Zaļie jumti - risinājums, kurš nāk par labu visiem Aktuālie padomi

Zaļie jumti - risinājums, kurš nāk par labu visiem

Otrdiena, 20 jūlijā, 2021

Dažādos sociālo tīklu gaiteņos arvien biežāk mēs varam sadzirdēt vārdus - ekoloģija, zaļā domāšana, zaļāka pilsētvide. Par to, kā uzlabot mūsu ikdienu, tiek diskutēts daudz. Šajā rakstā par to, kas jau sen ir izdomāts un maz pielietots - zaļie jumti. 

Kas ir zaļais jumts (Green Roof)?

 

Zaļais jumts, jeb jumta dārzs, ir veģetatīvs slānis, kas tiek audzēts uz jumta. Reizēm, šādu risinājumu izveido pati daba, taču ja tiek domāts par ilgtermiņa risinājumu (30 un vairāk gadi), tad tam jābūt rūpīgi pārdomātam. Zaļajam jumtam ir daudz labu īpašību, tas ir ērts un videi draudzīgs, kā arī patīkams noskaņai - apvienojit pilsētu dabā! Haotiskajā pilsētā zaļais jumts kļūst par oāzi. Tas var būt ne tikai zāliens uz ēkas jumta, to var iestrādāt arī citādāk, piemēram, izveidojot to kā terasi, kurā darbinieki var atpūsties, iedzerot kafiju, vai papusdienojot. Lai taupītu zemes resursus, lielpilsētās var būvēt pazemes celtnes, virs kurām var ierīkot zaļo jumtu sistēmu. Iespēju ir daudz un jāļaujās tikai fantāzijai. 

Kompānija SOPREMA jau vairāk nekā 30 gadus nodarbojas ar zaļā jumta sistēmu izstrādi, izveidojot SOPRANATURE veģetācijas sistēmas, iekļaujot tajā ekstensīvo jumtu sistēmas, intensīvo jumtu sistēmas un risinājumus virs pazemes autostāvvietām/garāžam. SOPREMA piedāvā saviem klientiem pilnu sistēmu - sākot ar augstākās kvalitātes tvaika barjeru, līdz augu veģetācijai. 


Par ekstensīvajiem zaļajiem jumtiem lasiet vairāk: SOPREMA zaļie jumti

Zaļie jumti

 

Kādus ieguvumus sniedz SOPRANATURE zaļais jumts? 

 

Pilsētas siltuma salas (Urban heat island) samazināšana.

 

Ja pajautāsiet jumiķim, kur var uzsildīt pusdienas, tad atbildē būs dzirdams vārds jumts. Lai arī par šo aizdomājamies maz, taču tieši jumts ir pati augstākā un lielākoties arī tumšākā plakne (it sevišķi mikrorajonos). Milzīgā plakne, kura vasaras periodos ļoti uzkarst (līdz pat 70 un vairāk grādiem), apvienojoties ar citiem jumtiem, pilsētvidē rada tā dēvēto Pilsētas siltuma salas efektu. Ne velti arī vakaros pilsētās ir liela “suta”, jo jumti nespēj tik ātri atdzist. 

 

Kā var palīdzēt zaļais jumts? 

Sakarā ar augu spējām mitrināt gaisu, lieliski absorbēt saules starus, zaļais jumts nodrošina dabisko kontroli pār ārējo un iekštelpu temperatūru. 

 

Notekūdeņu kontrole pilsētā.

 

Lielākoties katrs ir saskāries ar situāciju, ka ejot pa ielu tiekam apšļakstīti, novēlot šoferītim - kaut viņam visas pistācijas vienmēr būtu ciet. Kāpēc pilsētas notekūdeņu sistēmas netiek galā ar lietusūdeņiem? Jāatgriežas pie iepriekšminētajiem jumtiem un to platībām. Ja varam iedomāties “hruščovku” un mājas apmērus, tad paliek skaidrs, par kādu jumta plakni ir runa. Tā ir liela plakne, kura uzņem milzīgu daudzumu ūdens, kurš pēcāk ar jaudu dodas lejā pa notekcauruli. 

 

Kā var palīdzēt zaļais jumts? 

Te būtu svarīgi ieskicēt divus svarīgus elementus SOPRANATURE zaļā jumta sistēmā - drenāža un substrāts. Tieši šie divi līmeņi būs koardinatori lietusūdenim. Lielāko daļu ūdens drenāža un substrāts uzglabās sevī, tādejādi, jēgpilnāk izmantojot šo bezmaksas dabas resursu augu barošanai, savukārt visu pārējo - pakāpeniski novadīs notekcaurulē. 


Zaļie jumti

Jumta hidroizolācijas mūža pagarināšana.

 

Lai arī kāda veida jumta hidroizolāciju (bitumena, PVC, TPO u.c.) izmantojiet jumta kontstrukcijas pasargāšanai, no ārējiem dabas apstākļiem nebūs pasargāts neviens. It sevišķi, ja izmantojiet tumši pelēko/melno bitumena hidroizolāciju. Vasaras periodos atklāts jumts sasniedz lidz pat +70 grādu virsmas temperatūru, savukārt ziemas salā atdziest līdz -20 grādiem. Šādas krasas svārstības veicina jumta membrānas ātrāu sairšanu. 

 

Kā var palīdzēt zaļais jumts?

Kaut minimāli pārzinot dabas procesus, paliks skaidrs, ka augi lieliski spēj absorbēt saules starus un pakāpeniski, uzkrāto siltumu izstarot. Vidēji vasaras laikā tas var uzkarst līdz + 20 grādiem un ziemā atdzist līdz mīnuss 10 grādiem, tādejādi krietni samazinot temperatūras svārstības un gandrīz nemaz neietekmējot jumta hidroizolāciju. 

 

Bioloģiskā daudzveidība.

 

SOPRANATURE sistēmas rada apstākļus, kurās gribēs uzturēties bites, taureņi u.c. dabas procesiem svarīgas radības. SOPRANATURE ekstensīvo jumtu sistēmās ir iekļauti 14 dažādas laimiņu sugas, kuras patstāvīgi attīstās un zied. Arī SOPRANATURE intensīvo jumtu sistēmas sniedz milzīgu vērtību bioloģiskās daudzveidības kultivēšanā. 

Ja būvniecības procesā tiek ietekmēts dabas atstātais mantojums, tad zaļais jumts ir viens no veidiem, kā to atjaunot. 


Zaļie jumti

Sociāla pfatforma. 

 

Dažādās pasaulēs valstīs zaļais jumts kalpo kā sociālā platforma komunikācijai. Par piemēru ņemot jau pieminētās mikrorajonu mājas. Izmantojot plaknes iespējas, tā tiek iekārtota kā terase ar zaļo veģetāciju. Rezultātā, radot platformu, kurā satiekas kaimiņi. Tiek rīkotas terases balītes, svinēti notikumi un galvenokārt - kaimiņi savstarpēji iepazīstas un nodibina draudzību. Cik ļoti Tu pazīsti savus kaimiņus?

 

Pilsētas klimats, zaļāka vide, cilvēku labklājība.

 

Piekritīsiet, ka jebkuru betona fasāde, kura tiek ietērpta dabas drēbēs vienmēr uzlabos kopējo pilsētas arhitektūru. Ne tikai vizuālais krāšņums, bet arī augu īpašās spējas attīrīt un mitrināt gaisu spēj uzlabot jebkuru telpu un klimatu. 

 

Papildus telpa tavā teritorijā. 

 

Mūsdienu iespējas arhitektūrā ļauj veidot vizuāli pievilcīgas mājas ar plakano jumtu, kura tiek izmantots kā papildus plakne tavā teritorijā. Ģimenei, kurai pieder vien neliels zemes gabals, mājas jumts kalpos kā papildus kvadrātmetrs terase un lielisku skatu. Savukārt pilsētvidē, pārdomāti plānojot, zaļā jumta sistēmas jau šobrīd kalpo kā instruments, lai būvētu pazemes autostāvvietas, virs kurām ir papildus telpa mājiniekiem. SOPREMA piedāvā arī īpašas sistēmas pazemes autostāvvietām, virs kurām var uzturēties gājējs vai pat ugunsdzēsēju mašīna (20 tonnas).  


Par sistēmām virs autostāvvietām lasiet vairāk: ​Sistēmas virs autostāvvietām​​​

Zaļie jumti

 

Šajā rakstā uzsvēru vien nedaudz no tā, kas ir iespējams. Attīstākajos pasaules reģionos zaļo jumtu jau izsenis uztver kā būtisku ieguldījumu ne tikai pilsētvidei, bet arī cilvēkam. Atsevišķās pilsētās zaļo jumtu projekti tiek subsidēti un ēku īpašnieki iegūst nodokļu atlaides. Savukārt Rīgas domes pilsētas attīstības depataments ir definējis zaļo jumtu kā iespēju projektos, lai attīstītu lielāku teritoriju. Citos rakstos aprakstīsim gan par to, kā šādu sistēmu uzbūvēt, piedāvājot mūsu 30 gadu pieredzi, kā arī runāsim par citām inovācijām tirgū. 

 

Ja vēlies noskaidrot plašāk par SOPREMA SOPRANATURE sistēmām, aicināsim apmeklēt www.izolacijas.lv un nepieciešamības gadījumā sazināties ar mūsu pārstāvi. 

Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 8 mēnešu 28 dienu portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē