IZM šī gada īstenojamiem augstas gatavības projektiem nepieciešami 46,4 miljoni eiro Ziņas

IZM šī gada īstenojamiem augstas gatavības projektiem nepieciešami 46,4 miljoni eiro

Pirmdiena, 8 martā, 2021

 Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegusi pieprasījumu Finanšu ministrijai (FM) par šogad īstenojamiem augstas gatavības infrastruktūras projektiem kopsummā par 46,4 miljoniem eiro, aģentūru LETA noskaidroja ministrijā. 

IZM informēja, ka provizoriski 18,2 miljoni eiro nepieciešami profesionālo skolu infrastruktūrai Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā un Kuldīgā. Proti, 13,1 miljons eiro nepieciešams IZM profesionālajām skolām, bet Kultūras ministrijas (KM) padotībā esošajām profesionālajām skolām - apmēram 5,1 miljons eiro.

IZM padotībā ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, Rīgas Valsts tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Rīgas Mākslas un mediju tehnikums, Daugavpils Būvniecības tehnikums, Rēzeknes tehnikums, Liepājas Valsts tehnikums un Rīgas Stila un modes tehnikums. Savukārt Kultūras ministrijas padotībā - Liepājas mūzikas mākslas un dizaina vidusskola un Nacionālā Mākslu vidusskola.

Kā skaidroja ministrijā profesionālo skolu infrastruktūras sakārtošana stiprinās šo izglītības iestāžu prestižu, attīstīs profesionālās skolas kā izcilības un inovācijas centrus, modernizējot mācību darbnīcas, dienesta viesnīcas un multifunkcionālas halles mācību procesa nodrošināšanai.

Iepirkumu rezultātā šīm skolām sākotnēji piešķirtais finansējums visu plānoto darbu veikšanai bija nepietiekams, tāpēc rosināta papildus trūkstošā finansējuma piešķiršana, lai nodrošinātu profesionālās izglītības iestāžu mācību vides pabeigtību un 21.gadsimta prasībām atbilstošu infrastruktūru.

Šajās skolās kopā mācās vairāk nekā 11 200 audzēkņi, tās nodrošina tautsaimniecībā pieprasītas vidējās profesionālās izglītības apguvi audzēkņiem no visas Latvijas.

IZM plāno attīstīt arī Latvijas Universitātes (LU) infrastruktūru, kam nepieciešami 9,1 miljons eiro. No tiem 6,4 miljoni eiro vajadzīgi Torņkalna "campus" jeb tehnoloģiju mājas attīstībai, bet 2,7 miljoni eiro - Latvijas jaunuzņēmumu un inovācijas centra izveidei.

Pēc IZM stāstītā Torņkalna "campus" nodrošinās 50 jaunas darba vietas pētniekiem, 20 studiju un prakses vietas studentiem. Tehnoloģiju mājā lineārā elektronu paātrinātāja iekārta dos iespēju piedāvāt uzņēmējiem citur Baltijas valstīs nepieejamu pakalpojumu materiālu modificēšanas un sterilizācijas jomā, kā arī izstrādāt un testēt jaunus starojuma vadības un iedarbības raksturojuma modeļus. Tāpat radiofarmācijas sintēzes un izpētes laboratorija dos iespējas apgādāt medicīniskās iestādes ar nepieciešamajiem diagnostikas preparātiem.

Savukārt jaunuzņēmumu māja stiprinās LU nozīmi inovācijās balstītas uzņēmējdarbības attīstībā. Vienota centra izveide ļaus jaunuzņēmumu attīstībai un biznesa ideju nostiprināšanai piesaistīt profesionālu, zinošu un kompetentu ekspertu, darbaspēka, padomnieku, mentoru, investoru tīklu "rokas stiepiena attālumā", iesaistīt lielāku studentu skaitu no LU un citām augstskolām inovatīvā uzņēmējdarbībā. 

Vienlaikus projekta mērķis ir nodrošināt mājvietu un atbalstu vismaz 500 veiksmīgiem jaunuzņēmumiem 10 gadu laikā, tā skaitā perspektīvākajiem no tiem izvirzot ambiciozus biznesa attīstības mērķus līdz 500 miljoniem eiro.

Tāpat IZM atzīmējusi 13,6 miljonus eiro komandas sporta spēļu halles izveidei Rīgā un 5,5 miljonus eiro par Alūksnes izglītības un sporta centra izveidi.

Kā skaidroja ministrijā, sporta spēļu halles ar piegulošo sporta infrastruktūru būvniecība Krišjāņa Barona ielā 99c attīstīs ne vien basketbola kompetenču centru un palielinās basketbolā iesaistīto bērnu un jauniešu skaitu, bet arī palielinās citos komandu sporta spēļu veidos iesaistīto personu skaitu.

LETA jau ziņoja, ka nozaru ministrijas FM iesniegušas šogad īstenojamus augstas gatavības infrastruktūras projektus par kopējo summu 870 miljoni eiro.

Kopumā projektu īstenošanai 2021.gadā ministrijas vēlas 869 457 072 eiro, lai gan pieejamā summa ir aptuveni 200 miljoni eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šogad vēlas 666,9 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 103,5 miljonus eiro, Satiksmes ministrija - 52,95 miljonus eiro, Izglītības un zinātnes ministrija - 12,05 miljonus eiro, Iekšlietu ministrija - 11,83 miljonus eiro, Veselības ministrija - 7,29 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 7,28 miljonus eiro, Labklājības ministrija - 7,25 miljonus eiro, bet Tieslietu ministrija projektu īstenošanai šogad vēlas 402 359 eiro.

Jautājumu par iesniegtajiem projektiem plānots skatīt 11.marta valdības sēdē.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē