Par ilgtspējīgāko ēku Latvijā atzīta tirdzniecības centra Origo un biroju centra Origo One jaunbūve Ziņas

Par ilgtspējīgāko ēku Latvijā atzīta tirdzniecības centra Origo un biroju centra Origo One jaunbūve

Trešdiena, 8 septembrī, 2021

Konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā 2021" par ilgtspējīgāko ēku Latvijā atzīta tirdzniecības centra "Origo" un biroju centra "Origo One" jaunbūve, aģentūrai LETA pavēstīja konkursa organizatori.

Viņi skaidroja, ka Latvija pagaidām ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur tiek organizēts ilgtspējīgai būvniecībai, arhitektūrai un dizainam veltītais konkurss, turklāt tas norisinās jau devīto gadu pēc kārtas. Arī šogad tika pieteikti nozīmīgi objekti, projekti un dizaina idejas, kuras vērtēja starptautiska žūrija. No nākamā gada konkurss tiek paplašināts un tajā tiks aicināti piedalīties Lietuvas un Igaunijas vērtīgākie objekti, tā popularizējot ilgtspējas ideju iemiesošanu objektos un dizainā Baltijas kontekstā.

Konkursa mērķis ir popularizēt esošus un nākotnes objektus un idejas, kuru sākotnējā vērtība ilgtermiņā nemazinās, kuru funkcionalitāte un struktūra ir vērsta uz nevainojamu kalpošanu sabiedrības labā desmitiem gadu vai arī ir veikta pārdomāta esošu objektu atjaunošana. Tāpat vērtīgas ir privātmājas, kuru projektu konceptā iestrādāti ne vien ilgtspējīgi materiāli, bet arī rūpīgi izkalkulēti kvalitatīvi risinājumi ēkas uzturēšanai, pietuvinot tos pēc iespējas zemām izmaksām ekspluatācijas laikā. Ilgtspējības principu ievērošana rada nozīmīgu ekonomisko izdevīgumu, ko atzinušas valsts institūcijas un vērienīgu objektu pasūtītāji visā pasaulē, skaidroja organizatori.

Nominācijā "Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2021" tika pieņemti pieteikumi par būvēm, kas jau kādu laiku nokalpojušas un praksē apliecinājušas ilgtspējas pazīmes. Pirmā vieta šajā nominācijā piešķirta tirdzniecības centra "Origo" un biroju centra "Origo One" jaunbūvei.

Savukārt otrā vieta šajā nominācijā piešķirta Ādažu pamatskolas pirmajai un otrajai kārtai, bet trešā vieta -starptautiskajai koledžai ar dienesta viesnīcu Piņķos, Babītes novadā.

Nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2021" piešķirta VAS "Latvijas valsts meži" Zemgales reģiona klientu centram. Otrā vieta piešķirta Salaspils 7.pirmsskolas izglītības iestādes jaunbūvei, bet trešā vieta - Dailes teātra labiekārtojumam.

Nominācijā "Ilgtspējīgākais labiekārtojums 2021" pirmā vieta piešķirta Ogres pilsētas centrālajam skvēram, bet otrā vieta - Ādažu pamatskolas labiekārtojumam.

Nominācijā "Ilgtspējīgākā studentu ideja 2021" pirmā vieta piešķirta Rīgas celtniecības koledžas studentam Guntaram Gailītim par ideju "Supotāju nams", otrā vieta - Daugavpils Saules skolas audzēknei Danai Ģrebņovai par interjera dizaina projektu "Sapņu viesnīca" Daugavpils cietoksnī, bet trešā vieta - Daugavpils Saules skolas audzēknei Anastasijai Isajevai par interjera dizaina projektu "Kazarma" īslaicīgam pasākumam.

Konkursu "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021" organizēja biedrība "Building Design and Construction Council", konkursa patroni ir Ekonomikas ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 22 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē