LBS valdē apstiprina Tehniskās komisijas izveidošanu Ziņas

LBS valdē apstiprina Tehniskās komisijas izveidošanu

Ceturtdiena, 2 septembrī, 2021

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) valdes sēdē 17.augustā apstiprināta Tehniskās komisijas izveidošana, apspriesta sadarbība ar Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociāciju un uzņemšana nozares augstskolās. Sēdē vairākumā tiešsaistē piedalījās ap 20 LBS valdes locekļu un uzaicinātie speciālisti.

Valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits informēja, ka vairāku nozares institūciju Tehniskās komisijas izveidošana pie LBS pēc biedru iniciatīvas bijusi proaktīva rīcība, kam valde sniedza apstiprinājumu. Tehniskās komisijas dibināšanas lēmums pieņemts 13.jūlijā, to parakstījuši LBS, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas (LBPA), Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības, Būvmateriālu ražotāju asociācijas, Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas un Latvijas ugunsdrošības asociācijas pārstāvji. Komisijas vadītājs Igors Ponomarjovs paskaidroja, ka tās mērķis ir sniegt konsultatīvus ieteikumus par būvnormatīvu pielietošanu praksē. Sākotnēji organizāciju eksperti sapulcēti, lai sniegtu ieteikumus par ugunsdrošības noteikumu izpildi būvniecības procesā un ēku nodošanai ekspluatācijā, tomēr tā konsultēs arī par citiem aktuāliem tehniskajiem jautājumiem. Komisijas dalībnieki atalgojumu nesaņem, ar administratīvo darbu palīdz LBS, informēja Ponomarjovs.

LBS valde uzklausīja LBPA pārstāvja Normunda Tirāna ieceres biedrību sadarbībai, apstiprinot, ka tās vieno kopīgi nozares stiprināšanas un normatīvās bāzes sakārtošanas mērķi. Īpaši svarīgi nozares dalībniekiem ir precīzi noteikt atbildības robežas būvniecības procesā, pilnveidot augstākās kvalifikācijas inženieru sertifikāciju un jauno speciālistu izglītošanu. Valdē apspriesta arī tipveida līgumu izmantošana un cenu kāpuma ietekme nozarē.

Par studentu uzņemšanas norisi augstskolās valdi informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes asociētā profesore Sandra Gusta un Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes jaunievēlētais dekāns Mārtiņš Vilnītis. Abās augstskolās uzņemšanas turpinās līdz augusta beigām, tomēr budžeta vietas lielākoties ir aizpildītas. Pēc abu profesoru vērtējuma uzņemšanas dinamika nozares programmās uzlabojas, lai gan varētu būt lielāka interese par maģistra studijām. LBS valdes dalībnieki secināja, ka to uzlabotu darba devēju pamudinājums strādājošajiem būvspeciālistiem paaugstināt kvalifikāciju, jo kvalitatīvas būves ir sabiedrības drošības, ne tikai uzņēmumu interesēs. Valde uzklausīja informāciju par LBS un žurnāla Būvinženieris projektu norisi – Būvindustrijas lielā balva, skate Gada labākā būve, Energoefektīvāko ēku konkurss, kā arī divām nozīmīgām nākotnes iecerēm. Eizenšmits informēja par LBS vadības pārstāvju septembrī un oktobrī plānotiem izbraucieniem, lai tiktos ar pilsētu un novadu pašvaldībām un būvvaldēm, aktivizējot sadarbību ar reģioniem. Savukārt valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone pavēstīja par 8.septembrī iecerētu tikšanos ar nozares augstskolu programmu, koledžu un tehnikumu vadītājiem, lai apspriestu topošo būvspeciālistu izglītības kvalitātes celšanu.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē