Būvnieki aicina valsti sagatavot būvniecības apmēru prognozes vidējam termiņam Ziņas

Būvnieki aicina valsti sagatavot būvniecības apmēru prognozes vidējam termiņam

Pirmdiena, 5 aprīlī, 2021

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās Pušu komiteja aicina valsts pārvaldi sagatavot būvniecības apmēru prognozes vidējam termiņam, aģentūru LETA informēja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības pārstāvji.

Partnerībā norādīja, ka būvniecības nozares ģenerālvienošanās Pušu komitejas kārtējā sēdē, kas notika šajā nedēļā, tika lemts par nākamā gada prioritātēm, kā arī rotācijas kārtībā sekretariāta funkcijas tika nodotas Latvijas Būvuzņēmēju partnerībai.

Sanāksmē Pušu komiteja vienojās par prioritārajiem darbības virzieniem 2021.gadā, tostarp atzīts, ka gan darba devēju, gan darba ņēmēju interesēs ir līdzsvarota nozares attīstība, tāpēc komitejas pārstāvji aicina valsts pārvaldi sagatavot būvniecības apmēra prognozes vidējam termiņam. Tas ļautu modelēt un plānot resursus, kā arī nodarbināto atalgojuma tendences. 

Otrkārt, Pušu komiteja vienojās, ka darba devējiem un darba ņēmējiem ir svarīgi attīstīt speciālistu kompetences un prasmes, tāpēc puses strādās pie nozares kompetenču attīstības programmas jeb prasmju fondu izveides, balstoties uz starptautiskās labās prakses piemēriem.

Komitejas sekretariāta funkcijas rotācijas kārtībā pilda viena no Pušu komitejas veidojošajām organizācijām - vienu gadu organizācija, kas pārstāv darba devējus, otru gadu - organizācija, kas pārstāv darba ņēmējus. Līdz 2021.gada 31.martam komitejas sekretariāta funkcijas pildīja Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrība, bet līdz 2022.gada 31.martam Pušu komitejas sekretariāta funkcijas pildīs Latvijas Būvuzņēmēju partnerība.

Komiteja, izstrādājot ģenerālvienošanās praktiskas piemērošanas vadlīnijas, noteica, ka vadlīnijas ir "dzīvs instruments", kuru var un vajag papildināt, to regulāri uzlabojot ar jauniem piemēriem un skaidrojumiem. Pusotra gada laikā gan no darba devēju, gan darba ņēmēju puses ir sniegtas atbildes uz dažādiem jautājumiem par ģenerālvienošanās praktisku piemērošanu. 

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās Pušu komitejas dalībnieki no darba devēju puses ir Gints Miķelsons, Valdis Birkavs, Andris Bērziņš un Normunds Grinbergs, bet kā kā darbinieku arodbiedrības pārstāvji tajā darbojas Egīls Baldzēns, Nataļja Preisa, Ieva Gretere un Mārtiņš Dunskis.

Jau ziņots, ka kopš 2019.gada 3.novembra būvniecības nozare strādā, piemērojot nozares ģenerālvienošanās nosacījumus, kas ietver stingri definētu minimālo mēnešalgu 780 eiro apmērā un minimālo stundas tarifa likmi 4,67 eiro, kas ir saistoša pilnīgi visiem būvniecības nozares darba devējiem. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē