Skanstē iestādīti VERDE projekta pamatkoki - koki, kas veidos daļu no 600m2 plašās zaļās terases Ziņas
Foto: Publicitātes foto

Skanstē iestādīti VERDE projekta pamatkoki - koki, kas veidos daļu no 600m2 plašās zaļās terases

Ceturtdiena, 14 oktobrī, 2021

Rīgā, Skanstē, vietā, kur satiekas Skanstes un Hanzas ielas, šodien šaurā lokā tika prezentēta zaļākā biroju kompleksa "VERDE" pirmās kārtas būvniecība un par godu tam, iestādīti pirmie trīs pamatkoki jeb koki, kuri atradīsies uz ēkas 5.stāva plašās terases. "VERDE" pirmās ēkas Spāru svētki norisināsies vēl šogad, bet būvniecība pilnībā noslēgsies 2022.gada jūnijā.

Kopumā 30 000 m2 plašajos "VERDE" birojos būs mūsdienīga, energoefektīva un zaļa vide produktīvam darbam vairāk nekā 3000 cilvēkiem. "VERDE" attīstībā plānots investēt vairāk nekā 65 miljonus eiro.

Pasākumā projekta attīstītājus pārstāvēja "VERDE" investors un attīstītājs, "Capitalica Asset Management" ģenerāldirektors Andrius Barštis (Andrius Barštys) un "VERDE" komercdirektore Iveta Lāce, savukārt projekta izstrādātājus - "VERDE" galvenais arhitekts Andris Kronbergs ("ARHIS Arhitekti") un "VERDE" ainavu arhitekte Linda Zaļā ("ZALA Landscape Architects"). Pasākumā viesojās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns un projekta viena no finansētājiem Eiropas Investīciju bankas pastāvīgās pārstāvniecības Baltijas valstīs vadītājs Marko Frančini (Marco Francini).

"VERDE" prezentācijas pasākums simboliski tika atzīmēts ar ilgtspējīgāko no "pamatakmeņu" stādīšanu, proti, pamatkoku stādīšanu podos, kurus ar ceļamkrāna palīdzību uzcēla uz ēkas 5.stāva terases. Uz tās pēc būvniecības noslēguma tiks izveidota 600m2 plaša bagātīgi apzaļumota zona atpūtai un produktīvam darbam.

"Mūsu mērķis un būvniecības plāns ir vēl šogad svinēt ēkas Spāru svētkus un noslēgt "VERDE" pirmās ēkas būvniecību nākamā gada pavasarī. Plānots, ka 2022.gada jūnijā varēsim uzņemt nomniekus un nodrošināt visus solītos labumus - plašu zaļo zonu gandrīz "bezauto" pagalmā un terasē, kas būs aprīkoti ar āra darba vietām, labu savienojamību ar jebkuru vietu Rīgā, unikālu brokastu un pusdienu koncepta restorānu un citas papildu ērtības," uzsvēra "VERDE" investors un attīstītājs, "Capitalica Asset Management" ģenerāldirektors Andrius Barštys.

Edvards Smiltēns, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks papildināja: ""VERDE" saucot sevi par zaļāko biroju Rīgā ir spraudusi augstu latiņu gan sev, gan citiem. Ceru, ka šis projekts būs aizraujošs piemērs un tādas zaļas, mūsdienīgas ēkas drīzumā būs redzamas daudzās apkaimēs, darot Rīgu vēl skaistāku."

"Viens no Eiropas investīciju bankas galvenajiem mērķiem ir veicināt ilgtspējīgu un iekļaujošu izaugsmi, vienlaikus apkarojot klimata pārmaiņas. Tā kā ēkas ir vieni no galvenajiem CO2 emitētājiem, ir būtiski iesaistīt šajā procesā nekustamā īpašuma nozari. Modernizācijai un inovācijām būs būtiska nozīme, lai sasniegtu Eiropas mērķi - klimata neitralitāti līdz 2050.gadam. Būvniecības nozarei ir svarīga loma Latvijas ekonomikā, un šī iemesla dēļ mēs esam priecīgi atbalstīt tādus ilgtspējīgus Latvijas projektus kā "VERDE", lai veicinātu turpmākus ieguldījumus videi nekaitīgā būvniecībā un pakāpenisku pāreju uz oglekļa neitralitāti," klātesot komentēja viens no "VERDE" projekta finansētājiem Eiropas Investīciju bankas (EIB) pastāvīgās pārstāvniecības Baltijas valstīs vadītājs Marko Frančini (Marco Francini).

Prezentācijas pasākumā nevarēja piedalīties, taču attālināti ar "VERDE" attīstības plāniem iepazinās Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un Rīgas investīciju un Tūrisma aģentūras direktors Rolands Bogdanovs.

""VERDE" jaunais komplekss ir būtiska investīcija pilsētai. Turklāt tas rada jaunas iespējas Rīgai piesaistīt augstas pievienotās vērtības starptautiskus uzņēmumus, jo komplekss pielāgots augstiem standartiem. Vērtīgi ir arī tas, ka šādi palielinās Rīgas atpazīstamība saistībā ar modernās un ilgtspējīgās arhitektūras attīstību, kontrastā, piemēram, vēsturiskajai Jūgendstila un koka arhitektūrai. Skanste ir lielisks piemērs tam, kā ikviens objekts ir veicinājis nākamā attīstību. Novēlu, ka šādu jaunu izaugsmes impulsu apkaimei sniedz arī jaunais "VERDE" komplekss!" iepazīstoties ar "VERDE" projektu komentēja Mārtiņš Staķis, Rīgas mērs.

""VERDE" lieliski parāda to, kādai jābūt mūsdienīgai nekustamā īpašuma attīstībai - pārdomātai, funkcionālai, lietotājam draudzīgai, ilgtspējīgai un tādai, kas pilsētai palīdz virzīties pretī klimatneitralitātes mērķiem. Lai piesaistītu jaunus starptautiskus uzņēmumus, Rīgai nepieciešami moderni, globālajiem standartiem atbilstoši biroji ar sakārtotu vidi un brīvā laika pavadīšanas iespējām to apkārtnē. Skanste ir lieliska vieta, kur katrs nekustamā īpašuma attīstības objekts ir devis signālu nākošā attīstībai, kā rezultātā Skanste ir kļuvusi par dinamisku Rīgas biznesa apkaimi. Arī šobrīd, sekojot "VERDES" piemēram, redzam, ka Skanstē ir uzsākta vēl divu jaunu biroju ēku būvniecība. Esam ļoti pateicīgi Capitalica Asset Management un citiem ārvalstu investoriem, kas palīdz mums attīstīt pilsētu un kļūst par tās daļu," tā "VERDE" projektu komentēja Rīgas investīciju un Tūrisma aģentūras direktors Rolands Bogdanovs.

Starptautiskie ilgtspējības eksperti, izvērtējot "VERDE" biroju kompleksu projektēšanas posmā, piešķīruši tam BREEAM "Excellent" sertifikātu, kas apliecina, ka "VERDE" biroji tiks būvēti, ievērojot visaugstākos ilgtspējības standartus. Ēkā tiks izmantota augstākā standarta apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas (HVAC) sistēma, ko vada iekštelpu klimata pārvaldības pieeja, izmantojot BMS (ēku vadības sistēma) un telpas termostatus. Turklāt, lai radītu pēc iespējas tīrāku gaisu, tiks uzstādītas tādas funkcijas kā gaisa mitrināšanas sistēmas, dzesējamās sijas (chilled beams) un CO2 sensori. Komplekss atbildīs gandrīz nulles enerģijas ēku jeb nZEB (nearly Zero Energy Building) standartam. Katrā "VERDE" biroju kompleksa ēku piektajā stāvā tiks ierīkotas 600 m2 plašas zaļās terases ar simtiem augu un pat vairākiem 5m augstiem kokiem. Terasēs un zaļajā pagalmā, kas būs teju no auto brīvs, būs ierīkotas desmitiem āra darba vietas. "VERDE" kompleksā automašīnām, elektroauto un videi draudzīgiem transporta līdzekļiem - velosipēdiem un skrejriteņiem - paredzēta plaša pazemes stāvvieta ar piekļūšanu no Roberta Hirša ielas.

"VERDE" biroju kompleksa būvniecībā tiks investēti vairāk nekā 65 miljoni eiro, no kuriem 22 miljonus eiro kredītu piešķīra Eiropas Investīciju banka, kas apstiprināja finansējumu no cīņai ar klimata pārmaiņām paredzēto investīciju paketes. Projekta attīstītājs un investors ir Capitalica Baltic Real Estate Fund I, ko pārvalda Capitalica Asset Management.

Par "VERDE"

"VERDE" būs zaļākais A klases biroju komplekss Rīgā, Skanstes kvartālā, vietā, kur satiekas Skanstes un Hanzas ielas, iepretim Latvijas Ugunsdzēsības muzejam, un vienīgais A klases biroju komplekss, kura pirmo kārtu atklās 2022.gada pirmajā pusgadā. "VERDE" biroju komplekss sastāv no divām biroju ēkām ar kopējo iznomājamo platību 30 000 m2. "VERDE" izstrādāts atbilstoši BREAAM "Excellent" un gandrīz nulles enerģijas ēku jeb nZEB (nearly Zero Energy Building) standartiem. "VERDE" atzīts par otru ilgtspējīgāko projektu konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, un dizainā 2020".

"VERDE" savu "zaļo domāšanu" iemieso godalgoto Latvijas arhitektu Andra Kronberga un Jāņa Zvejnieka (Arhis Architects) ilgtspējīgā un mūsdienīgā arhitektūras risinājumā, kuru iedzīvina ar A klases energoefektivitātes un gudro ēku pārvaldības risinājumiem. "VERDE" īpašā atšķirības zīme būs nepārspējams zaļums gan uz 600 m2 plašām ar kokiem un augiem apstādītām terasēm katrā no ēkām, gan apstādījumiem bagātu un āra darba vietām aprīkotu pagalmu. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem ir zinātniski pierādīts, ka relaksējošas terases, apstādījumi, vismodernākās gaisa ventilācijas sistēmas, viedais apgaismojums, gudri telpu izkārtojumi, dažādas ērtības un citi A klases pakalpojumi uzlabo labklājību un produktivitāti.

Par "Capitalica Asset Management" un "SBA Group"

"Capitalica Asset Management" ir Lietuvas ieguldījumu fondu pārvaldes uzņēmums, kas attīsta un pārvalda komerciālos nekustamos īpašumus visā Baltijā. Fondi, kurus pārvalda "Capitalica Asset Management", attīsta aktīvus vairāk nekā 43 tūkstošu m2 platībā un teju 80 miljonu eiro apmērā. "Capitalica Asset Management" ir pieredzes bagāts attīstītājs tieši ilgtspējīgo nekustamo īpašumu nozarē.

"Capitalica Asset Management" ir "SBA" grupas uzņēmums, kas ir viena no Lietuvas lielākajām daudznozaru uzņēmumu grupām, kas strādā nekustamo īpašumu attīstības, mēbeļu, tekstilizstrādājumu un moduļu māju būvniecības nozarēs. "SBA" grupas sastāvā esošā nekustamā īpašuma attīstības kompānija "SBA Urban" Viļņā pārvalda biznesa ieleju "Green Hall". Kauņā blakus "SBA" atjaunotajam Vienības laukumam ir attīstījusi biznesa centru BLC. "SBA Urban" ir attīstījusi arī industriālās ēkas - loģistikas centru "Innovo logistika" un mēbeļu sagatavju rūpnīcu "Laminn".

"SBA Urban" Latvijā 2021.gadā iegādājies divus zemesgabalus: 7,3 ha zemesgabalā starp Rīgu un un Starptautisko lidostu "Rīga" lidostu plāno attīstīt augsto tehnoloģiju pilsētiņu, savukārt 3 ha zemesgabalā J.Čakstes gatvē 23 (Daugavas krastā Pārdaugavas pusē blakus Dienvidu tiltam) plāno attīstīt komerciāla vai jaukta tipa apbūves projektu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē