TECHNONICOL PAMATU IZOLĀCIJAS SISTĒMAS Aktuālie padomi

TECHNONICOL PAMATU IZOLĀCIJAS SISTĒMAS

Otrdiena, 28 decembrī, 2021

Vienas no pirmajām rūpēm, no jauna būvējot vai renovējot ēku – tās pamatu aizsardzība no mitruma. Materiāli šim procesam jāatlasa ņemot vērā ne mazumu faktoru: pazemes pamatu konstrukcijas izmērs, tās sarežģītība, nolūks, dziļums un grunts, kas atrodas pie ēkas, sastāvs. Kompānijai TECHNONICOL piederošā sabiedrība Mida LT, kas ražo un piegādā Lietuvas patērētājiem izolācijas segumus, saviem klientiem piedāvā vairākas pamatu hidroizolācijas sistēmas, kas pielāgotas dažāda tipa būvēm.

222.jpg

“TECHNONICOL Standard”

Vienkārša sistēma, paredzēta pazemes tehnisku vai neekspluatējamu telpu pamatu hidroizolācijai, kad grunts ir smilšaina, bet gruntsūdens līmenis – zems un nesasniedz pamata plāksnes. Pamats netiek siltināts – tā virsma tiek tikai nogruntēta ar bitumena grunti TECHNONICOL Nr. 01. Tas ir augstas kvalitātes naftas bitumena šķīdums, kura mīkstināšanās procesa temperatūra ne zemāka kā 80 ºC. Tas sevišķi labi samitrina pamata virsmu, dziļi iesūcas un ātri žūst. Šādi pamats tiek pārklāts ar plānu grunts plēvīti, uzlabojot saķeri ar bāzes hidroizolācijas segumu.

Savukārt bāzes hidroizolācijas seguma funkciju visbiežāk veic piekausējamais ritināmais segums, kas izgatavots no izturīga, pret pūšanu pilnībā izturīga poliestera pamata, kas no abām pusēm pārklāts ar augstas kvalitātes polimēra bituma saistvielu. Esot nesarežģītiem pazemes konstrukciju nosacījumiem, kad pamats iedziļināts zemē ne dziļāk kā 5 m, bet gruntsūdens līmenis nav augsts, TECHNONICOL iesaka izmantot 4 mm biezu piekausējamo ritināmo segumu MIDA TECHNOELAST PV S4s. Sarežģītākos gadījumos, kad pamati ir dziļāki vai gruntsūdens līmenis ir augstāks, labāk izmantot citu produktu - MIDA TECHNOELAST PV S5s, kura poliestera pamats ir ar lielāku svaru un arī bitumena daudzums tajā ir lielāks.

Šādā veida hidroizolējot pamatu, ir lietderīgi to papildus pārklāt ar drenāžas membrānu. Tajā esošie izciļņi starp pamatu un grunti, veido aptuveni 1 cm platu gaisa starpu. Pa šo šķirbu visā pamata dziļumā cirkulē gaiss un likvidē starp pamatu un membrānu veidojošos mitrumu. Uz pamata virsmas nesakrājas kondensāts, tas, savukārt, ievērojami pagarina hidroizolācijas seguma kalpošanas laiku. Drenāžas membrāna veic vēl arī aizsardzības funkciju: šādi nosegtu pamatu iespējams uzliet ar biezākas frakcijas, maisītāku grunti. Membrānas tiek ražotas no liela blīvuma polietilēna un ir ievērojami izturīgākas pret fiziskiem bojājumiem, nekā mīkstie piekausējamie segumi vai hidroizolācijas mastikas.

Pamata drenāžai kompānija TECHNONICOL piedāvā augstākās kvalitātes ar ekstrudēšanas metodi ražojamu liela blīvuma polietilēna (HDPE) drenāžas membrānu TECHNONICOL. Tā ir pilnībā izturīga pret ķīmiskajām vielām, baktērijām un pelējumu, augu saknēm un UV starojumu.

 

 

Ritināma seguma alternatīva sarežģītām virsmām

Pielīmējamo bitumena ritināmo segumu hidroizolācijas speciālisti iesaka stiprināt, kad pamata virsma ir samērā līdzena. Ja pamata bāze ir porēta, nelīdzena vai sena – ritināmā seguma virsmas saķere ar bāzi var nebūt tik kvalitatīva, kāda nepieciešama. Tādā gadījumā vislabāk izvēlieties, nevis pielīmējamo segumu, bet uzklājamo hidroizolācijas mastiku TECHNOMAST Nr. 21. Tas ir lietošanai pilnībā sagatavots produkts, kas veidots no mākslīgā kaučuka modificētas naftas bitumena, minerālpildījumiem un organiskā šķīdinātāja. Mastika uz sagatavotās virsmas jāklāj ar otu vai ķelli, vai jāuzlej un jāizlīdzina. Izžūstot, tā veido ļoti stingru segumu, kas saglabā ekspluatācijas īpašības plašākajā temperatūras diapazonā – no –50 līdz 110 ºC. Tas ievērojami pagarina konstrukciju, kas pārklātas ar mastiku, lietošanas laiku. Ierīkojot hidroizolāciju, šīs mastikas izeja var būt 2,5–3,5 kg/m².

 

 

“TECHNONICOL Termo”

Tā ir sistēmas “Standard” variācija, kas paredzēta ekspluatējamu vai apdzīvojamu pazemes telpu izolēšanai no pamatu ārpuses, kad grunts, kas ieskauj ēku, ir smilšaina un aizsalst līdz pamata plāksnei, bet gruntsūdens līmenis pamata plāksni nesasniedz. Uz standarta hidroizolācijas “sviestmaizes” vispirms klājama bitumena grunts, pēc tam pielīmējamais ritināmais seguma, - ar izsmidzināmajām putām pielīmējams ekstrudēta putupolistirola (XPS) TECHNONICOL CARBON PROF 300 slānis. Šis materiāls ir ideāli piemērots pamatu siltināšanai, pateicoties tā lielajai izturībai, kas siltināšanas slānim piešķir izturību pret grunts spiedienu. Pielīmējot XPS loksnes, pamats uzmanīgi jāpārber ar mitruma caurlaidīgu grunti, bet ideālā gadījumā – pirms uzbēršanas vēl papildus jāpārklāj ar drenāžas membrānu TECHNONICOL.

 

 

“TECHNONICOL Drenage Light” un “TECHNONICOL Drenage”

Kad ap ēku esošā grunts ir smagāka, piemēram, māls vai smilšmāls vismaz 1,5 m dziļumā vai gruntsūdens ir nedaudz augstāk par pamata plāksni, ļoti lietderīgi pa pamata perimetru ir papildus ierīkot drenāžu. Tā ir uz šķembu klājuma guļus pozīcijā novietota drenāžas caurule ar caurumiem, kur satek gruntī esošais ūdens un mitrums, kas sakrājas uz hidroizolācijas pamata. Tādas drenāžas caurules bieži ir papildus nodrošinātas ar ģeotekstīlijas (mīkstai gruntij ar smilts daļiņām) vai kokosa šķiedras (cietai, mālainai un kūdrainai augsnei) apvalku.
“TECHNONICOL Drenage Light” sistēmā pamats hidroizolējams pēc “Standard” sistēmas parauga: vispirms tas jāgruntē ar bitumena grunti TECHNONICOL Nr. 01, pēc tam jāizolē ar ritināmu pielīmējamo segumu MIDA TECHNOELAST PV S4s vai MIDA TECHNOELAST PV S5s un jāpārklāj ar drenāžas membrānu. Apakšējai drenāžas membrānas malai jāsniedzas līdz drenāžas caurulei, lai visu mitrumu, kas var rasties uz pamata, būtu iespējams savākt caurulē un pa to tas notecētu uz drenāžas aku.
“TECHNONICOL Drenage” sistēmas gadījumā pamats papildus jāapsiltina ar ekstrudētu putupolistirolu (XPS) TECHNONICOL CARBON PROF 300. To ir ērti pielīmēt uz hidroizolācijas ar līmējošām putām un vēlāk pārklāt ar drenāžas membrānu.

 

Papildu gudrība, siltinot pamatus 

Lai ierīkoto pamatu ziemā, kad jau sāk piesalt, nedeformētu grunts, kas sasaluma dēļ sāk pacelties, Ziemeļvalstu meistari iesaka vienu gudrību, kurai pilnībā piekrīt ar kompānijas TECHNONICOL siltināšanas materiālu speciālisti. Ja ēka stāvēs uz mālainas vai smalkas smilts grunts, kas ir jutīgāka pret sala iedarbību, noderētu pa visu pamata perimetru, 20–30 cm dziļumā, ierīkot tā saucamos “svārciņus” – horizontāli ieklātu TECHNONICOL CARBON PROF plākšņu joslu. Tā ir efektīvākā tad, kad ir ar slīpumu uz ārpusi aptuveni 5 %.

111.jpg

Uzticami kompleksie risinājumi

Uzticama pamatu izolācija – diezgan sarežģīta sistēma, kuras izvēle ir atkarīga no daudziem faktoriem. Tās kvalitatīva ierīkošana ir komplekss risinājums, kurā nākas izvērtēt visus iespējamos ūdens un mitruma iekļūšanas kanālus un liegt šim mitrumam ceļu, papildus, ja nepieciešams, ierīkojot arī siltumizolāciju. Uzticama un kvalitatīvi ierīkota pamatu izolācijas sistēma garantē tādu konstrukciju ilgtspējību.
Kompānijas piedāvāto materiālu savstarpēja salāgošana ir viens no būtiskākajiem uzticamas izolācijas sistēmas nosacījumiem. Plašais TECHNONICOL izstrādājumu, kas tiek izmantoti pamatu izolācijas jomā, klāsts ļauj sabiedrības ekspertiem ikvienam klientam piedāvāt labākos, pabeigtus un profesionālus risinājums jebkāda tipa pamatu projektiem.

Matīss Rasims @user_5135809
https://www.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 10 mēnešu 22 dienas portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē