Rīdziniekus aicina piedalīties konkursā “Sakoptākā puķu dobe” Ziņas

Rīdziniekus aicina piedalīties konkursā “Sakoptākā puķu dobe”

Pirmdiena, 19 jūnijā, 2017
Portāls Riga.lv kopā ar "Rīgas namu pārvaldnieks" izsludina konkursu par sakārtotāko, sakoptāko puķu dobi Rīgā. Lai piedalītos konkursā, līdz 20. jūlijam mūsu Facebook lapā vai uz e-pastu redakcija@riga.lv jāiesūta sava puķu dobe pie daudzdzīvokļu mājas (jānorāda adrese) un neliels apraksts. Uzvarētāju, kurš tiks noteikts balsošanā, sagaida vērtīgas balvas! Bet pagaidām mēs pastāstām par rīdzinieci Raisu, kura jau vairāk nekā 20 gadus zem sava loga audzē ziedus. Un šogad viņa savai puķu dobei ir piešķīrusi visai neparastu formu.

Rīgas mikrorajons Ķengarags, Višķu iela, rinda vienādu sērijveida piecstāvu lietuviešu projekta ēku. Bet viena no šīm mājām pievērš garāmgājēju un kaimiņu uzmanību, vai, precīzāk – neparastā puķu dobe starp kāpņu telpām. Mājā dzīvojošā Raisa Movčaņuka ar šo neparasto puķu dobes izkārtojumu izsaka mīlestību pret savu pilsētu, ar ziediem dobē “ierakstot” frāzi “ES ♥ RĪGU”. Mēs satikāmies ar dzīvespriecīgo pensionāri un viņa ar prieku mums pastāstīja par savu aizraušanos ar ziediem.

Internacionālā mīlestība pret dārzkopību vētras dēļ

“Tālajā 1969. gadā mēs ar vīru Vasīliju un bērniem ieradāmies Latvijā un saņēmām dzīvokli šajā mājā. Viņš reiz ilgu laiku bija jūrnieks, es visu dzīvi strādāju ar bērniem – kā bērnudārza audzinātāja un jaunāko klašu skolotāja. Un tad, pirms 48 gadiem, mēs iestādījām pie kāpņu telpas ceriņus. Vienkārši, lai būtu skaisti. Ar to mums arī pietika,” stāsta 75 gadus vecā Raisa.

Bērni (un to pārim ir trīs) ir izauguši, aizgājuši no mājām un izveidojuši savas ģimenes, dāvājot pārim 5 mazbērnus. Raisa un Vasīlijs pensijā devušies jau 2005. gadā.

“Mūsu aizraušanās ar dārzniecību sākās ar vētru. Tā nolauza daudzus kokus un krūmus, ne tikai Rīgā, mēs paši apskatījām, kas pēc vētras ir atlicis no ceriņu koka, un iestādījām tā vietā divas tūjas. Vīrs toreiz piestrādāja veikalā “K-Rauta”, no turienes nesa augus, kurus mēs stādījām, novilkām tīklu gar apmali, sākām rūpēties par puķu dobēm. Pēc tam bija citas puķes. Un mēs izdomājām tādu ideju – katru gadu mainīt ziedu kompozīciju zem loga. Mēs dzīvojam pirmajā stāvā, balkona nav, bet sakņu dārzu mēs negribējām. Tāpēc arī nolēmām dažādi izkrāšņot puķu dobi zem loga. Kaimiņi mūs atbalstīja.

Viena no īstenotajām pāra “ziedošajām” idejām – trīs valstu karogi: Ukrainas (Vasīlija dzimtene), Latvijas un Krievijas. Pati Raisa, starp citu, ir dzimusi Uzbekistānā, tur pagājusi viņas bērnība. “Valsts karogu mēs izveidojām no begonijām, Ukrainas karogu no vijolītēm, Krievijas karoga trīs krāsas veidoja petūnijas. Turklāt ne es, ne vīrs, nekad nebijām aizrāvušies ar botāniku. Bet ar laiku mums kļuva interesanti un mēs sākām orientēties ziedu šķirnēs. Ziemā audzējam stādus, rūpējamies par tiem, vasarā tos iestādām dobē. Vasaras garumā stādām jaunas puķes, kuras priecē acis vēl līdz rudenim.
”Pašlaik ko tikai nevar redzēt zem Raisas loga: tur ir gan Venēras kurpītes, gan gaiļpieši, gan margrietiņas, gan zaķkāposti. Starp citu, uzrakstam “ES ♥ RĪGU” ir izmantotas vijolītes, bet sirds ir izveidota no puķēm, kuras sauc par akmeņlauzītēm.“
Nākamgad par godu valsts svētkiem, Latvijas Republikas simtgadei, veidošu uzrakstu “100 LV”. Bet no kādām tieši puķēm, pagaidām vēl neesmu izlēmusi,” viņa atklāj noslēpumu.

Kaimiņi ir tikai par jeb no katra pa druskai

Diemžēl pēdējos 5 gadus Raisa turpina ar vīru iesākto vienatnē – vīrs aizgājis viņsaulē pēc smagas slimības. Bet žirgtā pensionāre, kura savulaik nodarbojusies ar jogu un tagad dodas uz baseinu, nezaudē optimismu! Un arī kaimiņi, redzot viņas degsmi, neatsakās no palīdzības. Kāds pienes ūdeni, kāds – šļūteni, uzdāvina spainīti grants, kāds cits iedod dažus eiro stādu iegādei. Arī tuvākās mājas seko piemēram – arī tur parādījušās savas nelielās dobītes, bet tās ir pieticīgākas.

“Es “mūsu” puķu dobi sākumā saskaņoju ar apsaimniekotāju, tur deva piekrišanu. Materiālo palīdzību saņemu no visas mājas: kāds iedod dažus eiro, kāds cits atnes veselus 10 eiro. Paldies par to nevienaldzīgajiem cilvēkiem!”

Raisai ne ļoti patīk aizskart materiālo jautājumu, jo lielākā daļa tēriņu ir no viņas pensijas. Sezonas laikā dobe “apēd” apmēram 100 eiro un “izdzer” 5-6 m³ ūdens. Bet tas ir hobijs, tāpēc viņai nav žēl. Un par huligāniem. Izrādās, ka vairāk dobes nobradā nevis bērnu kājas, bet gan… vietējie kaķi.

“Man pašai mājās dzīvo neliels suns, bet man patīk arī kaķi. Kaut gan viņi bieži pietaisa puķu dobes zem loga, nākas vien uzrakt un visu sakopt,” smejas pensionāre. “Reizēm bērnu rociņas norauj kādu skaistu ziedu, ir gadījies, ka mašīnas riteņi aizķer dobi. Bet tie visi ir tādi sīkumi, to visu ir viegli izlabot. Galvenais, lai ir skaisti!”

“Sakoptākā puķu dobe”: ir dots starts!

Rīgas iedzīvotāji tiek aicināti sekot Raisas piemēram un piedalīties projektā “Sakoptākā puķu dobe”.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 18 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē