Asociācija: Grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā veicinās jaunu ēku attīstību Latvijā Ziņas

Asociācija: Grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā veicinās jaunu ēku attīstību Latvijā

Trešdiena, 7 jūlijā, 2021

Saeimas trešajā lasījumā pieņemtie grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā uzlabos nekustamo īpašumu pārvaldību un veicinās jaunu ēku attīstību Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) pārstāvji.

Otrdien Saeimā trešajā lasījumā pieņemtajos grozījumos Dzīvokļa īpašuma likumā svarīgākās izmaiņas paredz atjaunot iespēju sadalīt atsevišķu dzīvokļu īpašumos vairākas dzīvojamās ēkas uz viena zemesgabala, kas patlaban nav iespējams.

NĪAA pārstāvji norādīja, ka spēkā esošie noteikumi radīja problēmas ne tikai lēmumu pieņemšanas procesā daudzdzīvokļu mājās, bet arī krietni sadārdzina jauno projektu attīstīšanu un jauno dzīvokļu cenas pircējiem.

Spēkā esošais regulējums līdz šim radīja problēmsituācijas - piemēram, vairāku ēku, kas atrodas uz viena zemesgabala, dzīvokļu īpašniekiem mēģinot vienoties par nozīmīgiem remontdarbiem, piemēram, mājas renovāciju - lai to uzsāktu, piekrišana jāiegūst ne tikai no visiem ēkā esošajiem dzīvokļu īpašniekiem, bet arī no visiem pārējiem uz zemesgabala esošo ēku iedzīvotājiem, skaidroja NĪAA pārstāvji.

Viņi pavēstīja, ka šāda situācija īpaši bieži novērojama tieši Rīgas centrā, kur uz viena zemesgabala atrodas fasādes un pagalma ēkas. Turpmāk balsošana par remontdarbiem notiks tikai konkrētas ēkas dzīvokļu īpašnieku vidū, bet kopīga lēmumu pieņemšana starp vairākām ēkām uz viena zemesgabals notiks tikai par kopīgo infrastruktūru.

Tāpat spēkā esošais likums ievērojami sadārdzina jauno projektu attīstīšanas izmaksas, tādējādi palielinot arī jauno dzīvokļu cenas Latvijā, pauda NĪAA pārstāvji. Patlaban, attīstot vairākas dzīvokļu ēkas uz viena zemesgabala, attīstītājam jānodrošina, ka katra ēka ir pilnīgi patstāvīga - ēkām jābūt ar atsevišķiem rotaļu laukumiem, atkritumu izmešanas punktiem, arī inženiertehniskajiem tīkliem, piebrauktuvēm no ielas un autostāvvietām.

NĪAA pārstāvji skaidroja, ka tas krietni sadārdzina ēku projektēšanas izmaksas, kā arī nereti padara apkārtējo infrastruktūru neloģiskāku, piemēram, viena liela, ērta un daudzveidīga bērnu laukuma vai labiekārtota iekšpagalma vietā liekot ierīkot vairākus mazus.

"Pašreizējais regulējums rada neracionālas situācijas gan jaunu daudzdzīvokļu ēku projektēšanas un attīstības procesā, gan plānojot jau esošu ēku nozīmīgus renovācijas vai siltināšanas darbus. Grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā beidzot sakārtos lēmumu pieņemšanas jautājumus ēkās, kas atrodas uz viena zemesgabala, kā arī atjaunos iespēju sadalīt dzīvokļu īpašumos vairākas dzīvojamās ēkas uz viena zemesgabala. Tā ir vispārpieņemta prakse starptautiskajā nekustamā īpašuma vidē, tāpēc novērtējam, ka arī Latvijā jau drīzumā pie tās atgriezīsimies, potenciāli ienesot valstī investīcijas vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā," pauda NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Saeimas pieņemtajos grozījumos Dzīvokļa īpašuma likumā teikts, ka dzīvokļa īpašumu var izveidot uz likuma, tiesas sprieduma, darījuma, tai skaitā testamenta, vai mājas īpašnieka vai, ja tāda nav, - tiesiskā valdītāja lēmuma pamata.

Dzīvokļa īpašumu izveido, sadalot ekspluatācijā nodotu dzīvojamo māju kopā ar tai piederīgajām palīgēkām, būvēm un zemi. Dzīvokļu īpašumos vienlaikus sadala visu dzīvojamo māju. Dzīvokļu īpašumu ieraksta zemesgrāmatā pēc dzīvojamās mājas pieņemšanas ekspluatācijā. Dzīvokļa īpašums ir nodibināts līdz ar tā ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Pieņemtie grozījumi paredz, ja uz dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā esoša zemesgabala atrodas vairākas dzīvojamās mājas, atsevišķā dzīvojamā mājā veikt remontdarbus vai ierosināt būvniecību, ciktāl tā neskar citu atsevišķo dzīvojamo māju vai zemesgabalu un nemaina kopīpašumā esošo domājamo daļu, var tie dzīvokļu īpašnieki, kuriem piederošie atsevišķie īpašumi atrodas šajā dzīvojamā mājā.

Ja uz dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā esoša zemesgabala atrodas vairākas dzīvojamās mājas, naudas maksājumus uzkrājumu fondā atsevišķās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai veic, kā arī pārvaldīšanas izdevumus, kas ir saistīti ar būvniecības vai remonta izmaksām atsevišķā dzīvojamā mājā, sedz tie dzīvokļu īpašnieki, kuriem piederošie atsevišķie īpašumi atrodas šajā dzīvojamā mājā.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai veicinātu Latvijas investīciju vides uzlabošanu, nekustamā īpašuma attīstību, kā arī izceltu nekustamā īpašuma attīstītāju un investoru nozīmīgo lomu Latvijas ekonomikas izaugsmē.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 1 diena portālā
Bija online 22 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē