Silikoni: skābie un neitrālie – kurus izvēlēties? Aktuālie padomi

Silikoni: skābie un neitrālie – kurus izvēlēties?

Otrdiena, 13 jūlijā, 2021

Ķīmijā vielas tiek iedalītas sārmainās, neitrālās un skābās. Celtniecības silikoni, pēc sacietēšanas laikā izdalītajiem savienojumiem, tiek līdzīgi iedalīti neitrālos vai skābos silikonos.
Silikoni ir viens no vispazīstamākajiem hermētiķu veidiem. Pateicoties to elastībai, labai kustībai šuvē, augstai izturībai pret UV staru un laika apstākļu iedarbību, tos izmanto dažādās jomās. Zemāk mēs sīkāk aplūkosim divus silikona veidus un to pielietojumu.

Atšķirība nav tikai smaržā
Gan neitrālie, gan skābie vienkomponentu silikoni cietē, reaģējot ar gaisa mitrumu. Kaut arī sacietējušā veidā abi ir tik līdzīgi, ka tos var sajaukt, starp tiem ir vairākas būtiskas atšķirības, kuras pirms lietošanas ir jāsaprot, lai vēlāk varētu izvēlēties pareizo produktu atbilstoši tā pielietojumam.
Bieži vien tiek uzskatīts, ka lielākā atšķirība starp neitrāliem un skābiem silikoniem ir tikai smarža. Kad cietē skābie silikoni, jūtama spēcīga etiķskābes smarža. Neitrālo silikonu gadījumā izdalās savienojumi ar raksturīgu saldenu aromātu vai praktiski bez smaržas. Tas ir saistīts ar neitrālo silikonu – oksīma vai alkoksi – sacietēšanas sistēmu.
Atšķirības starp abiem silikona veidiem neaprobežojas tikai ar smaržu. Skābie silikoni nav piemēroti lietošanai saskarē ar nepārklātiem metāliem, jo sacietēšanas laikā izdalītā etiķskābe var izraisīt koroziju. Nav arī ieteicams lietot skābos silikonus ar izstrādājumiem uz cementa bāzes (piemēram, betons, apmestas virsmas, celtniecības bloki utt.), jo pēc sacietēšanas tiem nav pietiekami laba saķere ar šīm virsmām. Turpretī neitrālie silikoni ļoti labi pielīp iepriekš minētajiem materiāliem, un tāpēc tos var izmantot daudz biežāk.

Kad priekšroka jādod vienai vai otrai sacietēšanas sistēmai?
Nespeciālistam var atbildēt, ka šaubu gadījumā, iepriekš minēto īpašību dēļ, vienmēr priekšroka jādod neitrālam silikonam. Ja izslēdz īpašos gadījumus ar specifiskām prasībām, var apgalvot, ka neitrālie silikoni lieliski darbojas arī tur, kur ieteicams lietot skābos silikonus. Tomēr šis apgalvojumu nedarbojas otrādi. Blīvēšanas darbi metāla sendvičpaneļu savienojumos, ventilācijas darbos, betona fasāžu un mūra šuvju šuvēs ir tikai daži piemēri, kur pareizi uzklāts neitrāls silikons darbojas, bet skābs – nē.
Tomēr nedrīkst aizmirst, ka ir darbi, kuros skābie silikoni lieliski attaisno cerības, un ir vienīgā pareizā izvēle. Piemēram, veicot blīvēšanas darbus sanitārajās telpās, kur tiek izmantoti tādi materiāli kā keramikas flīzes, stikls, anodēts alumīnijs, skābie silikoni ir ideāli piemēroti, kā arī tiem ir zināma cenu priekšrocība salīdzinājumā ar neitrāliem silikoniem. Tas attiecas arī uz darbiem pie savienojumiem stikls-stikls, piemēram, stikla starpsienu blīvēšanu, kur izpaužas viena no skābo silikona priekšrocībām salīdzinājumā ar neitrālajiem, proti, bezkrāsains skābais silikons ir daudz caurspīdīgāks nekā līdzīgs neitrālais silikons.

Noslēgumā var piebilst, ka, izvēloties silikonu, vispirms ir jādomā par to, kur tas tiks pielietots un ar kādiem materiāliem būs nepieciešama saķere. Konkrētāku informāciju var atrast produkta etiķetē vai ražotāja mājaslapā.
PENOSIL skābie silikoni:

PENOSIL neitrālie silikoni:
 

Kirills Sokolovs @kirills_sokolovs
https://www.buvbaze.lv/kirills_sokolovs/
6 gadu 4 mēneši 14 dienu portālā
Bija online 17 februārī 15:14
Meklētājs būvniecības nozarē