skates norisi atbalsta Saint-GobainMiTek BalticEJOTBaumitGeberitCollomixAlejas projektiLandscape ConstructionS.B.C.PERI un Tikkurila.

 

Skates rīkotāju partneri ir 15 būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas, Būvniecības valsts kontroles birojs, VAS Valsts nekustamie īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA FAD un nozares žurnāls Būvinženieris.

Informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, Nozare.lv, building.lv, archidea.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

Vairāk informācijas – skates koordinatore Baiba Mierkalne, tālrunis 26484891, e-pasts gadabuve@gmail.com.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 6 mēnešu 8 dienu portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē