Cenas jaunajos projektos aug pa mēnešiem; jaunu dzīvokļu piedāvājums šobrīd rekordzems Ziņas

Cenas jaunajos projektos aug pa mēnešiem; jaunu dzīvokļu piedāvājums šobrīd rekordzems

Ceturtdiena, 28 aprīlī, 2022

Šobrīd nekustamā īpašuma tirgū vērojamas izmaiņas un procesi, kas spilgti paliks atmiņā kā laiks, kad pandēmijas un karadarbības ietekmē būvniecības cenas kļuvušas grūti prognozējamas, jauno dzīvokļu piedāvājums ir rekordzems, savukārt to cenas palielinās pa mēnešiem.

ESOŠIE IZPIRKTI, JAUNIE VIETĀ NENĀK

Pērn pandēmija teju ikvienu piespieda arvien vairāk laika pavadīt mājās un mudināja cilvēkus ieguldīt savus uzkrājumus maksimāli drošā veidā, vienlīdz pastiprinot vēlmi iegādāties jaunu mājokli, kas jaunajos dzīves apstākļos ļautu dzīvot ērtāk un pilnvērtīgāk. Līdz ar to arī jauno projektu dzīvokļu piedāvājums skaits strauji saruka. Toties neilgi pēc tam, paaugstinoties būvniecības cenām, jaunu dzīvokļu māju būvniecības apjomi strauji samazinājās un nereti pat apstājās. Rezultātā šobrīd piedzīvojam situāciju, kad tirgū novērojams vēsturiski zemākais jauno dzīvokļu piedāvājumu skaits.

City24.lv dati liecina, ka šī gada aprīlī, salīdzinot ar pērnā gada sākumu, kopējais jauno dzīvokļu piedāvājums samazinājies par 40%. Gan pagājušā gada nogalē, gan šī gada sākumā tieši neprognozējamo būvniecības izmaksu dēļ tirgū ir ienākuši salīdzinoši ļoti maz jaunu projektu. Sākoties Krievijas izvērstajam karam Ukrainā, situācija sevišķi saasinājās arī pieejamo būvniecības materiālu pieejamībā un vairāki projekti, kuri bija plānoti šī gada martā vai otrajā ceturksnī, pašlaik tiek "uzlikti uz pauzes".

Pērn visstraujāko piedāvājuma kritumu jaunajos projektos piedzīvoja tieši vienistabas dzīvokļi. Salīdzinot pērnā gada sākumu ar aprīli šogad, piedāvājumu skaits samazinājās par 47%. Aizvadītajā gadā tirgū kopumā bija salīdzinoši maz renovēto māju, kam raksturīgs kompaktu dzīvokļu piedāvājums. Tos īpašumus, kas bija pieejami, ātri izpirka lai realizētu tos kā investīciju iespējas īres dzīvokļu segmentā. Ja analizē tos jaunos projektus, kas tirgū nākuši klāt kopš pandēmijas sākuma, tajos mazo dzīvokļu skaits proporcionāli ir samazinājies, jo pandēmijas ietvarā cilvēki vairs nevēlējās palikt vienistabas dzīvokļos un attīstītāji reaģēja, savās dzīvojamās mājās šos dzīvokļus ieplānojot proporcionāli mazāk.

VIDĒJĀ KVADRĀTMETRA CENA PĀRSNIEGUSI 2 200 EUR UN TURPINA AUGT

City24.lv novērojis būtisku cenu palielināšanos jauno projektu segmentā teju ik mēnesi. Ja pagājušā gada sākumā vidējā kvadrātmetra cena jaunajiem mājokļiem bija 1 852 eur/m², tad šobrīd tā jau ir virs 2 200 eur/m². Jāņem vērā, ka šobrīd liela daļa tirgū pieejamie dzīvokļi ir nopērkami par "vecajām" cenām, bet ja raugās uz būvniecības stadijā esošo vai vēl tikai plānoto projektu provizoriskajām kvadrātmetra cenām - tās prognozējamas kā pieaugošas. Dati parāda arī iespaidīgu izrāvienu vidējās cenas izmaiņās. Piemēram, šobrīd vidējā dzīvokļa cena jaunajos projektos ir 133 000 EUR un tā no 2020.gada ir pieaugusi par 25% (2020.gadā vidējā cena bija 107 000 EUR, 2021.gadā - 114 300 EUR).

Jāpiemin, ka dzīvokļu iztrūkums jauno dzīvokļu segmentā sekmē pieprasījumu jauno projektu sekundārajā tirgū un arī sērijveida mājās, radot spiedienu uz cenu palielināšanos arī šajos segmentos. Tomēr pieaugot apkures un elektrības rēķiniem, uzņemtais virziens uz lielāku un plašāku īpašumu iegādi atkal varētu mainīties, attīstītājiem nododot ziņu, ka akcents joprojām liekams uz platībās kompaktiem, bet maksimāli funkcionāliem un ērtiem plānojumiem. City24.lv arī novērojis, ka sludinājumu klāstā biežāk parādās jauni piedāvājumi salīdzinoši lieliem un plašiem īpašumiem, jo nespējot "panest" pieaugošo rēķinu slogu, cilvēki mēģina pāriet uz kompaktākām un vieglāk apsaimniekojamām platībām.

Gan Covid, gan citi notikumi ietekmējuši to, kādus īpašumus šobrīd cilvēki meklē visbiežāk. Arvien pieaug interese (sludinājumu meklējumu skaits) saprātīgas cenas privātmājām. Par tām interesējas arvien vairāk - gan dažādām privātmājām, gan lauku īpašumiem, gan tā sauktajām dārza mājām. Tādējādi pieaug pieprasījums arī pēc reģionu mājām, kas tagad vieglāk un ātrāk atrod savus īpašniekus. Pēdējo gadu laikā tiek pārdotas arī tādas lauku mājas, kas prasa salīdzinoši apjomīgus ieguldījumus - jaunie īpašnieki ir gatavi tās remontēt un atjaunot.

KĀ KARŠ UN VĪRUSI IETEKMĒ NEKUSTAMĀ ĪPAŠUMA TIRGU

Dažādi notikumu pasaulē nekustamā īpašuma tirgu ietekmē vairāk un smagāk, nekā jebkurš no mums to vēlētos. Vai tā būtu vīrusu izraisīta pandēmija vai karadarbība, šie notikumi spilgti atsaucas gan uz īpašumu piedāvājumu un pieprasījumu, gan to cenām.

Pēc City24 novērojumiem un statistikas redzams, ka gluži tāpat kā tas notika sākoties pandēmijai, arī pirmajās trīs kara nedēļas sludinājumu meklējumu un kontaktu skaits samazinājās uz pusi. Šobrīd gan novērojams, ka aktivitāte ir atgriezusies pirmskara līmenī. Arī šajā aspektā ir manāmas izmaiņas klientu meklēšanas paradumos un segmentācijā.

Tā, piemēram, būtiski pieaudzis pieprasījums pēc īres objektiem, kas varētu būt skaidrojams ar kara bēgļu pieplūdumu galvaspilsētā un tiem mājokļu meklētājiem, kuru plānus par mājokļa iegādi izjaukušas augstās cenas vai nepietiekošais dzīvokļu piedāvājums. Pēdējos divos gados bija novērojams piedāvājumu skaita samazinājums sekundārajā tirgū. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem, sākoties karam, piedāvājums nedaudz pieauga.

City24 novērojumi liecina, ka tirgū parādījušies netipiski daudz piedāvājumi ar samazinātām cenām, jeb tā sauktie ātrās realizācijas īpašumi. Krīzes laikā īpašumiem ir raksturīgs cenu kritums, tāpēc, iespējams, arī šobrīd cilvēku lēmumus ietekmējuši dažādi psiholoģiskie faktori, piemēram, panika, bailes, nedrošība, kas radījuši vēlmi ātri pārdot īpašumus, lai iegūtu papildu finansiālo drošību vai pieņemt lēmumu pārcelties uz dzīvi citā pilsētā vai pat valstī.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē