Starlex Real Estate: 2022.gadā īpašumu cenas turpinās pieaugt Ziņas

Starlex Real Estate: 2022.gadā īpašumu cenas turpinās pieaugt

Pirmdiena, 31 janvārī, 2022

Sagaidāms, ka nepietiekamā piedāvājuma dēļ šogad nekustamo īpašumu cenas palēnām turpinās pieaugt gan dzīvokļu, gan privātmāju segmentā, prognozē nekustamā īpašuma kompānijas "Starlex Real Estate" vadītājs Egīls Smilktiņš.

Viņš aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar zemesgrāmatas datiem Rīgā nekustamo īpašumu darījumu skaits 2021.gadā pieaudzis par 13,9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Latvijā kopumā nekustamo īpašumu darījumu skaits pieaudzis par 11,14%.

Kā novērojuši "Starlex Real Estate" pārdošanas aģenti, pērn turpinājās jau 2020.gadā iesākusies tendence, kad cilvēki no Rīgas vēlējās pārcelties uz privātmāju tuvajā Pierīgā, līdz ar to pieprasījums stipri pārsniedza piedāvājumu un veicināja cenu kāpumu privātmāju segmentā par aptuveni 10-15%. Tie, kas neatrada atbilstošu variantu, lēma par labu zemesgabalam labā atrašanās vietā ar jau pievilktām inženiertehniskajām komunikācijām. 

Visvairāk darījumu ar privātmājām un zemi privātmāju būvniecībai bija Ādažos, Ulbrokā, Ķekavā, Bieriņos, Mārupē, Piņķos, Garkalnē, Babītē un Baložos. Lielākais pieprasījums bija pēc nelielām, kompaktām privātmājām ar vidējo platību no 140 līdz 230 kvadrātmetriem, cenu robežās no 180 000 eiro līdz 350 000 eiro. 

Ja 2020.gadā pircēju iecienītākie un visbiežāk iegādātie bija divu istabu dzīvokļi, tad 2021.gadā, pēc ilglaicīgiem pandēmijas ierobežojumiem un attālināta darba, pircēji arvien vairāk sāka interesēties pēc kompaktiem trīs istabu dzīvokļiem. 

Smilktiņš norāda, ka nemainīgi liela interese bija, ir un būs par "investīciju dzīvokļiem" 18 līdz 35 kvadrātmetru platībā, kas paredzēti īstermiņa vai ilgtermiņa izīrēšanai. Pērn bija arī pieprasījumi pēc izteikti lieliem dzīvokļiem ar platību no 160 līdz pat 300 kvadrātmetriem, taču Smilktiņš uzskata, ka šogad interese par tādiem varētu nedaudz noplakt saistībā ar elektroeneģijas un gāzes straujo sadārdzināšanos.

Pagājušajā gadā Rīgā vidējās dzīvokļu cenas palielinājās visos segmentos, informē Smilktiņš. Cenas sērijveida dzīvokļiem palielinājās par apmēram 13% un šobrīd vidēji ir jau tuvu 1000 eiro par kvadrātmetru, taču dzīvokļa cenu ietekmē gan atrašanās vieta, gan dzīvokļa un ēkas, kurā tas atrodas, kopējais stāvoklis. Cenas jauno projektu dzīvokļiem gada griezumā pieauga par apmēram 15-20% un šobrīd ir vidēji 2100 eiro par kvadrātmetru. 

Joprojām, neskatoties uz salīdzinoši strauju cenu kāpumu, pieprasījums pēc jauniem un moderniem dzīvokļiem arvien pieaug, un nereti tiek rezervēti visi dzīvokļi vēl projekta būvniecības procesā, informē Smilktiņš. Viņaprāt, tas savā ziņā saistīts arī ar straujo komunālo maksājumu pieaugumu, sevišķi 2021.gada nogalē, kas noteikti ietekmē pircēju izvēli par labu tieši jaunajiem projektiem, jo ekspluatācijas izmaksas labākas energoefektivitātes dēļ tajos noteikti ir zemākas.

Smilktiņš norāda, ka būtisks iemesls jauno projektu cenu pieaugumam ir straujais būvniecības izmaksu kāpums. Apjomīgā projekta "Rail Baltic" īstenošanas sākšana vēl vairāk var veicināt būvniecības izmaksu kāpumu, kā arī darba spēka izmaksu pieaugumu, attiecīgi paaugstinot arī īpašumu cenas, prognozē Smilktiņš.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē