Pagājušajā nedēlā tika pasniegtas “Latvijas arhitektūras gada balvas 2017” Ziņas

Pagājušajā nedēlā tika pasniegtas “Latvijas arhitektūras gada balvas 2017”

Pirmdiena, 22 maijā, 2017

Rīga, LETA. Tika pasniegtas 'Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017'.
Apbalvošanas ceremonija notika 19.maijā plkst.20 Dzintaru koncertzālē, Turaidas ielā 1, Jūrmalā.


Pirms tam no plkst.16.30 Dzintaru koncertzālē notika arhitektu Kengo Kuma, Jakoba Kureka un Anda Sīļa vieslekcijas.
LETA jau ziņoja, ka Latvijas Arhitektūras gada balvas nacionālā žūrija ir izvēlējusies 18 darbus, kas pusfinālā turpinās sacensties par valsts augstāko apbalvojumu arhitektūrā.


Starp pusfinālam izraudzītajiem 18 darbiem lielākais skaits - pieci - ir restaurācijas un rekonstrukcijas darbi: Ludzas Lielā sinagoga, Motormuzeja pārbūve, Saeimas ēkas pārbūve Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, savrupnams Mežaparkā un Raiņa muzejs 'Tadenava'.


Pusfināla nominantu vidū iekļautas arī divas kultūras ēkas - Ekziperī starptautiskā skola un Šaoliņas lidojošo mūku teātris Ķīnā.
Sabiedrisko ēku kategorijā pusfinālam nominētas AS 'Latvijas valsts meži' biroja ēka Dundagā, biroju ēka 'Place Eleven' un apartementu viesnīca 'Red Ice' Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 40a.


Inženiertehnisko būvju kategorijā pusfinālam nominēta lidostas 'Rīga' termināļa paplašināšanas 5.kārta.
Nominantu vidū ir arī trīs privātmājas - divu māju komplekss Jūrmalā, divu ģimeņu dzīvojamā māja Ķīpsalā, Ogļu ielā un privātmāja Cēsīs.


Interjera objektu kategorijā pusfinālam nominēta izstāde 'Grāmata Latvijā', kā arī Lielais laukums un strūklaka 'Fregate Valzivs' Ventspilī.
Savukārt kategorijā 'Procesi' pusfinālam ir izvirzīti divi nominanti - Baltijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē un grāmata 'Kolekcionāra māja'.


Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbus vērtēja nacionālā žūrija, kas šodien paziņoja izvēlētos nominantus. Darbi tika vērtēti pēc vienotiem kritērijiem, ņemot vērā ideju un koncepciju, darba viengabalainību, atbilstību projekta uzdevumam, kontekstu un mērogu, rūpību un pamatīgumu, kā arī sabiedrisko nozīmīgumu un emocionālo iedarbību.


Pēc balvas nominantu paziņošanas darbu sāka starptautiskā žūrija, kurā darbojas Igaunijas arhitekte Mārja Kaska, Lietuvas arhitekts Tomass Grunskis, Japānas arhitekts Jošiharu Cukamoto un Dānijas arhitekts Jakobs Kureks.
LETA jau ziņoja, ka Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad tika iesniegti kopumā 36 pieteikumi, tajā skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs.


Konkursam pieteikti un vērtēti divu veidu darbi: 'Objekti' un 'Procesi', kas pēdējā gada laikā atstājuši paliekošu iespaidu uz arhitektūras nozari. Latvijas Arhitektūras gada balvu pasniedz LAS sadarbībā ar Kultūras ministriju.


Šogad bija iespējams pieteikt arhitektūras objektus un procesus vairākās kategorijās. Balvas ietvaros tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi: notikumi, izdevumi, izstādes un projekti, kam ir bijusi ietekme uz arhitektūras nozari.
Pretēji pagājušā gada tendencei, kad lielākā daļa objektu bija jaunbūves, šogad pieteikto objektu vairākumu veidoja rekonstrukcijas, renovācijas un restaurācijas projekti.


Nacionālo žūriju pārstāvēja iepriekšējo gadu laureāti un nozares eksperti. Žūrijā ir Vītauts Biekša, kurš ir 2016.gada Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas ieguvējs par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un jaunbūvi, kā arī Mārtiņš Jaunromāns, kurš ir vairāku arhitektūras balvu laureāts, tajā skaitā 2016.gada sudraba ananasa par Dzintaru koncertzāles restaurāciju autors.

Žūrijā strādā arī par Maltas vidusskolas rekonstrukciju 'Gada balvu 2016' ieguvusī arhitekte Rasa Kleina, dzīvojamā kompleksa 'Kado Karim' autors un 2016.gada laureāts Andis Sīlis, arhitekte un Japānā izdotā arhitektūras žurnāla 'a+u' viesredaktore Ilze Paklone, ainavu arhitekts un biroja 'Landshape' dibinātājs Ģirts Runis un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens.


Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē