Būvnieki sagaida elastību Altum iesaka pamatojumu Ziņas

Būvnieki sagaida elastību Altum iesaka pamatojumu

Pirmdiena, 9 augustā, 2021

Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) biedru rosinātā diskusijā ar valsts attīstības finanšu institūcijas Altum darbiniekiem 28.jūlijā apspriestas būvkomersantu bažas par būvmateriālu cenu straujo kāpumu un tā radītajiem riskiem.

Diskusija notika attālināti, tajā piedalījās Altum speciālisti, kuri strādā ar daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmām – Inese Zīle, Inese Romanova, Santa Brūvere un Didzis Skrodelis, kā arī Būvmateriālu ražotāju asociācijas valdes loceklis Leonīds Jākobsons.

LBA rosināja diskusiju ar Altum, jo biedri, kuri aktīvi piedalās daudzdzīvokļu māju renovācijas projektos, saskaras ar vairākām problēmām, turklāt būvnieki vēlētos kompensācijas mehānismu izmaksām cenu kāpuma dēļ. Kopš 2021.gada sākuma būvniecības materiāliem cenas ir palielinājušās par 30% un turpina pieaugt. Tas tieši ietekmē daudzdzīvokļu māju renovācijas izmaksas – kopējās būvniecības izmaksas ir pieaugušas par 10–15%. Šādu būvniecības materiālu cenu pieaugumu būvnieki nevar nosegt, tāpēc apdraudēta ir sākto projektu pabeigšana un nākamo sākšana.

Leonīds Jākobsons apstiprināja būvmateriālu cenu kāpumu, kas ir vispārējs process pasaulē, tāpēc būvmateriālu ražotāji Latvijā to nevar ietekmēt. Pasaulē ir augsts būvmateriālu pieprasījums, un tas nemazinās, tāpēc patlaban par tiem jāmaksā krietni vairāk.

Būvnieki diskusijā pauda bažas par iespēju šajos apstākļos pabeigt sāktos projektus. Problēmas būvniekiem sagādā gan straujais materiālu sadārdzinājums, gan ilgais termiņš no konkursa līdz līguma parakstīšanai, kas parasti ir 12 mēneši un vairāk. Būvniekiem iesniegt piedāvājumu un solīt līguma izpildi pēc gada ir ļoti grūti. Būvnieki kā sāpīgu tēmu minēja arī ilgo termiņu, kas jāgaida līdz gala maksājumam.

Būvnieki kā situācijas risinājumu ierosināja materiālu sadārdzinājuma kompensācijas mehānisma izveidi, taču Altum pārstāvji atbildēja, ka daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma un Eiropas struktūrfondi kompensācijas neparedz. Līguma sadārdzinājuma kompensācija ir iespējama vienīgi tad, ja tā saskaņota un apstiprināta mājas iedzīvotāju kopsapulcē, kas parasti prasa ļoti ilgu laiku.

Būvnieki pauda vēlmi sagaidīt lielāku elastību no Altum puses, atļaujot nomainīt materiālus ar strauji kāpušu cenu pret līdzvērtīgiem par pieņemamu cenu. Altum pārstāvji apstiprināja kopējo izmaksu sadārdzinājumu par 10–15% un iedrošināja būvniekus, ka materiālu maiņa ir atļauta un autoruzraudzības kārtībā iespējama. Tam tikai vajadzīgs pamatojums. Ja materiālu augstā pieprasījuma dēļ kavējas piegāde, ir iespējams līguma pagarinājums, taču arī tam jābūt laikus pamatotam. Altum pārstāvji uzvēra, ka risinājumi ir iespējami, ja pamatojumi iesniegti un saziņa notiek laikus, nevis pāris dienas pirms līguma termiņa beigām.

Gan būvnieki, gan Altum kā vienu no problēmas cēloņiem ilgstošajām procedūrām redz iedzīvotāju pilnvaroto personu neieinteresētību savu pienākumu izpildē un procesu savlaicīgā nodrošināšanā. Altum solīja meklēt risinājumus, lai stiprinātu pilnvaroto personu atbildību.

Būvnieki pauda vēlmi procesus noregulēt tā, lai tie būvkomersanti, kas nav “juristu kantori, kuri visus darbus dara ar apakšuzņēmēju spēkiem”, bet īsti būvuzņēmēji, varētu iztikt bez juristu algošanas, kas par katru soli rakstītu vēstules.
Diskusijas noslēgumā Altum pateicās LBA par tēmas aktualizēšanu. Tikšanās dalībnieki vienojās apspriedi atkārtot, pieaicinot arī Ekonomikas ministrijas pārstāvjus.

Informāciju sagatavoja Baiba Mierkalne, Latvijas Būvnieku asociācija
Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 8 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē