VID sāk pārabudīt būvniecības uzņēmumus par darba aizsardzības prasību ievērošanu Ziņas

VID sāk pārabudīt būvniecības uzņēmumus par darba aizsardzības prasību ievērošanu

Ceturtdiena, 25 maijā, 2017

Valsts darba inspekcija (VDI) sākusi tematisko pārbaudi būvniecības uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, kuras galvenais mērķis ir nelaimes gadījumos darbā cietušo skaita mazināšana, aģentūru LETA informēja inspekcijas pārstāve Dace Aleksāne.

Viņa norādīja, ka pārbaude norisināsies visā Latvijā un ilgs līdz pat aktīvās būvniecības sezonas beigām.

Pēc VDI datiem, salīdzinot ar 2015.gadu, 2016.gadā būvniecības nozarē smago nelaimes gadījumu skaits palielinājās par 36% un letālo nelaimes gadījumu skaits pieauga no diviem uz pieciem letāliem nelaimes gadījumiem.

Turklāt smagie nelaimes gadījumi būvniecības nozarē 2016.gadā veidoja piekto daļu no kopējā smago nelaimes gadījumu skaita, bet letālie -14 % no kopējā letālo nelaimes gadījumu skaita, tāpēc, veicot uzņēmumu pārbaudes, pastiprināta uzmanība tiks pievērsta gan būvobjektā esošo sastatņu drošībai, tranšeju nostiprināšanai, darbam augstumā, nodarbināto nodrošināšanai ar kolektīvajiem un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, bīstamu vietu nodrošināšanai ar aizsargnožogojumiem, gan citiem darba aizsardzības jautājumiem, skaidro Aleksāne.

Tāpat VDI pārbaudīs Darba likuma prasību ievērošanu, piemēram, rakstveida darba līgumu esamību, faktiskā darba laika uzskaiti un citas prasības.

Pēc inspekcijas direktora Renāra Lūša paustā, kaut arī būvniecības nozares uzņēmumi katru gadu tiek pastiprināti pārbaudīti, joprojām tiek konstatēti darba aizsardzības prasību pārkāpumi, piemēram, darbinieki strādā uz nedrošām sastatnēm, nelieto pretkritiena aizsargsistēmas, strādājot uz jumtiem, veic darbus bīstamās tranšejās, kā arī nereti tiek konstatētas nepilnības nodarbināto instruēšanā un apmācībā.

Lūsis uzsver, ka darba devēja atbildība ir nodrošināt nodarbinātos ar atbilstošiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un kontrolēt to lietošanu darba laikā. "Vēlamies uzsvērt, ka VDI pārbaužu mērķis nav piemērot sodus, bet preventīvi novērst iespējamos nelaimes gadījumus un mudināt pašus būvniekus īstenot nepieciešamos pasākumus drošu un veselībai nekaitīgu darba apstākļu nodrošināšanai," piebilda inspekcijas direktors.

VDI informē, ka, konstatējot normatīvo aktu prasību neievērošanu, inspektori darba devējiem var izdot rīkojumus pārkāpumu novēršanai, taču, ja tiek konstatēti tādi normatīvo aktu pārkāpumi, kuri būtiski apdraud nodarbināto drošību un veselību VDI amatpersonas var apturēt darbus būvobjektā, kas nozīmē arī būtiskus finansiālus zaudējumus uzņēmumam. Par konstatētajiem pārkāpumiem var tikt piemēroti arī naudas sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, turklāt VDI izveidojusies sadarbība arī ar Būvniecības valsts kontroles biroju, kas aktīvi kontrolē un uzrauga būvniecības procesus valstī, informējot VDI par tās kompetencē esošiem jautājumiem.

Lai novērstu riskus darbinieku drošībai un veselībai, VDI aicina visus būvniekus būt atbildīgiem un kritiski izvērtēt savu būvdarbu drošību vēl pirms inspektoru vizītes.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē