FIBROLĪTS – MATERIĀLS KAM JĀBŪT MĀJĀS Aktuālie padomi

FIBROLĪTS – MATERIĀLS KAM JĀBŪT MĀJĀS

Trešdiena, 5 maijā, 2021

Fibrolīts – materiāls kas iekaro arvien lielāku atzinību būvnieku vidū. Fibrolīta pielietošana būvniecībā ir ļoti plaša, sākot ar ēku ārsienu, jumtu siltinājumu un beidzot ar dekoratīvo apdari telpas iekšpusē kur fibrolīta loksnes tiek izmantotas kā interjera elements papildinot telpas dizainu, akustiku un mikroklimatu bet lai visu saliktu pa plauktiņiem derīgi būtu ieskatīties, kas tad lācītim vēderā.

NO KĀ SASTĀV FIBROLĪTS ?

Fibrolīta recepte ir salīdzinoši vienkārša, ņemam aptuveni 200mm garas ēveļskaidas ar skaidas biezumu 3-1mm kuras kopā sajaucam ar cementa pulveri, nianses maisījuma proporcijās protams katram Pavāram (ražotājam) ir savas, šis sastāvs tālāk nonāk formās kur zem preses jau tas iegūst loksnes cienīgu izskatu, tālāk tās tiek kārtīgi izžāvētas un šo gala produktu tad arī varam saukt par Fibrolītu.

Fibrolītu iedala divos veidos – Pelēkajam jeb tehniskajam fibrolītam tiek izmantotas 3mm lielas skaidas kas sajauktas ar portlandcementu nodrošinot tā konstruktīvo izturību, savukārt Baltajam jeb dekoratīvajam fibrolītam tiek izmantotas 1,5 vai 1mm skaidas kuras sajauktas ar balto cementu iegūstot gaiši dabīgu lokšņu toni.
Abiem fibrolītā lokšņu veidiem ir vienādi tehniskie rādītāji, tādēļ arī balto fibrolītu iespējams izmantot tehniskos risinājumos, taču baltā fibrolīta cena būs mazliet augstāka kā pelēkajam, jo tā ražošana ir mazliet sarežģītāka.

KĀDĒĻ IZVĒLĒTIES FIBROLĪTU ?

Fibrolītu pārsvarā izmanto ēku siltināšanas darbiem, taču Latvijā tas kaut kāda iemesla dēļ vēl nav guvis pietiekošu būvnieku atzinību, ko nevarētu teikt par kaimiņvalstīm kur tā popularitāte katru gadu arvien pieaug un ne velti JO:

a. Ekoloģija- fibrolīta ražošanā tiek izmantoti tikai dabīgi produkti bez sintētiskajiem piejaukumiem, tātad dzīvojam un domājam zaļi, jo mums taču ir svarīgi kādā vidē atradīsimies mēs un mūsu bērni.
b. Elpojošs- kā jau dabīgam materiālam pienākas tas ir tvaiku caurlaidīgs, nozīmē to kad zem fibrolīta loksnes (pārsvarā ārsienās sastopama parādība tās siltinot ar neelpojošiem materiāliem) nebūs iespēja rasties mitrumam.
c. Mikroklimats- tā kā fibrolīta pamatsastāvā ir abi pateicīgākie materiāli ideālam telpas mikrolimatam – koksne un cements, tad fibrolīta plāksnēm konkurentu pagaidām nav, šis materiālu apvienojums ziemas laikā  regulē klimatu iekštelpās akulumējot siltumu sevī un atdodot to kad telpā kļūst vēsāks, savukārt vasaras karstajā periodā tas notiek pretēji, saglabājot ilgstoši vēsāku gaisu iekštelpās.
d. Skaņas izolācija– pateicoties porainajam sastāvām fibrolītam piemīt lieliskas skaņas slāpēšanas un vibrācijas absorbēšanas spējas, gala rezultātā iegūstot – klusāk, mierīgāk, labāk.

Šeit būtu jāpiebilst kad bieži par fibrolītu ir izveidojies maldīgs uzskats, tad nu meiģināsim mazliet apgāzt šo faktus. Fibrolīts kā materiāls ir mitruma izturīgs, tas nozīmē kad loksnes iespējams ieklāt arī mitrās telpās, kā arī veidojot fasādi tas nebaidīsies no būvniecībai nelabvēlīgiem laika apstākļiem -sniegs, lietus u.c. Patiecoties tam kad kokne ir piesūcināta un sajaukta ar cemetnu šīs plāknes ir nedegošas, kas nozīmē pie augstas temeratūras un atklātas liesmas plāksnes tikai gruzdēs, savukārt cementa piemaisījumam loksnē ir ļoti liela nozīme koksnes ilgmūžība, jo cements ir kā konservants kas neitralizē koksnes dabīgos procesus, šādi izvairoties no visiem koka trūkumiem – pelēšana, pūšana, trupe, u.c

Protams neviens no mums nav ideāls (subjektīvs viedoklis), tā arī fibrolītam ir savi trūkumi. Kā viens no mīnusiem ir situmvadītspēja – 0,065 W kura ir uz pusi augstāka kā populārajam putupolitiriolam –0,030 W, tas nozīmē pie vienas siltumefektivitātes panākšanas mums būs nepieciešams dubultā fibrolīts un šeit arī rodas otrs mīnus – izmaksas. Visu vienā loksnē protams nevar panāk, taču skatoties no malas līdzība būtu ar plastmasas maisiņu, it kā lēti, ērti bet nav tas, kas salīdzinājumā ar dārgāko auduma maisiņu, protams izvēlē paliek paša ziņā – EKO vai ekonomija..?

FIBROLĪTA PIELIETOJUMS

Pelēkās jeb konstruktīvās fibrolīta loksnes pārsvarā tiek izmantotas ēku ārsienu un iekšējo sienu apšūšanai, īpaši rekomendējams fibrolīta loksnes izmanot koka ēku renovācijai, karkasa ēku būvniecībā un mājas jumtu konstrukcijas apdarē no iekšpuses, loksnes pēc montāžas tiek apmestas ar minerālo vai ģipša apmetumu. Fibrolīta konstrukcijas loksnes tiek izmantotas arī mājas pamatu būvniecībā, izmantojot fibrolīta loksnes kā paliekošos veidņus, šādā veidā būtiski ietaupot laiku un naudu, jo fibrolīta loksnes pēcāk kalpos kā pamata siltinājums.

Baltajam jeb dekoratīvajam fibrolītam vislielākais plus ir ideālā skaņas absorbēšana, ko novērtējuši ne tikai privātmāju īpašnieki bet arī sabiedrisko telpu uzturētāji, kino zāles un tas pat ir tik labs ka dekoratīvās fibrolīta plāksnes plaši izmanto skaņu ierakstu studijās un pat šautuvēs ideālai skaņas slāpēšanai.

Dekoratīvo fibrolīta plākšņu izskats jau pats par sevi papildinās telpas interjeru, jo atšķirībā no konstrukcijās izmantoto fibrolītu šīs loksnes netiek apmestas bet atstātas redzamas ar to dabīgo struktūru, loksnes iespējams arī krāsot ar standarta iekšdarbu krāsām, bet šim pasākumam rullītis nederēs un jums būs jāieplāno vizīte uz kādu nomas punktiem jo bez krāsošanas aparāta šeit neiztiksim.
Salīdzinot iekštelpu apdarē ģipškartonu un dekoratīvo fibrolītu pirmais ko noteikti pamanām ir cenas atšķirība starp materiāliem, kas noteikti par labu spēlē ģipškartonam, bet salīdzinot gala procesa izmaksas bilde rādās pavisam  citādāka, šoreiz par labu fibrolītam nemaz nerunājot par fibrolīta labajām tehniskajām īpašībām.

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē