Gada būvju skates žūrija novērtē objektus Zemgalē Ziņas

Gada būvju skates žūrija novērtē objektus Zemgalē

Ceturtdiena, 15 jūlijā, 2021

Zemgalē un Rīgas tuvumā skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija pieteiktos objektus klātienē apmeklēja 13.jūlijā.

 

Braucienā pirmā apskatītā bija Starptautiskā koledža ar dienesta viesnīcu Babītes novada Piņķos, kas skatei pieteikta trīs nominācijās – Publiskā jaunbūve, Koka būve un BIM objekts. Projekta pasūtītājs ir SIA LMH, galvenais būvuzņēmējs SIA Merks, projektētāji – SIA 8 A.M. Kā stāsta pasūtītāja pārstāvis Uldis Kiršteins, skolas ēka tapusi, ievērojot ilgtspējīgas būvniecības principus, un rezultātā panākta lieliska cenas un kvalitātes attiecība. Ēkas pamanāmākā vizītkarte ir nesošajās konstrukcijās bagātīgi izmantotie un interjerā eksponētie saliekamie šķērslīmētie koka paneļi jeb CLT (cross laminated timber) un līmētās koka konstrukcijas. Plaši izmantots saliekamais dzelzsbetons un metāla konstrukcijas. Izceļams tehnisks raksturlielums ir jaudīga un efektīva ventilācijas sistēma, kādas vēl neesot nevienā skolā Latvijā. Starptautiskā koledža var lepoties ar augstiem drošības standartiem – videonovērošana, apsardzes sistēmas, slēdzenes un piekļuves iespējas, kas objektā ierīkoti, ievērojot aktuālos drošības apdraudējumus pasaulē, tai skaitā terorismu. Aprakstu par Piņķu skolu lasiet žurnālā Būvinženieris Nr.73, 2020.gada aprīļa izdevumā.

 

 

Labu noskaņu žūrijai radīja šķūņa jaunbūve Babītes pagasta Kokos, kas pieteikta nominācijā Koka būve. Objekta pasūtītājs un galvenais būvuzņēmējs ir SIA Labie koki. Galvenā ēkas īpatnība – vairāk nekā puse materiālu izmantoti atkārtoti. Būves pamatā ir saglābtas un daļēji protezētas vēsturiska siena šķūņa nesošās konstrukcijas, kas pārvestas no Saldus novada. Nesošajās konstrukcijās izmantotas Skrundas muižas kādreizējās pārsegumu koka sijas, kas pirms vairākiem gadiem muižas rekonstrukcijas laikā demontētas kā nederīgas, stāsta SIA Labie koki īpašnieks Edgars Neilands. Šķūņa grīda veidota no dēļiem, kas agrāk kalpoja kā Bulduru Dārzkopības vidusskolas grīdas segums. Ēkā izmantotas durvis no Rīgas dzīvokļiem, logi no siltumnīcām un citas būvdetaļas, kas objektā ieguvušas jaunu dzīves ciklu, radot neatkārtojamu gaisotni. Senākie šķūņa būvelementi varētu būt gandrīz 200 gadus veci. Šķūņa galvenā funkcija ir galdniecības darbnīca, taču te rīkotas arī kāzas un arboristu mācības.

 

Stingri drošības noteikumi bija jāizpilda, lai apmeklētu ražošanas ēku nominācijā pieteiktās divas jaunās AS Dobeles dzirnavnieks ražotnes – BIO graudaugu pārslu cehu un pastas ražotni. Būvju projektētāji – SIA Vimbas MF inženieri, galvenā būvuzņēmēja – SIA PK Serviss. Abas ražotnes izvietotas divdaļīgā, bet vienotā korpusā, kura sešstāvu daļa 30 metru augstumā atvēlēta pastas ražotnei, savukārt 10 stāvu daļa 49 metru augstumā – BIO graudaugu pārslu ražotnei. Kā skaidro SIA Vimbas MF projektēšanas inženieris Didzis Lipšāns, ražotnes ēkas sienu un nesošo konstrukciju būvniecībā izmantota slīdošo veidņu tehnoloģija, kas Latvijā vēl ir maz zināma. Speciāli ražotnes korpusa būvniecībai uzņēmuma teritorijā bija ierīkots savs betona mezgls, lai nodrošinātu nepārtrauktu 24/7 betonēšanas ciklu. “Nesošo konstrukciju un sienu būvē un projektējot bija jāparedz speciāli konstrukciju savienojuma mezgli. Tā kā tā ir liela ražošanas ēka ar sarežģītām tehnoloģijām, tām bija jāpielāgo konstrukcijas, paredzot visus atvērumus, pieslēgumu vietas un citas detaļas. Daudzi risinājumi projektā precizēti būvniecības procesā,” stāsta Lipšāns.

 

Dobeles Livonijas ordeņa pils kapela 2020.gada labākās būves skatei pieteikta nominācijā Restaurācija. Līdz ar to žūrijas apmeklējums šajā objektā izvērsās gana laikietilpīgs un pietiekami interesants, uzklausot un arī aktīvi izjautājot būvprojekta, arhitektūras, restaurācijas un konservācijas daļu vadītāju, būvprojekta koncepcijas autoru un galveno autoruzraugu arhitektu Pēteri Blūmu, kurš iepazīstināja ar visām kapelas atjaunošanas niansēm – sākot ar viduslaiku mūra konstrukciju nostiprināšanu un beidzot ar vēsturiskā apmetuma fragmentu un pat atsevišķu ķieģeļu atjaunošanu. Pils kapelas konservācijas un atjaunošanas būvdarbus kā galvenais būvuzņēmējs veica SIA RERE Meistari 1. Objekta aprakstu lasiet Būvinženiera Nr.78, šī gada februāra izdevumā.

 

Jelgavā žūrija iepazinās ar vairākiem objektiem. Viens no tiem ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Jelgavas klientu apkalpošanas centra administratīvā ēka, kas būvēta pēc tipveida projekta, līdzīgi kā citas CSDD ēkas Latvijā. Jelgavas centrs ir tipveida projekta uzlabotā versija, pamatojoties uz iepriekš uzcelto administratīvo ēku ekspluatācijas pieredzi un novēršot atsevišķas nepilnības. Īpaša vērība te veltīta energoefektivitātes risinājumiem telpu apsildē un ventilācijā, apgaismojumam izmantots jumta pārseguma stiklojums. Skatei objekts pieteikts nominācijā Publiskā jaunbūve. Būvprojekta autori ir SIA ARHIS Arhitekti, galvenā būvuzņēmēja – PS LNK Industries Group.

 

Ēkā Zemgales prospektā, kurā darbojas Jelgavas pilsētas pašvaldības interešu izglītības iestāde Jaunrades nams Junda un Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēka Zinītis. Objekts skatei pieteikts nominācijā Pārbūve. Projekta autors ir SIA Jelgavas Komunālprojekts, galvenais būvuzņēmējs – SIA Torensberg. Divos gados ar ES finansējumu tapis mūsdienīgs un bagātīgi aprīkots interešu izglītības centrs. Rūpīgi atjaunotā bibliotēkas ēka ir celta 1888.gadā kā tirgotāju atraitņu patversme, savukārt tās piebūve tapusi pagājušā gadsimta 70.gados. Līdztekus abu korpusu atjaunošanai tapusi arī pilnīgi jauna divstāvu piebūve, kuras 2.stāvu pilnībā aizņem automodelisma trase.

 

Nominācijā Ainava skatei pieteikts vides labiekārtojums – zaļā infrastruktūra ap Sniega ielu. Tā aizņem Svētes palienes pļavas vairāk nekā 12 hektāru platībā. Te atjaunoti grāvji, pārbūvētas caurtekas un tilts, samazinot plūdu draudus Sniega ielas apkaimē. Vienlaikus Jelgavā ir radīts jauns tūrisma objekts – palienes pļavās saliktas koka laipas 1,6 kilometru garumā uz 1767 metāla skrūvpāļiem. Nestabilajā gruntī tas bijis sarežģīts uzdevums būvniekiem – vietām pāļi urbti pat 10 metru dziļumā. Projekta autors ir SIA GEO Consultants, galvenais būvuzņēmējs – SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate.

 

Skates žūrija Jelgavā novērtēja arī rekonstruēto Loka maģistrāli posmā no Kalnciema ceļa līdz Jelgavas pilsētas robežai. Projekts ilga vairāk nekā divus gadus un izmaksājis vairāk nekā 21,3 miljonus eiro. Projektu izstrādāja SIA 3C, galvenā būvuzņēmēja – PS RERE Vide – Hidrostatyba. Rekonstruētajā posmā 4,65 kilometru garumā izveidota pilnīgi jauna ceļa infrastruktūra – pārbūvēts satiksmes pārvads pār dzelceļu, uzbūvēti četri jauni rotācijas apļi, ierīkotas apakšzemes komunikācijas, salikti ap 300 apgaismojuma balstu ar gaismekļiem, ierīkots gājēju ceļš un atsevišķa velojosla. Loka maģistrāles ir viens no pēdējā laika finansiāli vērienīgākajiem Jelgavas pašvaldības projektiem, nākotnē tā kalpos kā posms pilsētas ziemeļu apvedceļā.

 

Sporta spēļu halle un administratīvais korpuss Bauskā tapis pēc novada administrācijas pasūtījuma, projektētāja SIA Baltex Group, galvenā būvuzņēmēja – SIA Selva būve. Tehniski objekts izceļas ar izbūvi Mūsas krasta nogāzē. Ēkai ir trīs virszemes un trīs pazemes stāvi, kopējā objekta platība pārsniedz 3000 kvadrātmetrus. Būvniecībā galvenokārt izmantotas dzelzsbetona un metāla konstrukcijas. Projekta izpilde ilga 3,5 gadus un izmaksāja 4,78 miljonus eiro.

 

 

Foto: Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija vērtē pieteiktās būves Zemgalē

 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 titulsponsors – kompānija Tikkurila, nomināciju sponsori – Vivacolor, Saint-Gobain, S.B.C., Bauroc, Mitek Baltic, MAPEI, EJOT, PERI, InfoEra Latvija un informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, TVNET, Nozare.lv, City24, building.lv, būvlaukums.lv, abc.lv, buvbaze.lv.

Buvinzenieru Savieniba @latvijas_buvinzenieru_savienba
https://www.buvbaze.lv/latvijas_buvinzenieru_savienba/
3 gadi 5 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 16 oktobrī 11:56
Meklētājs būvniecības nozarē